Salon kylä kirjoissa ja kansissa

Leena Johansson

Rautakauden asutuksesta on puolestaan nähtävissä polttokalmistojen paikat ja hautaröykkiöt Kartanonlahdella.

Kylän kotisivuille koottujen tietojen mukaan Salonsaaren maatiloista on kirjallista tietoa jo 1400-luvulta alkaen. Vuonna 1571 kylässä oli 11 taloa, jotka joutuivat maksamaan ns. hopeaveroa.

Tuore kyläkirja Salon mailla ja vesillä sisältää poikkeuksellisen yksityiskohtaista paikkatietoa, koska Salon kylällä on sijainnut kaksi Ruotsin vallan aikaista sotilasvirkataloa.

- Vuonna 1539 alettiin kirjata taloja ja niiden omistajia virallisiin asiakirjoihin. Niiden avulla kylästä on saatu paljon historiantietoa, kertoo perinne- ja historiatyöryhmän jäsen Rauno Sippel.

Paitsi tarinoita, tallessa on myös iso määrä vanhoja valokuvia kylän vauraiden maatalojen ja muiden arkistoista.

- Lähes kaikkien kuvien henkilöt on tunnistettu. Teoksessa on lisäksi poikkeuksellisen paljon työn kuvia, Rauno Sippel sanoo.

Historiatyöryhmä sai kirjaa valmistellessaan käyttöönsä runsaasti tietoa 1900-luvun kylästä ja sen ihmisistä tarinankerronnan ansiosta.

- Esimerkiksi 1920-luvulla on ollut tapana kerääntyä tupiin turisemaan paikallisista ja ajankohtaisista asioista. Noita juttuja on kirjaan saatu tallennettua muun muassa Osmo Kamppilan muistitiedon perusteella.

472 sivua ja yli 700 valokuvaa sisältävä kyläkirja on sekä historiikki että muistelmateos.

Kun kolme vuotta sitten perustettu perinne- ja historiatyöryhmä aloitti työnsä, TE-keskukselta haettiin rahoitusta ammattikirjoittajien palkkaamiseen. Historiaosuuden kirjoittajaksi saatiin kokenut paikallishistorioitsija Anneli Mäkelä-Alitalo ja haastatteluosuuden kokoojaksi lahtelainen toimittaja Merja Åkerlind.

- Halusimme, että paikallinen perinnetieto kootaan yhteen ammattilaisten voimin. Lisäksi Asikkalan kunnan kesälehtiä taittanut Päivi Liikamaa vakuutti työryhmän taidoillaan, joten kyläkirjan komea ulkoasu on hänen ansiotaan.

Missä: Salonsaari on osa Salon kylää Asikkalassa, eteläisellä Päijänteellä. Salonsaareen on Vääksystä matkaa 9 kilometriä, Lahdesta 27 kilometriä.

Liikenneyhteydet: Koulupäivinä bussiyhteys Vääksyyn ja takaisin.

Päivähoito: Päivähoitopalvelut Vääksyssä.

Koulu: Vääksyn koulu, Anianpellon koulu.

Terveyspalvelut: Asikkalan terveyskeskus.

Kauppa: Kyläkioski kesällä, lähimmät päivittäistavarakaupat Vääksyssä.

Harrastustoimintaa: Päijänteen tarjoamat virkistysmahdollisuudet, 4H-yhdistyksen toimintaa, kyläyhdistys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua mahdollisesti vielä tuntikausia
 2. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 3. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 4. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 5. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 6. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan
 7. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 8. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 9. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 10. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 11. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 12. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 13. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 14. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 15. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.