Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Tehosekoitin tulee yhä joskus muusikko Otto Grundströmin uniin: "Lahdessa tapahtui monia nuoruuden ensimmäisiä asioita"

Otto Grundström kertoo kirjoittaneensa aina biisitekstejä itsensä kautta: "En osaa asettua toisen henkilön buutseihin".

Muusikko, laulaja Otto Grundström lähti Lahdesta parikymppisenä omien sanojensa mukaan liput liehuen ja ovet paukkuen. Taakse jäi Sippipuisto, jonne Otto oli lapsena halunnut aina mennä ihailemaan punkkareita ja haaveillut, että sellainen hänestäkin tulee isona. Taakse jäivät Tonttilan metsät, joissa oli pikkupojan oma kallio ja pururadan pätkä. Hyvästit jätettiin Kasisalille, joka oli teini-ikäisen Grundströmin ”se paikka”.

Nyt parikymmentä vuotta myöhemmin hän istuu tyynen rauhallisena ravintola Tirran nurkkapöydässä Lahdessa kertomassa kuulumisiaan. Helsingissä asuva Grundström pyrähtää Lahteen viikoittain, sillä hän hoitaa perheen ainoana lapsena muistisairaan, vielä kotona asuvan äitinsä asioita.

– Lahdessa on monta paikkaa, joissa on tapahtunut niitä nuoruuden ensimmäisiä asioita, hän sanoo.

– Vähän tästä kaupungista on kadonnut blues, tämä on muuttunut fiinimmäksi.

Moni muistaa Grundströmin lahtelaisen Tehosekoitin-yhtyeen laulajana ja keulakuvana. Yhtye lopetti vuonna 2004, mutta lukuisat hitit soivat yhä.

– Koulun musatunneilla laulettiin aikoinaan jotakin Viidettätoista yötä. Onhan se tavallaan hassua, että nyt meidän biisit on siellä lastenlaulukirjoissa, Otto Grundström hymähtää.

On bändistä jäänyt elämään muutakin kuin muisto. Grundström kertoo, että suurin osa hänen tuloistaan tulee edelleen kappaleiden tekijänoikeuskorvauksista.

Musiikkia kolmessa kokoonpanossa

Musiikkia Grundström elää ja hengittää edelleen. Tuorein tapahtuma on viisi vuotta koossa olleen Nykyaika-yhtyeen pitkäsoitto. Grundström on yhtyeen laulaja.

– Pitkäsoitto julkaistiin ensin digitaalisena ja nyt vinyylinä, 200 kappaleen vaatimattomana painoksena. Jouduimme julkaisemaan sen omakustanteena, mikä oli tavallaan yllätyskin. Toisaalta jos muistelen Lahden Levy-yhtiön aikoja, niin itsehän me silloinkin tehtiin.

Grundström kertoo Nykyajan lämmenneen alkuun hitaasti, sillä hänellä oli ongelmia tehdä pitkästä aikaa tekstejä suomeksi. Toisen yhtyeen, kymmenen vuotta koossa olleen God Given Ass -bändin laji on englanninkielinen punkrock.

– Olen aina kirjoittanut itseni kautta, en osaa asettua toisen henkilön buutseihin. Kappaleet ovat pieniä tuokiokuvia siitä, mitä näen ympärilläni. Nykyajan uudella levyllä on vain pari biisiä, jotka eivät ole suoraan henkilökohtaisia.

Musiikin kuuntelijana Grundström on laaja-alainen – skaala ulottuu hardcore-punkista renessanssimusiikkiin.

– Tietty punainen lanka tykkäämässäni musiikissa on; suuri osa siitä johtaa punkkiin, johtuu punkista tai on punkkia.

Kolmas kokoonpano, jossa Grundström on mukana, on duo Tyrannosaurus Sex, joka esittää covereita puoliakustisesti.

– Tässä iässä laulaminen on olennainen osa, eivät enää välttämättä omat biisit tai ulkomusiikilliset asiat. Jos sanoin joskus nuorena, että ”En laula elääkseni vaan elän laulaakseni”, niin nyt se on totta.

Levyn julkaisu 16-vuotiaana

Se ikä. 42-vuotias muusikko myöntää, että kävi 35–40-vuotiaana läpi jonkinlaisen ikäkriisin.

– Olin nuorena osa sellaista kulttuuria, joka ihannoi ikuista nuoruutta. 20-vuotiaana tuntui, että kaikki on mahdollista.

Ehkä silloin olikin. Juuri silloin bändi löi läpi lujaa.

Tehosekoitin oli perustettu vuonna 1991, ja Otto Grundström liittyi siihen tammikuussa 1992. Yhtyeen ensimmäinen ep ilmestyi Grundströmin 16-vuotissyntymäpäivänä.

