Varikko on Mytäjäisten sielu

Mytäjäisten varikko on löytäjäänsä odottava helmi. 1860-luvun lopulla rakennettu veturitalli seisoo ryhdikkäänä syksyisessä tihkusateessa ja odottaa.

Janne Ridanpääon Lahden Rautatieharrastajat Topparoikka ry:n puheenjohtaja. Hänkin odottaa: parempia aikoja varikolle.

Mytäjäisten varikko on kartoissa merkitty hannunvaakunasymbolilla, sillä varikko on todettu valtakunnallisesti arvokkaaksi rautatiemiljööksi. Alueen vanhin rakennus on veturitalli. Koulurakennus ja pitkä, komea asuinkasarmi on rakennettu 1800-luvun lopulla. Vesitorni on vuodelta 1951.

Senaatti-kiinteistöt omistaa varikon ja se alkoi tyhjentää aluetta vuokralaisista vuonna 2010. Ensin tyhjenivät veturitalli ja vesitorni. Vuonna 2012 lähtivät viimeiset vuokralaiset asuinrakennuksesta. Samalla loppui VR:n toimistorakennuksen käyttö. Kesästä 2012 lähtien varikko on ollut tyhjillään. Ilkivallan jäljet näkyvät.

- Me partioimme alueella aina kun pystymme. Ja Mytäjäisten alueen asukkaat vartioivat aluetta myös parhaansa mukaan.

Janne Ridanpää on koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti pääaineenaan Suomen ja Pohjoismaiden historia. Opinnot jatkuvat edelleen. Hän myös työskentelee kulttuuriperintöalalla.

- Historiallisten arvojen kunnioittaminen ja suojelu eivät tarkoita sitä, että kaikki museoidaan ja säilytetään nykyisellään.

Hän toivoo varikolle mahdollisimman monipuolista käyttöä. Se tarkoittaisi esimerkiksi asumista, työtiloja ja harrastustoimintaa. Haave ja unelma olisi, että alue tukisi jollain tavalla museorautatieliikennettä. Ehkä alueella voisi järjestää jotain teemaan liittyviä tapahtumiakin, kuten menneinä vuosina järjestettyjä Rautatiepäivä-tapahtumia. Olisi hienoa, jos alue säilyisi avoimena kaupunkilaisille.

Senaatti-Kiinteistöt on myynyt varikon aluetta kesästä saakka. Kuka tahansa uusi omistaja onkaan, Janne Ridanpää toivoo rakentavaa keskusteluyhteyttä varikon tulevaisuudesta. Topparoikka on ollut mukana suunnittelemassa ja ideoimassa varikon alueelle uutta käyttöä. Rautatieharrastajilla on paljon tietoa alueen historiasta, ja he mielellään jakavat tietoaan.

Ajatuksille kymmenkerroksista elementtitaloista Janne ei syty.

- Meidän tulee tehdä kaikkemme, että varikosta tulee keidas keskelle kaupunkia, ei skeida keskelle kaupunk

Missä: Lahden keskustan tuntumassa

Liikenneyhteydet: Paikallisbussit ja pyöräily

Päivähoito: Keskustan päiväkodit

Koulu: Länsiharjun alakoulu, Kärpäsen koulu ja Salpausselän yläkoulu

Terveyspalvelut: Keskustan terveysasema ja Launeen terveysasema

Kauppa: Useita kauppoja lähialueilla

Harrastusmahdollisuudet: Monipuoliset luonto- ja liikuntaharrastusmahdollisuudet sekä keskustan kaikki harrastusmahdollisuudet

Marianne Valola

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut