Iso luuta töihin! Nyt siivotaan kaapit ja kierrätetään sisältö

Puhtaat ja hyväkuntoiset vaatteet ja jalkineet kannattaa kierrättää. Risat lajitellaan kaatopaikalle. Mirja Hussain

Terhi Säynäjärvi

Suursiivous, muutto, hei joulu lähestyy... monta syytä kurkistaa kaappeihin ja komeroihin. Useimmilla ne pursuavat tavaraa, josta täytyy päästä eroon. Jos ehtii myydä tarpeettoman, voi jopa ansaita muutaman euron. Mutta usein on kiire, eikä myyntihaluja ole. Vaihtoehdoiksi jää lahjoitus kierrätykseen tai kuljetus jäteasemalle.

Mutta mikä kelpaa mihinkin?

Poisjoutavan tavaran lajittelu on tärkeää ja maksaa vaivan. Tässä kierrätys- ja hävitysvinkkejä.

Ehjät, vanhat huonekalut ovat sopivia kierrätykseen. Rikkinäisiä, homeisia ja ummehtuneita tai tupakanhajuisia huonekaluja ei kierrätyskeskuksissa haluta. Kaikkiin keskuksiin ei myöskään mahdu kovin isoja huonekaluja. Tavaran luovutuksesta kannattaa kysellä etukäteen.

Isoille huonekaluille voi tilata esimerkiksi kierrätyskeskus Patinasta kuljetuksen, joka maksaa 20 euroa. Jos huonekalu ei kelpaa kierrätykseen, siitä peritään 15 euron hävitysmaksu eli yhteensä 35 euroa.

Kierrätyskeskus Holkki noutaa myös tavaraa ja laskuttaa kilometrien mukaan.

Jos haluaa viedä itse vaikkapa vanhan sohvan kaatopaikalle, se maksaa sekajätteenä 21 euroa kuutiolta. Sohvan runko on yleensä aina sekajätettä, vaikka tyynyt kelpaisivatkin energiajätteeksi. Suurin osa levy- ja puukalusteista päätyy puujätteeksi maksutta.

Isoja tavaroita ei saa jättää taloyhtiöiden roska-astioihin.

Toimivia sähkölaitteita ja kodinkoneita voi viedä Patinaan, kierrätyskeskus Holkki ottaa hyväkuntoisia kodinkoneita.

Hävitettävät laitteet voi toimittaa lähimmälle jäteasemalle. Maksutta saa viedä 1-3 kappaletta kutakin laitetyyppiä kerralla. Lisäohjeet: www.phj.fi.

Kirjat eivät enää kierrä hyvin. Niitä tarjotaan kierrätyskeskuksiin valtavasti, eivätkä kaikki ota ainakaan suuria määriä hyväkuntoisiakaan kirjoja vastaan. Tiedustele keskuksista.

Osa kierrätyskeskuksiin toimitetuista kirjoista menee myyntiin, osa paperinkeräykseen.

Paperit ja kuitit, jotka sisältävät tilitietoja ja muuta suojattavaa, on hyvä hävittää kunnolla. Päijät-Hämeen jätehuolto vastaanottaa tietosuojapaperia jäteasemilla. Pienet määrät, muutaman muovikassillisen, voi tuoda ilmoittamatta. Tuhoamispalvelu maksaa 15 euroa 40 litralta; 200 litran jätesäkki 40 euroa.

Papereista ei tarvitse poistaa niittejä ja klemmareita, mutta mapit on otettava pois. Tuhottavat paperit jätetään lukittuun astiaan. Niistä voi saada myös tuhoamispalvelutodistuksen kymmenellä eurolla.

Kierrätykseen kelpaavat vain ehjät, siistit ja puhtaat vaatteet ja kengät. Esimerkiksi Patinaan tuoduista vaatteista puolet päätyy energiajätteeksi.

Poisheitettävät matot, vuodevaatteet ja tekstiilit ovat energiajätettä. Jalkineet ovat sekajätettä.

Ehjiä ja toimivia suksia, monoja, urheilu- ja leikkivälineitä kierrätyskeskukset ottavat mielellään vastaan.

Holkkiin voi viedä käyttökelpoisia rakennustarvikkeita.

Loisteputket, paristot, akut, maalit ja lääkkeet ovat ongelmajätettä eli ne voivat olla vaaraksi ympäristölle. Paristot voi palauttaa niitä myyviin liikkeisiin ja lääkkeet apteekkiin, katso lisätietoja: phj.fi tai www.ongelmajate.fi.

Koko asunnon tyhjennys

Koko kodin tai esimerkiksi kuolinpesän tyhjennyspalvelua tarjoavat esimerkiksi Patina ja Holkki. Hinta sopimuksen mukaan. Samalla voi tilata myös asunnon siivouksen.

Kierrätyskeskus Holkki

Hirsimetsäntie 19, Lahti,

Nastolan kierrätyskeskus

Kukkastie 4, 15560 Nastola,

Patina

Jalkarannantie 20, Lahti,

Lisätietoja: www.kierrätyskeskus.com

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut