Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Silta ja myllypaikka ovat Tönnön arvomaisemaa

Alkuperäinen, 1910-luvulla rakennettu betonikaarisilta kosken eteläpuolella on nykyään kevyen liikenteen käytössä ja Tiemuseon museosilta. Sillan ylittävän vanhan maantien linjaus noudattaa osittain jo 1700-luvulla käytössä ollutta tielinjausta. Sillan suunnitteli professori Jalmar Castrén Artjärven ja Orimattilan kuntien yhteisen vuonna 1910 pidetyn kuntakokouksen päätöksellä.

Aikaisemmin ei vastaavanlaista siltaa oltu rakennettu, koska rautabetonin käyttöön suhtauduttiin epäillen. Silta korvasi rappioituneen vanhan puusillan.

Työn maksoivat tientekoon velvoitetut ja rakentamisesta vastasi Tampereen Sementtivalimo. Historiatietojen mukaan urakkahinta oli 14 780 markkaa.

Silta oli yleisessä maantiekäytössä vuoteen 1971, jonka jälkeen sen rinnalle valmistui uusi silta, ja vanha silta jäi kevyen liikenteen käyttöön. Sillasta tuli museosilta vuonna 1982.

Tönnönkoskessa on ollut mylly jo vuonna 1586. 1800-luvulla kosken voima käytti kolmea myllyä ja sahaa. Veden virtaus on ollut riittävän voimakas käyttämään myllyjä ympäri vuoden.

Sahan rauniot ovat vielä nähtävissä. Saha on toiminut koskessa ainakin vuodesta 1844 aina 1900-luvun alkuun saakka.

Säilyneistä myllyistä uudempi on 1909 rakennettu turbiinimylly, edelleen käytössä oleva Tönnön mylly. Myllyssä on nykyään potkuriturbiini, jota edelsi tavallinen turbiini. Vehnäkoneet on laitettu 1950-luvulla.

Myllyrakennus on pitkästä iästään huolimatta edelleen hyvässä kunnossa.

Museovirasto on nimennyt Tönnönkosken sillan ja myllypaikan valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

(Lähteet: Museovirasto, Hämeen ELY ja Seppo Aitta (toim.): Siltojemme historia)

Fakta:

Missä: Tönnön kylä sijaitsee noin 3 kilometriä Orimattilan keskustasta etelään. Lahteen on matkaa 25 kilometriä, Helsinkiin 90.

Liikenneyhteydet: Lahden ja Helsingin välinen linja-autoliikenne, palvelubussi keskustaajamaan.

Päivähoito: Perhepäivähoitoa.

Koulu: Tönnön koulu.

Terveyspalvelut: Orimattilan terveyskeskus.

Kauppa: Orimattilan keskustan kauppapalvelut, kylällä elintarvikekioski.

Harrastustoimintaa: Nuorisoseuran järjestämää harrastustoimintaa, järjestötoimintaa, luontopolku, suosittu Kalliojärven uimaranta kesäisin.