Lohiseurannat käynnistyivät Tornion- ja Simojoella

Nousulohien laskennassa käytettävät kaikuluotaimet on asennettu Simo- ja Tornionjokeen. Tornionjoella laitteistot sijaitsevat Kattilakoskella napapiirin tuntumassa. Luotaimen tuottamasta videokuvasta nähdään kalojen määrän lisäksi muun muassa niiden pituus ja uintisuunta. Atso Romakkaniemi, Luke

Milja Kungas

Lohiseurannat käynnistyivät toukokuun lopulla Tornion- ja Simojoella. Ensimmäiset nousulohet on jo havaittu kaikuluotausseurannassa. Kudulle nousevien lohimäärien kehitystä voi seurata Luonnonvarakeskuksen verkkosivuilta.

Luonnonvarakeskus (Luke) seuraa myös lohen poikasvaellusten runsautta sekä tutkii Tornionjoen lohien ja meritaimenten vaelluksia radiolähetinmerkinnöillä.

Kesien 2017 ja 2018 aikana Tornion- ja Simojokeen vaelsi edellisvuosia vähemmän lohia kudulle.

– Lohikantojen poikastuotanto on kuitenkin yhä runsasta, joten edellytykset runsaalle lohennousulle ovat jälleen olemassa, Luken erikoistutkija Atso Romakkaniemi kertoo. Lohen poikasvaelluksen runsautta seurataan molemmilla joilla tutkimuspyynnillä.

Viime vuonna Tornionjoella aloitettiin 4-vuotinen projekti, jossa tutkitaan nousulohien ja -taimenten kutuvaelluskäyttäytymistä. Tänä vuonna projektissa jatketaan nousukalojen merkitsemistä radiolähettimillä ja seurataan niiden vaellusta kudulle eri osiin vesistöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.