Tukes muistuttaa tarkistamaan vanhojen sähkölaitteiden kuntoa säännöllisesti – "Käyttö on lopetettava, jos laite pätkii, savuaa tai käryää"

Chiméne Bavard

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille tulee säännöllisesti yhteydenottoja eri-ikäisten sähkölaitteiden turvallisuuteen liittyen. Johtava asiantuntija Mika Toivonen Tukesin sähkötuoteryhmästä muistuttaa, että kodin sähkölaitteet kuluvat käytössä ja niillä on tietty rajallinen käyttöikä.

– Hyvin pidetty ja huollettu sähkölaite voi säilyä toimintakuntoisena vuosikymmeniä. Usein vanhojen laitteiden käyttömukavuus ja turvallisuus eivät ole samalla tasolla kuin vastaavissa uudemmissa, Toivonen sanoo.

Toivosen mukaan vanhat sähkölaitteet uusitaan usein vasta, jos niiden varaosia ei ole enää saatavilla tai jos niiden korjaus tulee kalliimmaksi kuin uuden laitteen hankkiminen. Tukesilla ei ole ohjeistusta siitä, miten vanhoja laitteita on turvallista käyttää, vaan sitä on arvioitava tapauskohtaisesti. Joissakin vanhoissa laitteissa on sähköiskun vaara.

– Laitteen eristeet voivat olla hapertuneita ja erilaiset muoviosat haurastuneita. Laitteiden liitäntäjohdot ja pistotulpat voivat olla rikki ja kuluneita. Sähkölaitteiden kuntoa pitää säännöllisesti tarkastella kriittisesti, ja jos niiden kunto epäilyttää ne on tarkastutettava sähkölaitekorjaamossa. Yli 40 vuotiaan vatkaimen kuluneet vispilät voivat irrota pyöriessään ja moottori ylikuumentua, Toivonen konkretisoi.

Sähkölaitteita ei saa teippailla

Kodinkoneiden pikkuvikojen ja niin kutsuttujen maallikkotöiden korjaaminen on kaikille sallittua, jos on varma, että osaa suorittaa työn oikein. Verkkojännitteillä toimivien sähkölaitteiden korjaaminen on sähkötyötä, joka tulee jättää ammattilaisille. Laitteiden liitäntäjohtoja on hyvä tarkkailla. Haurastuneet, murtuneet tai muuten vaurioituneet johdot pitää uusia. Sähköjohtoa ei saa paikata teipillä, eristysnauhalla tai laastarilla. Joskus on myös järkevää luopua vanhasta koneesta.

– Käyttö kannatta lopettaa heti, jos laite käyttäytyy poikkeavasti, kuten ääntelee voimakkaasti, ei pysy päällä, pätkii toimiessaan, kuumenee voimakkaasti tai käryää. Samoin jos laite on ulkoisesti vaurioitunut, on laitteen käyttö syytä lopettaa, Toivonen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 6. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 7. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 8. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 9. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 10. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 11. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 12. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 13. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 14. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 15. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.