Salon kylästä puolet on saarta

Leena Johansson

Päijänteen eteläisin saari, Salonsaari, on Asikkalan Salon kylän perusosa. Kun koko kylällä on noin 240 vakituista asukasta, heistä Salonsaaressa asuu 160.

Salonsaaren koon voi hahmottaa takavuosina järjestetyn Salonsaaren soudun reitin mitalla. Saaren ympäri soudettiin 20 kilometrin matka.

Salonsaari on myös suosittu vapaa-ajanpaikka. 1 700 hehtaarin kokoisessa saaressa on peräti 450 kesämökkiä, varhaisimmat peräisin 1920-luvulta, ja kesäpäivinä käy vilkas autoliikenne saaren päätiellä.

Salonsaari on lisäksi kasviharvinaisuuksien keidas. Saaresta löytyvät harvinaisiksi luokitellut alppivuokko, ketoneilikka, ukontulikukka, pölkkyruoho ja koirankieli, jota kansan suussa on nimitetty myös munkintäiksi.

Salon kylästä julkaistussa tuoreessa kirjassa kuvataan myös Salonsaaren luonnon monipuolisuutta.

- Parin kilometrin matkalla voi siirtyä rantakallioilta niitylle, havumetsästä kosteikkoon.

Vuodesta 1982 Salonsaaressa asunut Rauno Sippel osaa arvostaa nykyisen kotikylänsä maisemaa, johon työ alun perin hänet toi.

- Olin töissä Karkkilassa Högforsin valimolla ja siirryin Lahteen silloiselle Upolle. Muutin tänne Peltolaan, joka oli vaimoni vanhempien omistama.

Vastaanotto oli alusta asti ystävällinen.

- Täällä on hyvä henki. Tuttuja moikkaillaan ja turistaan aina kun tavataan.

Vaikka perhetilanne myöhemmin muuttui, Rauno Sippel ei halunnut lähteä Salonsaaresta. Nykyinen koti on 50-luvun rintamamiestalo, joka on rakennettu alkuperäisen hirsimökin rungon ympärille.

Sippel on aktiivisesti mukana kyläyhdistyksen toiminnassa. Jo yhdistyksen alkuaikoina kyläläiset osoittivat luovuutensa.

- Kyläyhdistys sai kunnalta toiminta-avustusta, mutta myöhemmin kunta avusti vain urheiluseuroja. Niinpä perustettiin urheiluseura Salonsaaren Soutu, joka järjesti vuosittain saaren ympärisoutuja.

Soudut loppuivat aikanaan, mutta yhteisten kesätapahtumien järjestämistä jatkettiin. Paikallinen historia on ollut vahvasti mukana tapahtumissa.

- Muun muassa kylän palon satavuotishistoriaa vietettiin vuonna 1997 kylätapahtumana. Palon jälkeen iso osa taloista rakennettiin uudelleen. Järjestimme myös Keinumäen kierroksia kylän keskellä säilyneellä käsityöläismökkien alueella, Sippel kuvaa.

Keinumäen mäkitupalaisalue on nykyään suosittu ja täyteen rakennettu kesämökkikeidas.

Kyläjuhlat toimivat myös vakituisten asukkaiden ja kesämökkiläisten tapaamistilaisuutena. Vapaa-ajanasutus on Salonsaaressa vakiintunutta, sillä mökit siirtyvät yleensä suvussa, eikä uusia tontteja ole enää tarjolla.

Kesäinen kohtauspaikka on myös muutaman vuoden toiminut kioski.

- Kesäkioski on tervetullut palvelu kylälle, jolla on eri aikoina ollut jopa kolme kauppaa, kaikki vieläpä yksityisiä. Niistä viimeisin toimi 1970-luvulla, Rauno Sippel kertoo.

Talkoohenki elää Salonsaaressa ja Salon kylällä. Viimeisin voimainponnistus, Salon mailla ja vesillä -kyläkirja ilmestyi tässä kuussa.

Rauno Sippel oli yksi jäsen teosta valmistelleessa kahdeksanhenkisessä perinne- ja historiatyöryhmässä.

- Aikoinaan kerätty aineisto kylän tarinoista on kirjassa tallella.

Oman talonsa historiaan liittyen Rauno Sippel kertoo Saimi Nietosvuoresta, joka viljeli paikalla vihanneksia ja kävi niitä linja-autolla myymässä Lahden torilla.

Yritteliästä väkeä ja viljelystä on Salon kylällä edelleenkin.

Salonsaaressa työtä tekevät maanviljelijät ja muutamat yrittäjät, muutoin käydään työssä lähitaajamissa, Vääksyssä, Heinolassa ja Lahdessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 3. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 4. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 5. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 6. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 7. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 8. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 9. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 10. Pari vuotta sitten Mikko Viitikon jalkapalloura oli vaarassa – nyt peli maistuu FC Lahdessa ja syksyllä arkeen tulee uusi kiintotähti
 11. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 12. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti
 13. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui
 14. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 15. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.