Studiotalon onnellinen mies

- Viimeksi kuluneet viisi vuotta ovat olleet kovaa puurtamista. Nyt voin rauhoittua, tämä alkaa tuntua kodilta.

Näin huokaa Helsingistä kotoisin oleva äänentoistoon erikoistunut yrittäjä Marko Häkkinen. Hänen lahtelaisuutensa on melko tuore juttu.

- Sain varattua tontin Karistosta vuonna 2008 ja siitä alkoi rakentaminen. Siirsin kirjat Lahteen keväällä 2013.

Marko Häkkinen on viihtynyt Lahdessa hyvin. Lahti oli helppo valinta omasta talosta haaveilevalle:

- En olisi voinut rakentaa tällaista taloa pääkaupunkiseudulle. Pelkkä tontti siellä olisi maksanut helposti yli 200 000 euroa ja tonttien rakennusoikeuksien pienuus olisi tullut heti vastaan. Karistossa hyvän kokoisen tontin vuosivuokra on noin 700 euroa ja sen saa lunastettua itselleen 20 000 eurolla.

Seutu ei ollut ennestään aivan tuntematon, sillä isovanhemmat ovat asuneet Lahdessa.

- Lahti on hieno kaupunki ja Karisto on mukava alue. Luonto on lähellä ja järvi on vieressä. Kesällä voin nukkua makuuhuoneen terassin ovet auki ja saan herätä aamulla linnunlauluun. Helsingin kantakaupungissa asuessani äänimaailma oli kovin erilainen.

Ääni on Marko Häkkiselle tärkeä, onhan hän alan yrittäjä.

- Olen erikoistunut livekonserttien äänentoistoon ja tapahtumien esitystekniikkaan: Ääneen, valoon ja kuvaan.

Marko Häkkisen talossa nämä erikoisalat on mietitty perusteellisesti. Rakkaus ääneen ja tekniikkaan näkyy, tuntuu ja kuuluu. Kaikissa tiloissa on integroitu äänentoisto. Talossa on yli 20 kappaletta kotimaisia Genelecin kaiuttimia ja jo pelkkään perusvalaistukseen tarvitaan 300 led-valaisinta. Marko Häkkinen kehuu kehittynyttä led-tekniikkaa.

- Jos valaisimet olisi toteutettu vanhalla halogeenitekniikalla, olisi sähkönkulutus moninkertainen. Markkinoille tuli vihdoinkin laadukkaita led-polttimoita jotka toimivat hyvin himmennyksien kanssa ja ne toistavat värit luonnollisesti.

Talon kokonaispinta-ala on 400 neliömetriä. Lämmitettävää alaa on 268 neliömetriä. Lämmityskulut pysyvät maltillisina, sillä talossa on kiertoilmatakkojen lisäksi kolme ilmalämpöpumppua sekä ilmastointiin yhdistetty lämmön talteenottosysteemi. Talon sähköjärjestelmä on itse suunniteltu ja sähköjohtoa on vedetty yli seitsemän kilometriä.

Valosuunnittelijalle myös värit ovat tärkeitä. Talon ulkomaalausvärin valinta oli pitkällinen prosessi.

- Valittu väri on hopeainen, sinertävä ja oikein kaunis. Kaksi ohikulkijaa on tullut soittamaan ovikelloa ja kysymään värin koodia.

Myös sisätilojen suunnittelu on Marko Häkkisen omaa käsialaa.

- Perusvärit ovat valkoinen ja harmaa. Niiden kanssa on kiva laittaa jotain ajankohtaisia kausivärejä. Tänä jouluna olen hankkinut joulujuttuja ensimmäistä kertaa ikinä ja se on ollut hauskaa. Täytyyhän jokaisessa hempeässä miehessä vähän sisustajaa olla!

Sen lisäksi, että Marko Häkkisen talo on päältä kaunis, se on täyttä timanttia jokaista pientä yksityiskohtaa myöten. Talo on esimerkiksi osittain äänieristetty.

- Välillä täällä äänitetään musiikkia. Rockbändi soittaa olohuoneessa, solisti laulaa alakerran vierashuoneessa ja minä äänitän takkahuoneen tarkkaamossa.

Mitkään rapinat tai kohinat eivät pääse häiritsemään ammattilaisen herkkää korvaa. Katon äänieristyksestä huolehtivat tiilikate, 45 senttimetriä paksu eristevillakerros sekä paksu siporex -kivilaatta. Välipohja on kellutettu rungosta. Jopa ilmastointi on äänieristetty.

Talon rakentaminen ei mennyt aivan kuin Strömsössä. Heikkohermoisempi rakentaja olisi lannistunut rakennusvaiheen takaiskuista, mutta Marko Häkkisen housunpuntti ei tutissut tiukimmassakaan paikassa. Aikaa vain tuhlaantui tuhottoman paljon ja töitä piti tehdä enemmän kuin oli suunniteltu.

- Talvella 2010 olin reissussa muutaman viikon. Oli kovat pakkaset. Rakennuksella oli tullut työmaakeskukseen sähköhäiriö ja kaikki sähköt katkesivat. Vasta-asennetut lattialämmitysvesiputket jäätyivät ja halkesivat pilalle. Kaikki lattiavalut ja valujen päälle rakennetut seinät piti purkaa. Siihen tuhraantui seitsemän kuukautta aikaa ja 100 000 euroa rahaa. Lisäksi moni rakennusvaihe piti tehdä useaan kertaan koska työmaalla olleiden tekijöiden ammattitaito ei ollut priimaa.

Kaikkien haavereiden jälkeen Marko Häkkisen mieli on tyyni.

- Mitään en muuttaisi. Tuntuu siltä, että en halua muuttaa täältä ikinä mihinkään.

Studiotalon isännän positiivinen mielenlaatu tulee esille siinäkin, että koettujen harmien ja vastoinkäymisten jälkeen hän haluaa keskittyä myönteisiin asioihin ja antaa kiitosta työnsä hyvin tehneille rakennusalan ammattilaisille:

- Seppo Järvinen ansaitsee kiitoksen. Hän teki timpurintyöt ja jonkin verran kivitöitä. Häneltä löytyy kunnioitus omaan kädenjälkeen. Ylpeys omasta työstä puuttuu nykyään monelta Suomessa, alalla kuin alalla. Myös laatoittaja ja monitaitoinen rakentaja Omar Nassar on huippuammattilainen. Talon suunnittelusta vastasi lahtelainen arkkitehti Kari Parikka ja myös hänen kädenjälkensä on erinomainen. Meillä synkkasi heti hulluimpienkin ideoiden suhteen suunnittelussa.

Marko Häkkinen on oikein tyytyväinen uuteen kotikaupunkiinsa. Hän toteaa diplomaattisesti, että ”Lahdella on pienen kaupungin hyvät ja huonot puolet”, mutta jatkaa:

- On ollut hyvä feng shui kaiken kanssa. Olen saanut erinomaista palvelua kaupoissa ja jopa poliisiasemallakin!

Marianne Valola

Lue lisää aiheesta

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut