Älä huuda vaan kuuntele ja keskustele – nyt on Lempeän kasvatuksen viikko

Lempeän kasvatuksen viikolla voi kiinnittää huomiota rakentavaan keskusteluun perheessä: kuuntele ja ymmärrä toista. Konstantin Yuganov / Colourbox

Milja Kungas

Kuulostaapa ihanalta teemaviikko Lempeän kasvatuksen viikko, kun sitä oikein makustelee. Kiintymysvanhemmuusperheet ry (KiVa) järjestää tämän viikon vuosittain 6.–12. toukokuuta.

Tänä vuonna teemana on rakentava vuorovaikutus perheissä. Kuuntelun ja sanojen lisäksi tärkeää on myös nonverbaalinen viestintä, eli asenne, eleet ja äänensävy. Rakentavassa vuorovaikutuksessa saa ilmaistua tunteensa ja tarpeensa niin, että vastapuoli ymmärtää ne oikein.

– On tärkeää, että toinen ihminen tulee kuulluksi ja ymmärretyksi. Ajattelen niin, että vanhempana olisin itsekin aito, tunteva ja toimiva, Lahden Kiintymysvanhemmuusperheiden paikallistoimihenkilö Mia Nieminen avaa rakentavan vuorovaikutuksen ideaa.

Hän on kolmevuotiaan lapsen äiti ja tutustui KiVa ry:n toimintaan kun oma lapsi oli vastasyntynyt.

– Lempeän kasvatuksen ja kiintymysvanhemmuuden idea tuntui heti omalta. Tähän liittyy itselläni myös kantoliina- ja kestovaippa-ajattelu. Itse imetin lastani kolmevuotiaaksi, mikä lähipiirissä oli joidenkin mielestä kummallista, mutta meille tuntui omalta asialta.

Aina kasvatus ja vuorovaikutus ei mene oppikirjojen mukaan.

– Pyrimme kotona siihen, että enemmän keskustelua ja vähemmän huutoa. Mutta kun on arjessa väsynyt, kaikki ei toimi aina hienosti ja vuorovaikutus ei ole rakentavaa, Mia Nieminen sanoo.

Lempeään kasvatukseen kuuluu olennaisena osana itsemyötätunto, eli osaa olla armollinen myös itselleen, jotta voi kasvaa vanhempana.

Lahdessa kiintymysvanhemmuusperheet kokoontuu noin kerran kuussa perhekahvilaan Multi-Cultiin. Maanantaina 6.5., järjestetään ylimääräinen perhekahvila Setripuussa.

– Keskustelemme siellä vanhempien ja lasten kanssa yhdessä, mitä rakentava vuorovaikutus on, ja paikalla on myös tehtävärata, Mia Nieminen kertoo.

Vaikka tapaamisia on suht harvakseltaan, yhdistyksen nettisivuilla voi seurata lempeään kasvatukseen ja kiintymyysvanhemmuuteen liittyviä aiheita erilaisina sisältöinä. Esimerkiksi Lempeän kasvatuksen viikolla sivuilla on päivittäin uutta materiaalia, muun muassa arvontoja, asiantuntijahaastatteluja, kirjaesittelyjä, blogitekstejä, digivertaistukea ja somesisältöjä.

Lisätietoja lempeän kasvatuksen viikosta täältä ja täältä

Facebookissa: Kiintymysvanhemmuusperheet ry ja KiVa ry Lahden seutu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 3. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 4. Pääkirjoitus: Nykyinen väylä on Itärataa parempi
 5. Markus Pirttijoen Esalainen: Tervetuloa matkailemaan, kansliapäällikkö Varhila!
 6. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 9. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 10. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 11. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 12. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 13. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 14. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 15. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.