Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Lypsyjakkarasta tuli sisustushitti – perinne-Suomi on pop

Eipä olisi heinolalainen hienopuuseppä Jari Karppinen uskonut, että satavuotias pikku lypsyjakkara poikii pienimuotoisen sisustushitin. Isovanhempien jäämistöstä Paason kylältä löytyneen jakkaran kaunis muoto kiehtoi puuseppää. Hän halusi antaa sille uuden elämän ja kehitteli kolmisen vuotta sitten sen pohjalta tuotteen, Lyyti-lypsyjakkaran.

Karkkivärein maalattu koe-erä vietiin heti käsistä, ja yllätysmenestys jatkuu. Jakkaroita on alkanut vilahdella sisustusblogeillakin.

– Jakkaroita laitetaan eteiseen, lastenhuoneeseen, yöpöydäksi, koristeeksi. Olen huomannut, että ihmiset haluavat kotiinsa vanhan näköisiä, ehjiä ja kestäviä esineitä, Karppinen kertoo verstaallaan, joka on rakennettu hänen mummonsa vanhaan navettaan.

Esineet ja materiaalit suoraan suomalaisuuden ytimestä eivät kuulu vain museoon ja mummolaan, vaan ovat nousseet sisustuksen ilmiöksi. Perinteikkäät kuvioaiheet ja käsityömenetelmät ovat arvossaan – joko vanhoissa esineissä sellaisenaan tai valmistajien uusina toteutuksina.

– Olisi tyhmää olla käyttämättä omia juuriaan, sanoo sisustustoimittaja, -suunnittelija ja -bloggaaja Susanna Vento, joka hiljattain voitti mattosuunnittelukilpailun Jalpaikka-nimisellä villamatollaan. Sen kuvioaihe on saanut innoitusta muun muassa karjalaisesta perinteestä.

Vennon Varpunen-blogissa minimalistinen, skandinaavishenkinen sisustus saa harkitusti seuraa juurevasta esineistöstä. Postauksessa voi vilahtaa esimerkiksi vanha ryijy tai 1960-luvun emaliastia.

– Pelkistetystä sisustuksesta tulee helposti hengetön ilman jotakin, joka kertoo menneisyydestä, omista juurista, sanoo Vento, joka koluaa mielellään kirpputoreja ja viehättyy vaikkapa vanhoista pellavatekstiileistä ja vilteistä.

Vento arvostaa vanhoja suomalaisia esineitä niiden yksinkertaisen kauneuden ja toimivuuden vuoksi.

– Suomalaisilla ei hirveästi ole ollut barokkiesineistöä, me olemme savupirttikansaa, joka on aina tehnyt funktionaalisia esineitä. Niissä ei ole turhaa koristekikkailua, Vento sanoo ja antaa esimerkin: puuhaarukat ja -lastat.

– Niiden materiaali on aitoa, oikeaa, itsessään kaunista, hän kuvailee.

Perinteet ovat Vennon mukaan nousseet laajemminkin sisustusilmiöksi kaikkialla Pohjoismaissa. Se tarkoittaa ennen kaikkea luonnonmateriaalien ja käsityötaidon arvostamista.

– Meille suomalaisille se on loistava juttu, koska meillä tätä osaamista on, Vento sanoo, ja kannustaa sisustajia etsimään aitoja, vanhoja esineitä ja käyttämään niitä ennakkoluulottomasti osana muuta sisustusta.

 

Susanna Vennon Varpunen-blogi löytyy täältä.