Maatilalla koti ja työ yhdistyvät

Yrittäjä Suvi Siljander sytyttelee kynttilöitä saliin ja keittiöön, lämmittää glögiä ja vastaa välillä puhelimeen työasioissa.

Padasjoen Auttoisissa Keinuhongan tilaa pitävien Suvi Siljanderin ja Kalle Jaakkolan koti on Jaakkolan isovanhempien rakentama talo vuodelta 1928.

– Jaakkolan talo tuossa tien toisella puolella oli kantatila, josta tämä Keinuhonka on aikanaan jaettu, kertoo kolmannen polven isäntä Kalle Jaakkola.

Päärakennuksen läheisyydessä ovat tilan kaikki toiminnot, navetat ja pihatot 600 lihasonnille, navettamyymälä sekä Suvi Siljanderin perustama sisustusmyymälä.

– Koti limittyy meillä työhön. Maatilalla on normaalia, että väkeä tulee ja menee. Mutta työn tekemisen rinnalla kodista haluaa tehdä mahdollisimman viihtyisän, Suvi Siljander kertoo.

Isännän isovanhempien talosta on tällä hetkellä käytössä enemmän asuinpinta-alaa kuin koskaan, reilu 300 neliötä.

Yläkerta on uudistettu ja Suvi Siljanderin kädenjälkeä. Valkoiseksi ja valoisaksi remontoitu.

– Valo on tärkeää, enkä halua välttämättä uusimpia sisustustrendejäkään vaan toimivia kokonaisuuksia. Pienten lasten kanssa toimivuus on otettava huomioon.

Alakertaa Siljander kuvaa tuunatuksi, sillä se odottaa perusteellisempaa remonttia.

– Minulle on tärkeää tehdä kodista omannäköinen. Toisaalta haluan kunnioittaa taloa, joka on nähnyt useita sukupolvia, aikakausia ja makuja. Mietin usein, miten talon ensimmäinen emäntä, Kallen mummo on täällä elänyt.

Vajaat neljä vuotta sitten Keinohongan tilalle emännäksi tullut Suvi Siljander on paluumuuttaja. Padasjoella käytyjen koulujen jälkeen työ vei pääkaupunkiseudulle ja oli viemässä Ruotsiinkin, mutta rakkaus johdatti Auttoisiin.

Suvi Siljander sanoo käsitteen kodista muuttuneen täysin maatilalle muuton jälkeen.

– Kun työaika on 24/7, edellisen elämän perjantaifiilistä ei enää ole, sillä nyt viikko jaksottuu erilailla. Vapaan ja työn ero hämärtyy.

Oman iloisen lisänsä kotiin tuovat kaksi- ja puolivuotias Samu ja Kalle Jaakkolan kymmenvuotias Niko-poika.

Maatilayrittäjäperheessä kaikki ovat harvoin samaan aikaan kotona viettämässä vapaata.

– Silloin yleensä ollaan vaan. Samu touhuaa omiaan, laitetaan ruokaa, kesällä grillataan. Meillä kotielämä on joko remontointia tai oleilua, Suvi Siljander hymyilee.

Talo on vuosikymmenten saatossa kokenut isoja muutoksia. 1970-luvulla tehtiin jatkosiipi, johon sijoittui keittiö. Nykyiset asukkaat ovat tuoneet keittiön takaisin osaksi isoa salia.

– Ennen vanhaan on suosittu suuria saleja, jotka ovat kuitenkin olleet hyvin vähällä käytöllä. Tämä on talon aurinkoinen puoli, joten se kannattaa ehdottomasti pitää jokapäiväisessä käytössä, isäntäväki pohtii.

Keittiön uusiminen on Suvi Siljanderin unelma, kun alakerta pääsee perusremonttiin.

– Vanhat hirsiseinät ja lankkulattiat otetaan esiin. Vanhassa talossa puulattia on lämmin ja mukava. Keittiötila laajenee, koska arkinen elämä keskittyy paljolti juuri keittiöön. Avataan myös lisäikkuna alkuperäiselle paikalleen, Suvi Siljander suunnittelee.

Valkoinen väri kuuluu isäntäväen yhteiseen sisustusmakuun.

– Väritys pysyy alakerrassakin samana. Valkoiselle tehosteiksi harmaa ja beige. Valkoinen on haaste kissojen ja lasten kanssa, mutta kaikki on pestävää, Suvi Siljander toteaa.

Uuden vuoden juhla tuo korkealla mäellä järvimaisemassa sijaitsevaan Keinuhongan saliin ison joukon sukulaisia ja ystäviä.

Sitä ennen perhe on rauhoittunut kakkoskodissa Levillä joulun ajan.

– Siellä pääsee täysin irti työstä. Ja siellä oli valkoinen joulu!

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut