Iloisen pessimistin unelmaduuni: ideoita pulppuava kirjastonjohtaja Tanja Kairimo valitsi Asikkalan erään ihanan kesäyön vuoksi

Tanja Kairimon lapsuuden kirjahyllyssä ei ollut juuri muuta kuin Kalle Päätaloa. Nykyisessä kodissa taas ei ole kirjahyllyä ollenkaan, sillä homeongelma pakotti luopumaan kirjoista. Onneksi on työpaikka, joka on täynnä kirjoja ja jossa saa toteuttaa ideoita sydämensä kyllydestä.

Asikkalan kirjaston uutuuksiin kuuluu kirjastopyörä, jolla voi vaikkapa toimittaa kirjakasseja palvelutaloon tai perustaa pikku lainauspisteen uimarannalle. Kirjastonjohtaja Tanja Kairimo pitää siitä, että pienellä paikkakunnalla ideoita voi toteuttaa notkeasti yhdessä muiden toimijoiden kanssa. ”Vain yksi puhelinsoitto vaikkapa nuorisotoimeen, ja ideasta tuleekin yhteinen juttu.” Sami Lettojärvi

Kaisa Hako

Olipa kerran kaunis kesäyö, jonka pitkäaikaisseurauksena Tanja Kairimo päätyi kirjastonjohtajaksi Asikkalaan.

Hän oli tuolloin nuorena opiskelijana ystävänsä kanssa kesäisellä kiertoajelulla ympäri Suomea. Pirkanmaalainen ei tiennyt Päijät-Hämeestä tuon taivaallista, mutta leppeä yö Vääksyn idyllisissä maisemissa teki lähtemättömän vaikutuksen. Se oli eräänlainen aikapommi. Kun neljä vuotta sitten Asikkalan kirjasto haki kirjastonjohtajaa, Kairimo muisti kesäidyllin ja päätti hakea.

– Tiesin minä täältä myös kirjailija Petri Tammisen, hän nauraa työhuoneessaan Asikkalan kirjaston toisessa kerroksessa.

Lasiseinän läpi on mukava katsella alas saliin, jossa asiakkaat vaeltelevat hyllyjen lomassa luettavaa etsimässä.

Päättäväinen lapsi

Tanja Kairimon lapsuudenkodin kirjahyllyssä Nokialla ei ollut kovin paljon valinnanvaraa.

– Lähinnä Kalle Päätaloa ja Alistair MacLeania, hän muistelee.

Kirjastossa käyminen ei kuulunut perheen rutiineihin, mutta onneksi koululla kävi kirjastoauto.

– Se oli ihanaa, Kairimo sanoo.

Ekaluokkalaiselle Tanjalle tajunnanräjäyttävä teos oli Anni Polvan Tiina.

– Siitä lähtien halusin olla kaikessa kuin Tiina! Hänessä on mahtavaa se, että hän toimii aina oikein, vaikka niin tehdessään rikkoisi sääntöjä, Kairimo sanoo.

Saattaa olla, että Tanjassa ja Tiinassa oli jo lähtökohtaisesti paljon samaa:

– Jos olin päättänyt jotakin, pysyin siinä järkähtämättä. En sano, että se piirre olisi välttämättä aina eduksi, mutta Tiina opetti, että näin voi tehdä, hän miettii.

Niinpä Tanja-tyttö päätti yhdeksänvuotiaana lopettaa lihansyönnin, vaikka ympäristöltä ei tälle päätökselle juuri herunut tukea.

Hän päätti jo ala-asteella myös tulevan ammattinsa. Arkeologi hänestä piti tulla, ja sen vuoksi tyttö piti määrätietoisesti huolen siitä, että maantieto ja historia olivat aina todistuksessa kymppejä.

Haave "pienen kirjaston johtajuudesta"

Tämä idea kuihtui lopulta pois antaakseen tilaa kirjallisuudelle, mutta samanlaista järkähtämättömyyttä oli tavassa, jolla Kairimo päätti tulla ”jonkin pienen kirjaston johtajaksi”. Ei siis kirjastonhoitajaksi, vaan nimenomaan johtajaksi.

Hän opiskeli tuolloin Tampereella kotimaista kirjallisuutta, hoiti yksinhuoltajana esikoistaan, kirjoitteli juttuja paikallislehteen ja työskenteli Lauri Viita -museossa. Elämässä oli ollut kenties hieman haahuilun tuntua, kunnes hän vieraili lapsensa ukin työpaikalla Heinäveden kirjastossa. Silloin napsahti.

– Alkoi tuntua siltä, että tämä olisi minun juttuni. Tuli ajatus pienestä lämminhenkisestä kirjastosta, jossa olisi lukupiirejä, kirjailijavierailuja, nukketeatteria ja satutunteja. Asioita, jotka suoraan edistävät lukemista ja kirjallisuudentuntemusta, hän muistelee.

Sitten vain tuumasta toimeen eli opiskelemaan informaatiotieteitä.

Uuteen ideaan on tartuttava

Kun selaa Asikkalan kirjaston Instagram-sivuja, kirjaston tapahtumat muistuttavat kovasti edellä kuvattua nuoren Tanjan unelmaa. On retkiä kirjamessuille ja Oodiin, on kirjakasseja, joita toimitetaan niille, jotka eivät pääse itse kirjastoon. On Harry Potter -aiheinen pakohuone, nukketeatteria, kirjailijavieraita ja Urajärven kartanon kanssa toteutettavat kirjalliset salongit. On uutuuttaan hohtava kirjastopyörä, jolla voi polkea pitkin Vääksyn mäkiä ja perustaa pikku lainaamon ihan mihin vain.

– Olen vähän sellainen, että jos näen jossain hyvän idean, ajattelen heti: ”Meillekin toi!”

Asiakkaat iloitsevat tästä kaikesta eläväisyydestä, vaikka toki on myös niitä, joiden mielestä kirjasto ei saisi olla puuhamaa ja että ennen kaikki oli paremmin ja että pleikkarit eivät todellakaan kuulu kirjastoon.

On kuitenkin tärkeää saada eri-ikäisiä kävijöitä houkutelluksi kirjastoon. Silloin voi vaikka puolivahingossa saada kirjallisuuskärpäsen puraisun, joskin kohtaamiset nuorten suhteen ovat usein seuraavanlaisia:

– Eilen tuli kaksi poikaa kysymään: ”Onko teillä jotain nuortenkirjoja?” Sitten he valitsivat ohuimmat, Kairimo muistelee huvittuneena.

Hän ei kuitenkaan soimaa nuoria lukemisen vähäisyydestä.

–  On hassua, että vanhemmat ovat siitä huolissaan, vaikka eivät itsekään usein tarttuisi kirjaan. Mistä nuori saa mallin, ellei vanhemmiltaan?

Kairimo tietää, mistä puhuu.

–  Yläkouluikäisenä olin itsekin vähän tuuliajolla. Tuli siirtymävaihe, jolloin nuortenkirjat eivät enää niin kiinnostaneet, mutta kukaan ei suositellut, että ”luepa tämä”. Sitten lukioikäisenä löysin esimerkiksi Kurt Vonnegutin, ehkä äidinkielen tuntien kautta. Vonnegutista tuli minulle tärkeä oikeille raiteille palauttaja, jonka musta huumori ja humaani katsomus puhuttelivat. Sen jälkeen aloin lukea paljon kaikkea.

Illat täytyy jakaa sarja- ja lukuaikaan

Kairimo arvelee, että lukemista vähentää se, että nykyelämässä on niin paljon muutakin kiinnostavaa, mihin tarttua. Suoratoistopalvelut koukuttavat kirjastonjohtajaakin.

– Nykyisin illat täytyy jakaa: ensin jakso jotakin sarjaa, sitten lukuaikaa. Eilen lukeminen jäi kokonaan, kun piti katsoa Game of Thronesin uutta kautta, hän tunnustaa.

Jos kirjallisuudelle antaa mahdollisuuden, se auttaa ajatusten jäsentelyssä, opettaa asettumaan toisen ihmisen asemaan ja antaa suhteellisuudentajua vastoinkäymisissä. Viimeksimainittua Kairimo on tarvinnut muun muassa, kun Vääksy-idylli näytti tummemman puolensa. Perheen kodissa todettiin homeongelma.

– Onneksi olen ”iloinen pessimisti”, joka osaa nähdä tilanteissa monta vaihtoehtoista skenaariota. Hometalokatastrofissa miestäni kyllä välillä ärsyttikin tuo ”seikkailu se on huonokin seikkailu” -ajatteluni, Kairimo sanoo.

Katastrofista selvittiin, ja elämä on taas mallillaan. Kairimon nelihenkinen perhe on oppinut arvostamaan pikkupaikkakunnan suomaa rauhaa ja aikaa. Jos isompi kulttuurinälkä iskee, porhalletaan kaupunkiin ja nautitaan iso annos vaikkapa museoita ja teatteria.

Kairimo lataa akkujaan myös liikunnalla:

– Pelaan jalkapalloa, pyöräilen pitkiä maisemankatselulenkkejä ja juoksen. Meillä on täällä Vääksyssä myös joka lauantaiaamu globaali Parkrun-juoksutapahtuma, johon osallistun aina kun voin, hän iloitsee.

Monipuolinen kirjapino on yöpöydällä aina, mutta kirjastonjohtajalla ei ole kotona kirjahyllyä. Homeongelman seurauksena omista kirjoista oli pakko luopua. Ihan ilman kyyneliä siitä ei selvitty, mutta iloinen pessimisti ei sitä kuitenkaan kauan jaksanut surra.

– Minullahan on kirjasto!

Kartanon kirjallisuussalongit. Kirjalliset kurkistukset von Heidemanien matkakohteisiin mamselli Tiina Saarijärven seurassa 14.5. klo 18, 17.5. klo 12, 21.5. klo 18, 24.5. klo 12  ja 28.5. klo 18. Asikkalan kirjasto, Asikkalantie 21.

Tanjan poiminnat

3 x tärkeä kirjailija elämän varrelta

1 Anni Polva. Hänen Tiina-kirjojensa päähenkilö teki ekaluokkalaiseen lähtemättömän vaikutuksen. Tiina on niin oikeudenmukainen ja rohkea.

2 Lauri Viita. Luin opiskeluaikana koko hänen tuotantonsa ja viehätyin muodon mestarin täydellisistä riimeistä ja kielellä leikittelystä.

3 Haruki Murakami. Tämän hetken suosikkejani, jolta odotan innolla uutta. Upeita kirjoja, joissa on aivan omanlaisensa tunnelma ja maailma. Lukija ei täysin tiedä, missä on, muttei halua sieltä pois.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.