Kuka meni sisään yleisavaimella ja miksi? - Varatuomari vastaa, kenellä on oikeus mennä kotiisi

Kannattaa miettiä, kenen haltuun taloyhtiön yleisavain annetaan. Anssi Hietamaa

Saara Larkio

Toukokuussa Helsingin Kontulassa oli käyty varkaissa yöaikaan useassa asunnossa taloyhtiön ollessa putkiremontissa. Asunnot olivat ilman asukkaita, ja yleisavain luovutettu urakoitsijalle. Helsingin Uutisten julkaisemassa tapauksessa epäiltiin, että varkaudet oli toteutettu yleisavaimen avulla.

"Mikäli tieto yleisavaimen päätymisestä vääriin käsiin vahvistuisi, voisi se merkitä isännöitsijän, taloyhtiön hallituksen ja muiden remontin osapuolten vastuuvelvollisuutta", sanoi asianajaja ja Suomen Asunto-osakkaat ry:n puheenjohtaja Patrick Lindgren.

K: Kenen hallussa taloyhtiön yleisavain yleensä on, Isännöintiliiton lakiasiantuntija, varatuomari Jaana Sallmén?

V: Yleisin käytäntö tänä päivänä on, että taloyhtiö on tehnyt sopimuksen huoltoyhtiön kanssa, ja yleisavain on tämän huoltoyhtiön hallussa. Jos tällaista sopimusta ei ole tehty, tai huoltoyhtiö sijaitsee pitkän matkan päässä, yleisavain voi olla myös isännöintiyrityksellä tai hallituksen puheenjohtajan tai avainvastaavan hallussa. Hyvin pienissä taloyhtiöissä vara-avaimia saatetaan säilyttää jopa pussukassa sovitussa piilossa. Jos avain on taloyhtiön edustajan hallussa, ongelmia tulee esimerkiksi hänen lomamatkojensa aikana, jos yleisavainta tarvitaankin. Ja muistetaanko avainta pyytää takaisin, kun hallituksen puheenjohtajat ja talon avainvastaavat saattavat vaihtua useinkin? Avaimia voi jäädä pyörimään teille tuntemattomille. Suosittelen huoltoyhtiön käyttöä avainturvallisuuden takia.

K: Milloin ja millä perusteella yleisavaimella saa mennä asuntoon sisään?

V: Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön edustaja saa mennä asuntoon sen kunnon tarkistamiseksi ja kunnossapitotöiden tekemiseksi, mutta tästä pitää tietysti pyrkiä sopimaan asukkaan kanssa etukäteen. Ainoastaan kiireellisissä tapauksissa, esimerkiksi vesivahinkoa epäiltäessä, voi asuntoon mennä etukäteen ilmoittamatta. Patterihuolloista tai vastaavista ei-kiireellisistä toimista on syytä tiedottaa asukkaita esimerkiksi tiputtamalla lappu postiluukusta hyvissä ajoin.

Jos asukkaalla on terveyttä tai henkeä uhkaava tilanne, rikkoo pelastuslaitos, sairaankuljetus tai poliisi tarvittaessa oven, jos ovea ei ehditä avaamaan yleisavaimella. Tällöin mietitään sitten jälkikäteen, kuka korvaa vahingot. Jos osakas on teettänyt asuntoon turvalukon, joka joudutaan kiireellisessä sisäänmenossa rikkomaan, pitää osakkaan uusia turvalukko ja korjata ovi omalla kustannuksellaan. Fiksuinta olisi toimittaa myös turvalukon avainkopio huoltoyhtiölle tai yleisavainten haltijalle.

K: Kuinka monta yleisavainta taloyhtiössä suositellaan pidettäväksi?

V: Määrää ei ole rajoitettu, mutta tässä kannattaa pitää järki mukana avainturvallisuuden nimissä. Parasta olisi, jos asuntojen ovet, yleistilat, tekniset tilat ja mahdolliset yritysten tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin. Eli jos yksi avain sattuisi hukkumaan, ei tarvitse uusia kaikkia taloyhtiön lukkoja.

K: Kuinka paljon yleisavaimia vuosittain katoaa tai varastetaan?

V: Tällaista ei onneksi tapahdu kovin usein, koska huoltoyhtiöiden käyttö on niin yleistä ja avaimia säilytetään asianmukaisesti.

K: Hiljan uutisoitiin tapauksesta, jossa hallituksen puheenjohtaja oli mennyt yleisavaimella etukäteen ilmoittamatta taloyhtiön saunaan kesken pariskunnan saunavuoron. Sama mies oli ilmestynyt myös pariskunnan kotiin ilmoittamatta. Kuinka paljon erilaisia epäselvyyksiä tulee Isännöintiliiton tietoon?

V: Hyvin vähän, ne ovat lähinnä pienimpien, omatoimisesti hoidettujen taloyhtiöiden ongelmia. Asunto-osakeyhtiölaki on tässä hyvin selvä, eli taloyhtiön edustaja ei saa mennä toisen asuntoon yleisavaimella ilman kunnossapitotarkoitusta ja etukäteen sopimista. Tämä säännös on pääsääntöisesti hyvin tiedossa taloyhtiöissä. Kuvailemasi tapaus kuulostaa hyvin erikoiselta, ja tilanteessa on menetelty sopimattomasti.

Joskus tulee ilmi remontin aikana asuntojen pintoihin ilmestyneitä kolhuja tai muita vahinkoja. Vaikka kyseessä olisi koko taloyhtiötä koskeva remontti, taloyhtiö ei yleensä ole velvollinen korvaamaan vahinkoa, vaan korvausvastuu on vahingon aiheuttaneen urakoitsijan tai remontin tehneen yrityksen. Yksittäisen huoltomiehen käynnin aikana tapahtunutta vahinkoa voi olla vaikeampi todentaa juuri hänen aiheuttamakseen. Perussääntö on, että vahingon aiheuttaja korvaa sen, mutta jos mitään euroissa laskettavaa vahinkoa ei ole syntynyt, ei korvausta voi saada. Harmia ja mielipahaa ei meidän lainsäädäntömme perusteella korvata. Eli esimerkiksi tässä saunaan tunkeutujan tapauksessa korvauksia tapahtuneesta on vaikea saada.

Kommentoi

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut