Tee kännykälle kevätsiivous – 6 vinkkiä puhelimen toiminnan parantamiseen

Puhelimesta kannattaa poistaa kaikki tarpeeton turhaan tilaa viemästä. Colourbox

Milja Kungas

Kevät on hyvää aikaa kännykän siivoukseen. Telia kokosi vinkkejä, joilla puhelimen toiminta paranee.

1. Poista kaikki tarpeeton

Puhelimessa tulisi olla vähintään 1 GB vapaata muistitilaa. Poista sovellukset, joita et ole käyttänyt kuin kerran tai kaksi, esimerkiksi turhat pelit. Voit poistaa puhelimeen esiasennettuja sovelluksia, joita et käytä. Älä kuitenkaan poista järjestelmäsovelluksia.

2. Siisti ja puhdista välimuisti

Turha data kannattaa säännöllisesti poistaa. Käyttöjärjestelmän ja sovellusten varaaman välimuistin saa tyhjennettyä Android-puhelimissa kohdasta Asetukset > Laitteen ylläpito > Tallennustila, iPhonessa puolestaan voi aloittaa menemällä kohtaan Asetukset > Safari > Tyhjennä historia ja poista data. Sovellusten viemän tilan näet kohdasta Asetukset > Yleiset > Tallennustila (iPhone). Pahimmat tilasyöpöt on viisainta poistaa ja asentaa uudelleen.

3. Tallenna kuvat ja videot pilvipalveluun

Vie kuvat ja videot pilvipalveluihin, kuten Google Photosiin, iCloudiin, Dropboxiin tai Microsoft OneDriveen. Niihin tallennetut kuvat ja videot säilyvät tallessa, mutta eivät vie tilaa puhelimesta.

4. Päivitä järjestelmät ja sovellukset

Vanhentuneet sovellukset saattavat käyttäytyä epämääräisesti, esimerkiksi sammua kesken käytön. Ne kannattaa päivittää säännöllisesti. Oman puhelimen viimeisimmät päivitykset näkee Android-puhelimessa kohdasta Asetukset > Ohjelmistopäivitys > Lataa ja asenna, iPhonesta ne löytyvät kohdasta Asetukset > Yleiset > Ohjelmistopäivitys.

5. Palauta tehdasasetukset

Mikäli edellä mainitut toimenpiteet eivät tepsi, voit palauttaa älypuhelimen tehdasasetukset. Se vie tosin kaiken datan puhelimesta, joten sitä ennen tiedostot, kuten kuvat ja videot kannattaa varmuuskopioida. Jos olet epävarma, pyydä apua palveluntarjoajilta.

6. Hanki kierrätetty puhelin

Laitteen siivous pidentää sen käyttöikää ja säästää myös ympäristöä. Jos on hankkimassa uutta laitetta, hyvä vaihtoehto on ostaa hyväkuntoinen käytetty laite.

Lähde: Telia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.