Neuvostolähiöstä Lahden keskustaan

Kodin lämmössä Pietarin lähiöstä Lahden keskustaan

Vaikka Pietarin pääkatu Nevski prospekt on muuttunut länsimaiseksi kauppakaduksi ja moni turisti näkee vain sen, löytyy kaupungista vielä monia neuvostoaikaisia lähiöitä korkeine, ränsistyneine kerrostaloineen.

Yhdessä niistä on vuonna 1984 syntyneen Martin Mustosen synnyinkoti ja elämän ensimmäisten vuosien kasvupaikka.

- Ympäristö oli likainen, kulkukoiria ja katulapsia, pelkkää betonia ja lämmitys tehotonta. Silti isoäidin asunnossa oli lämmin, koska siellä olivat lapsen tärkeimmät ihmiset, Martin Mustonen muistaa.

Venäläisessä kulttuurissa isoäidit ovat lastenlastensa elämässä alusta loppuun, ja Martinille isoäiti oli kuin toinen äiti. Lapsuudenkodin muistoja on paljon.

Mustosen perhe on muuttanut useita kertoja. Pietarista tie toi ensin Lahden Joutjärvelle ja sieltä Jalkarantaan.

- Jalkaranta on nuoruuden ehdoton suosikkipaikkani.

Seuraava koti oli Kasakkamäessä. Ensimmäinen itsenäinen asunto löytyi Mukkulasta, kun Martin Mustonen muutti pois vanhempien luota.

Mukkulassa ja Asemantaustassa asumisen jälkeen tie vei neljäksi vuodeksi Helsinkiin, josta Mustonen palasi Lahden Niemen kaupunginosan vuokra-asunnon kautta keskustaan.

Tänään Summer up -festivaalijohtaja Martin Mustonen asuu avopuolisonsa Medine Linnainsaaren kanssa Lahden keskustassa Hämeenkadulla, 1930-luvun kerrostalossa.

- Tuttava laittoi facebookiin ilmoituksen, jonka onnistuin bongaamaan ensimmäisenä. Olimme etsineet kotia keskustasta, koska avovaimo käy töissä Helsingissä. Rautatieaseman läheisyys oli tärkeä.

Mustonen näki Hämeenkadun asunnosta myös kuvat ilmoituksessa, ja soitti myyjälle: ota ilmoitus pois!

- Tykkään persoonallisista asunnoista. Tämä on muuta kuin tavallinen kerrostaloasunto. Korkeat huoneet kolmessa tasossa, kattoikkunoita, ihana sauna ja hyvänkokoinen kylpyhuone, Mustonen kuvaa parin kuukauden ikäistä kotiaan.

- Ja mikä myös hyvää, tilaa löytyy molempien vaatteille!

Pariskunnan sisustusmaku on melko yhtenäinen, halutaan selkeyttä, ei turhaa tavaraa.

- Mutta yleensä annan hänen päättää sisustusratkaisuista, Martin Mustonen myöntää.

Kodin omannäköiseksi tekeminen on vielä kesken, ja toteutuu, kun aikaa löytyy. Jo nyt Mustonen on varma siitä, että rauhallinen talo ja sisäpihalle avautuva parveke ovat nykyisessä elämäntilanteessa hyvä valinta.

- Työ on melkoista vilskettä ja Helsingissä tulee käytyä usein, joten Lahti ja koti tasapainottavat. Täällä kotona otan rennosti. Pieni työhuone on tulossa kodin yhteyteen, mutta en aio tehdä töitä täällä.

Kiireisen festivaalijohtajan hyvä hetki alkaa illalla kotona.

- Teen voileipiä, istun sohvalla, tarkistan meilit, katson televisiota, vaihdamme kuulumisia.

Martin Mustosen rakas isoäiti kuoli äskettäin ja Mustonen peri Pietarin asunnon sisarensa kanssa. Kakkoskotia siitä ei kuitenkaan tule.

- 1960-luvun neuvostoaikainen talo on kurjassa kunnossa, asuntoa pitää käydä tuulettamassa lähes viikoittain, ettei se homehdu, putket ja kaasujärjestelmät ovat alkuperäisiä.

Mustonen käy Pietarissa viikon-kahden välein, mutta jatkossa tavoitteena on luopua isoäidin asunnosta.

- Muistoja on niin paljon, että siksikään en voisi siellä enää asua.

Kiinteistöjen kunnossapidon eroista Suomen ja Venäjän välillä kertoo se, että vaikka Mustosen nykyinen koti sijaitsee huomattavasti vanhemmassa, vuonna 1936 rakennetussa kerrostalossa, tekniikka toimii ja talo on hyvässä kunnossa.

- Nykyiseen elämäntilanteeseen tämä Lahden asunto on sopiva, mutta täytyy muistaa, että kodin lämpö ei tule pelkästä tekniikasta, vaan ihmisistä, jotka siellä asuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 2. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 3. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 7. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 8. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 9. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 10. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 11. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 12. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 13. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 14. Eläketurvakeskus: Eläkkeistä ei tarvitse olla huolissaan
 15. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Fingerpori 30.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 7. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 11. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 12. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 13. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 14. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 15. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.