Kuu kiurusta kesään, tötteröstä ei päivääkään – "Jännetupintulehdus odottaa tuloaan jossain vaiheessa kesää", tietää jäätelömyyjä

Jäätelökausi aukesi tänä vuonna normaalia aikaisemmin. Sää määrää menekin.

Kesä alkoi tänä vuonna pääsiäisenä. Jäätelökioskit aloittivat sesongin hyvissä ajoissa ennen vappua, joka yleensä on se virallinen kauden avaus. Minja Nordmanin asemapaikka on jäätelölaiva Banana Split. Mervi Pasanen

Mervi Pasanen

Yksi suomalaisten erikoisuuksista kansana on himo jäätelöön kaikkina vuodenaikoina. Tilastojen mukaan suomalaiset syövät vuosittain reilut 13 litraa jäätelöä asukasta kohden.

Irtojäätelön myynti on kuitenkin vahvasti säähän liittyvä ilmiö. Moni pitää jäätelökioskin aukeamista kesän merkkinä ja sillä mittarilla kesä tuli tänä vuonna aikaisin.

– Yleensä avaamme vappuna, mutta tänä vuonna avasimme pitkänäperjantaina ja heti oli asiakkaita jonossa. Etenkin lauantaina, kun oli oikein lämmin päivä, asiakkaita oli paljon, kertoo auringon kanssa kilpaa säteilevä jäätelömyyjä Minja Nordman Banana Split -jäätelölaivassa Lahden Vesijärven satamassa.

Jäätelöä myydään kesällä myös huonommalla säällä. Vasta kun sataa ämmiä äkeet selässä, kuten vanha kansa sanoo, kioskit pysyvät kiinni. Näin kauden alussa pienikin auringonpilkahdus saa suomalaiset jonottamaan jäätelöä.

Vegaaninen nousussa

Hyvin varustautunut jäätelökioski tarjoaa tuttujen suosikkien lisäksi aina myös kauden uutuusmakuja. Tänä vuonna kokeilunhaluinen maistaa turkoosia purkanmakuista ja rohkea tilaa tötteröllisen Black Hawaii -makua. Sen musta ulkonäkö tuo mieleen paratiisisaaren laavahiekkarannat, ja maku on erikoinen yhdistelmä kookosta ja kaakaota.

– Hieman erikoinen, mutta ihan hyvä, Minja Nordman rohkaisee maistamaan.

Hiilellä mustaksi värjätty jäätelö on kuulemma suorastaan terveellinen, sillä on lievä detox-vaikutus.

Ruokatrendit näkyvät jäätelökioskissakin. Maidottomat ja kokonaan vegaaniset jäätelöt ovat kauden iso hitti.

– Vegaanisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kaurajäätelö ja soijajäätelö, Minja Nordman kertoo.

Sorbetit ovat myös vaihtoehto maidon karttajalle.

Vaikka uutuusmakuja tulee joka vuosi, vanhat tutut pitävät pintansa.

– Suosituimmat maut ovat suklaa, vanilja ja mansikka. Suosittuja ovat myös päärynä, mangomeloni ja rommirusina.

Lapset haluavat yleensä pehmiksen ja aikuisille pyöritellään pallo vohveliin. Ja tahti on kuumana kesänä sellainen, että jäätelömyyjän ammattisairaus iskee ainakin kerran kesässä.

– Jännetupintulehdus odottaa tuloaan jossain vaiheessa kesää, Minja Nordman tietää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.