– Miellyttävimmät muistot ovat alkuajoilta, se oli sellaista jännittävää majanrakentamispuuhaa. Olimme kyllä tosissamme, kun ajattelimme, että meistä tulee kovin bändi, vaikka emme me soittaa osanneet, Grundström naurahtaa.

– Entisen Metro-ravintolan kattona toiminut muurinpätkä oli paikka, josta lähdimme aina Tehosekoittimen keikoille.

Oli iso juttu, kun vuonna 1997 bändi yhtäkkiä breikkasi ja pääsi isoille festareille isojen yleisöjen eteen.

– En ollut koulussa todellakaan upper classia vaan kuuluin paremminkin hylkiöosastoon. Yhtäkkiä pystyimmekin kontrolloimaan yleisöä. Johtihan se meilläkin muutamaan ylilyöntiin. Mutta oli meillä silti ammattimainen ote.

Grundströmille on jäänyt hyvät muistot myös yhtyeen ulkomaanreissuista.

– Bändin välit olivat siinä vaiheessa jo ehkä tulehtuneet, mutta reissut olivat hyviä, kukaan ei valittanut mistään. Meitä oli neljä jäbää ja miksaaja, ja nukuimme välillä pakettiautossa. Olen aina tykännyt seikkailuaspektista keikkaelämässä. Hotellit kyllästyttivät välillä.

Reilut 20 neliötä Kalliossa

Tehosekoittimen lopetettua Grundströmin elämä meni solmuun.

– Meni spurguiluksi. Vuosina 2006–2008 meno oli aika masentunutta.

Myös oma talous oli kuralla. Yhden Grundströmin kirjoittaman biisin sanat ”kun multa katkaistiin sähköt, mä teippasin jääkaapin kii” ovat totta.

Lopulta selviytymiskeino löytyi musiikista – tietenkin. Se auttoi masennuksen yli.

Ihmisiin Grundström suhtautuu ristiriitaisesti.

– Koulukiusaamistaustasta johtuen en ole kovin hyvä luottamaan ihmisiin. Odotan yleensä, että ihmiset tulevat tutustumaan minuun. Olin nuorempana itsekin paska ihminen; arvostin ihmisiä, jos heistä oli minulle hyötyä.

Tavaroista Otto Grundström sen sijaan pitää. Esineitä, taidetta ja kirjoja ovat kellari, ullakko ja naapurinkin kellari pullollaan.

Grundström on asunut Helsingin Kalliossa, Torkkelinmäellä samassa reilun 20 neliön asunnossa 20 vuotta. Kymmenen vuoden ajan kodin on jakanut avovaimo, Grundströmin kahden yhtyeen basisti, tapahtumajärjestäjä Reeta Pankka.

Vastikään Grundström on alkanut palailla opintojen pariin ja opiskelee avoimessa yliopistossa arkeologiaa ja taidehistoriaa. Hän opiskeli aiemmin Helsingin yliopistossa latinaa ja taidehistoriaa, mutta ei saanut tutkintoja valmiiksi.

– Arkeologi oli unelma-ammattini lapsena. Viime syksynä kävin Kemiönsaaressa yhtenä viikonloppuna kaivelemassa ja ilmoittauduin heti maanantaina kurssille.

Muusikko kokee, että omassa elämässä on ollut aina joku punainen lanka. Välillä siitä on voinut olla vähän sivussa, mutta nyt hän on taas vahvasti sillä langalla.

"Vaikea nähdä, että tekisin hittihakuista musaa"

w320right

Rock’n rollin keski-ikäistymiseen Grundström suhtautuu leppoisasti.

– Olen pistänyt pään pensaaseen ja paennut undergroundiin. Se on sellaista, johon olen tottunut. Olen tyytyväinen siihen, että voin räpeltää vapaasti. Vaikea nähdä, että tekisin hittihakuista musiikkia.

Joskus laulaja näkee unia Tehosekoittimesta.

– Ne ovat yleensä sellaisia, että meillä on joku re-union-keikka tulossa, mutta emme ole treenanneet yhtään.

Grundström kertoo, että Tehosekoitinta kysytään joka vuosi keikoille, mutta se on monesta ihmisestä ja asiasta kiinni.

– Ei se ole poissuljettu asia, ja voisi olla hauskaakin, mutta se on monen asian summa, enkä minä ole ennustaja. Ei se tapahdu ainakaan ihan lähitulevaisuudessa.

Otto Grundström aloitti 18.5.2019 Etelä-Suomen Sanomien Tuokio-sivujen uutena kolumnistina.