Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Nastola: Sydänkankaan luontopolku

Kunnaksen perukoilta, Nastolan kunnan puolelta löytyy Sydänkankaan luontopolun helmi, Sorvasen tunnelmallinen metsälampi.

Kirkasvetinen Sorvanen on piilossa laajahkon supan pohjalla eikä sitä helposti huomaa vaikka kulkisi lähes vieressä, ylhäällä harjun päällä. Supan reunat kasvavat tiheää puustoa ja lammen vesi pilkistelee vain niukasti

lehvistön lävitse.

Kirkkaassa lammessakin riittää kokemattomalla ihmettelemistä.

Reitin ainoa erikoisuus lienee laaja, rauhoitettu kangasvuokkoesiintymä, jolta luontopolku alkaa. Uhanalaisia kangasvuokkoja kasvaa noin hehtaarin laajuisella luonnonsuojelualueella, joka on perustettu nimenomaan tämän merkittävän esiintymän turvaamiseksi.

Kesäkuinen luontoretki oli ilmeisesti kangasvuokon kukinnan kannalta liian myöhäinen, sillä yhtään kukassa olevaa kangasvuokkoa ei retkeilijäkaksikko havainnut. Kasvin kerrotaankin olevan aikainen kukkija, nuput aukeavat jopa jo huhtikuussa.

Sujuvasti linja-autolla

Sydänkankaan luontopolku sijaitsee Kunnaksessa, aivan Lahden ja Nastolan rajamailla.

Reitti kulkee osin Nastolan puolella, ja siellä sijaitsee reitin kohokohdaksi muodostuva Sorvasen lampi.

Kaupunkilaisluontopolun etuihin kuuluu hyvä saavutettavuus. Kunnakseen pääsee linja-autolla, sillä kolmosen reitti kulkee Kunnaksen ohi Hiekkanummen perukoille asti. Pois kannattaa jäädä Kunnaksen koulun kohdalla.

Sydänkankaalle kannattaa myös pyöräillä, erityisesti jos haluaa tehdä retkestä hiukan fyysisesti haastavamman. Pyörätie keskustasta Kunnakseen on hyvä.

Varsinainen luontopolku on pituutensa puolesta sopiva, noin kaksi kilometriä, mutta maastonmuodostus tekee siitä pituuttaan haastavamman. Jos aikoo tutustua Sorvasen kauniiseen suppalampeen, joutuu laskeutumaan alas ja vastaavasti kiipeämään ylös hyvin jyrkkiä harjun reunoja.

Reitti ei siis sovellu huonojalkaisille tai lastenrattaiden kanssa liikkuville.

Eksyksissä

Sydänkankaan luontopolusta ei ole saatavissa tarkkaa karttaa. Polku on kyllä merkitty esimerkiksi Lahden kaupungin matkailutoimistosta saatavaan, luontokohteista kertovaan karttaan, mutta ei kovin tarkasti.

Alueella asuvilla ja luonnossa paljon liikkuville kartan puutteesta ei ole haittaa,

mutta vähän luonnossa liikkuva olisi kaivannut tarkempia ohjeita. Niinpä kokematon retkeilijäkaksikko eksyi jo reitin alussa. Syynä olivat paljon kuljetun maaston lukuisat polut, jotka risteilivät toistensa ylitse. Niistä valittiin se oikea musta tuntuu -periaatteella.

Kaupunkilaisluontopolun etuihin kuuluu se, ettei alueella pääse koskaan pahasti hukkaamaan itseään. Oikealle reitille osuu pienen harhailun jälkeen.

Sydänkankaan luontopolku on merkitty maastoon silloin tällöin vastaan tulevin opastauluin, jotka auttavat oikealla reitillä pysymisessä. Niissä on valaisevaa tietoa polun huomionarvoisista kohteista.

Ensimmäinen tauluista sijaitsee luonnonsuojelualueella. Siinä mainitaan myös puihin maalatuista keltaisista opasmerkeistä, mutta sellaisia ei reitin varrella näkynyt.

Liekö aika tehnyt maalauksille tehtävänsä.

Sorvasen lammella

Retken pääkohteeksi valitsimme jo etukäteen Sorvasen metsälammen sen ennakoidun luonnonkauneuden takia -- emmekä pettyneet odotuksissamme!

Kirkasvetinen Sorvanen on kuin piilossa oleva jalokivi.

Lammen rannalla tai reitin varrella ei ole minkäänlaisia palveluita, sillä varsinkin metsälampi on haluttu säilyttää mahdollisimman luonnontilaisena. Se on ollutkin helppoa, sillä lammelle ei ole päässyt autolla pitkään aikaan. Nyt lammelle kulkeva Sorvasentie on kunnostettu, mutta hiekkatie on edelleen niin kuoppainen, että nelipyöräiset kannattaa jättää suosiolla kotiin.

Autoilijoiden sauna

Rauhallisella reitillä saa kulkea ilman vastaantulijoita, joten satunnainen matkailija hiukan yllättyy kun Sorvasen rinnettä kiipeää ylös helsinkiläinen Tuovisen perhe. Isä-Reijo, ja perheen lapset Roope ja Saija ovat käyneet uimassa Sorvasessa.

Lammessa ei ole laitureita, mutta paikoin rannasta pääsee veteen melko hyvin.

Reijo Tuovinen kertoo käyneensä metsälammessa virvoittelemassa jo yli 40 vuoden ajan.

Lähellä sijaitsee vanha sukupaikka, joka nyt toimii kesämökkinä.

Reijo Sorvanen toteaa lammen pysyneen harvinaisen kirkasvetisenä.

- Se on lähdepohjainen. Siksi se myös pysyy suhteellisen viileänä.

Aina ei Sorvanen ole saanut olla yhtä rauhassa. Reijo Tuovinen muistelee menneitä vuosikymmeniä, jolloin Sorvasella sijaitsi "autoilijoiden retkimaja". Siitä on edelleen muistona saunarakennuksen kivijalka.

- Rantaan veivät portaat polkujen sijasta, ja rannassa oli autoilijoiden sauna sekä laiturit, Reijo Tuovinen viittoilee. Laiturit olivat käyttökunnossa vielä 1970-luvulla, mutta enää niistä ei näyttäisi olevan mitään jäljellä.

Takana asukasyhdistys

Sydänkankaan luontopolku on hyvä esimerkki siitä, mitä asukkaiden aktiivisuus voi saada aikaan. Sydänkankaan asukkaat rakensivat luontopolun talkoilla kuusi vuotta sitten.

Hankkeen takana hääräsi paikallinen asukasyhdistys, kaupunki toimitti paikalle lähinnä opastaulut.

Luontopolku-hanke syntyi vastalauseena yrityksille kaavoittaa Sorvasen lammen rannat kesämökkialueeksi 1990-luvun puolivälissä. Pieni Sorvasen lampi oli täysin rakentamaton ja sellaisena alueen asukkaat sekä luonnonsuojeluväki sen halusivatkin säilyttää. Vuoden

verran jatkunut kädenvääntö päätyi lopulta Sorvasen suojelijoiden voittoon. Lampi jäi rakentamattomaksi.

Sorvasen suppalampi on idyllinen ja lähes luonnontilaisena säilynyt Nastolan helmi.