Älä huuda vaan kuuntele ja keskustele – nyt on Lempeän kasvatuksen viikko

Kuulostaapa ihanalta teemaviikko Lempeän kasvatuksen viikko, kun sitä oikein makustelee. Kiintymysvanhemmuusperheet ry (KiVa) järjestää tämän viikon vuosittain 6.–12. toukokuuta.

Tänä vuonna teemana on rakentava vuorovaikutus perheissä. Kuuntelun ja sanojen lisäksi tärkeää on myös nonverbaalinen viestintä, eli asenne, eleet ja äänensävy. Rakentavassa vuorovaikutuksessa saa ilmaistua tunteensa ja tarpeensa niin, että vastapuoli ymmärtää ne oikein.

– On tärkeää, että toinen ihminen tulee kuulluksi ja ymmärretyksi. Ajattelen niin, että vanhempana olisin itsekin aito, tunteva ja toimiva, Lahden Kiintymysvanhemmuusperheiden paikallistoimihenkilö Mia Nieminen avaa rakentavan vuorovaikutuksen ideaa.

Hän on kolmevuotiaan lapsen äiti ja tutustui KiVa ry:n toimintaan kun oma lapsi oli vastasyntynyt.

– Lempeän kasvatuksen ja kiintymysvanhemmuuden idea tuntui heti omalta. Tähän liittyy itselläni myös kantoliina- ja kestovaippa-ajattelu. Itse imetin lastani kolmevuotiaaksi, mikä lähipiirissä oli joidenkin mielestä kummallista, mutta meille tuntui omalta asialta.

Aina kasvatus ja vuorovaikutus ei mene oppikirjojen mukaan.

– Pyrimme kotona siihen, että enemmän keskustelua ja vähemmän huutoa. Mutta kun on arjessa väsynyt, kaikki ei toimi aina hienosti ja vuorovaikutus ei ole rakentavaa, Mia Nieminen sanoo.

Lempeään kasvatukseen kuuluu olennaisena osana itsemyötätunto, eli osaa olla armollinen myös itselleen, jotta voi kasvaa vanhempana.

Lahdessa kiintymysvanhemmuusperheet kokoontuu noin kerran kuussa perhekahvilaan Multi-Cultiin. Maanantaina 6.5., järjestetään ylimääräinen perhekahvila Setripuussa.

– Keskustelemme siellä vanhempien ja lasten kanssa yhdessä, mitä rakentava vuorovaikutus on, ja paikalla on myös tehtävärata, Mia Nieminen kertoo.

Vaikka tapaamisia on suht harvakseltaan, yhdistyksen nettisivuilla voi seurata lempeään kasvatukseen ja kiintymyysvanhemmuuteen liittyviä aiheita erilaisina sisältöinä. Esimerkiksi Lempeän kasvatuksen viikolla sivuilla on päivittäin uutta materiaalia, muun muassa arvontoja, asiantuntijahaastatteluja, kirjaesittelyjä, blogitekstejä, digivertaistukea ja somesisältöjä.

Lisätietoja lempeän kasvatuksen viikosta täältä ja täältä

Facebookissa: Kiintymysvanhemmuusperheet ry ja KiVa ry Lahden seutu

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut