Voittoahven nappasi pysty­pilkkiin

Hannu Jukan Luhangasta pilkkimä ahven vei huhtikuun kisavoiton. Hannu Jukka

Matti Turpeinen

Keväinen huhtikuukaan ei vielä avannut kalahanoja odotetulla lailla. Oikukkaan talven jäljiltä jäät olivat pitkän aikaa huonot ja petolliset, etteivät esimerkiksi ajoneuvolla liikkuvat kalastajat tohtineet lähteä pyydysten laskuun aavoille.

Eikä huhtikuu ollut herkkua pilkkijöillekään. Milloin tuuli rajusti ja milloin oli kovat yöpakkaset, eikä keli lauhtunut juurikaan tuulen takia päivän koittaessa.

Huhtikuun kisauistimen nappasi nimiinsä Hannu Jukka, jonka kalansilmällä viritettyyn pystypilkkiin tarrasi komea ahven. Kala iski aivan pohjan tuntumasta ja väliveden paikkeilla Jukka uskoi vielä, että pilkissä on hauki. Avantoon asti nostettaessa kala muuttui kuitenkin pulskaksi ahveneksi, joka painoi 1 280 grammaa.

Pituutta Päijänteestä Luhangan vesiltä nostetulla kalalla oli 42 senttiä.

Joskus aiemmin olen kirjoittanut, että hyvä arviomitta ahvenelle on sen pituus. Kilon ahven on noin 40 senttiä pitkä. Sata grammaa tulee lisää joka sentiltä tästä ylöspäin. Jukan ahvenenkin kohdalla tämä pitää aika hyvin kutinsa.

Hieman harvinaisempaa herkkua sai maistaa Taisto Rosti, jonka Kymijärveen laskemasta verkosta nousi peilikarppi. Pituutta kalalla oli 72 senttiä. Vaakaan asti kalaa ei saatu, mutta arvioksi kalastaja laski noin kahdeksan kiloa. Kala oli takertunut 60-milliseen verkkoon.

– Omalta tutulta venepaikalta nousi pystypilkillä muutama komea ahven. Suurin 1 150 grammaa ja neljä noin 300-grammaista, kirjoitti Tommi Varpenius Vesijärvestä pilkkimistään saaliista.

Mormuskan pikkujigillä nousi myös laskematon määrä pikkuahventa, mutta suurempaa kalaa pieni jigi ei tällä erää innostanut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vastaa vähävaraisten maskijakelusta alueensa kunnissa – "Vielä ei tiedetä, miten tuo ryhmä rajataan", yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo
 2. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 3. Hygieniahoitajat Sari Mölsä ja Leena Salo näyttivät ESS:lle, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti – katso video sekä kuvat
 4. Kultsu FC:n nigerialaishyökkääjät kurittivat Reipasta jalkapallon Kakkosessa – "Tappio ketuttaa totta kai"
 5. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 6. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 7. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 8. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 9. Sysmän uimalan vuokrasopimus purettiin – vuokralainen vaatii kunnalta miljoonakorvauksia, kun ei voinutkaan rakentaa paikalle kelluvaa mökkikylää
 10. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 11. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 12. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 13. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"
 14. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 15. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.