Tästä nimi baarille 60 vuotta sitten: Olipa kerran Jussi, jolle sattui jotain jännää

Olkaa hyvä! Merja Ikonen myös tarjoilee annokset salin puolelle.

Mervi Pasanen

Kun joku kertoo menevänsä Jännä-Jussiin, osa tuoreemmista kaupunkilaisista kysyy että "kuka se on" ja toinen puoli, kaupungin alkuasukkaat pohtivat että "mistähän se nimi tulee".

Lahtelaiseen perussivistykseen kuuluu tuntea Jännä-Jussi ainakin nimeltä, vaikka ei olisikaan koskaan käynyt sisällä. Vesijärvenkatu 17 on ollut legendaarisen ruokabaarin osoite huikeat 60 vuotta.

Mistä siis se nimi? Baarin neljäs omistaja, nastolalainen Merja Ikonen on yrittänyt ottaa siitä selvää.

- Kuulemma tarinaan liittyvät jotkut juhlat ja Ruotsista juhliin tullut Jussi, jolle sattui jotain jännää. Tämä Jussi on ilmeisesti ollut ensimmäisen omistajan veli, Merja Ikonen kertoo.

Baarin ensimmäinen omistaja selvisi Hämeenlinnasta maakuntarekisteristä, kun Ikonen etsi tietoja meneillään olevan juhlavuoden kunniaksi. Kaisu Honkanen on rekisteröinyt yrityksen huhtikuussa 60 vuotta sitten eli vuonna 1955. Toinen omistaja ei ole tiedossa, mutta Merja Ikosen edeltäjä oli Auli Hautala, joka luopui baarista vuonna 1997.

- Alunperin tämä oli kahvibaari Jännä-Jussi, mutta toinen omistaja on pudottanut nimestä kahvin pois.

Jännä-Jussi on se paikka, jonne ranskalainen arkkitehti lähetetään lounaalle, kun tämä haluaa maistaa aitoa suomalaista ruokaa. Se on paikka, josta saa aina itsetehtyjä lihapullia.

Baari on avoinna arkisin kello 7-15. Merja Ikonen on yrityksensä ainoa työntekijä.

- Kun ostin baarin, molemmat tyttäreni olivat kokkikoulussa eli ajatuksena oli työllistää omaa perhettä. Nykyisin olen yksin. Herään aamulla ennen viittä, tulen tänne valmistelemaan päivää ja avaan oven kello 7.

- Leivon itse kahvileivät ja sämpylät lounaalle. Aamulla laitan lounaan hautumaan, ja tarjoilen ruokaa kello 10.30-14.30.

Pihvi paistuu pannulla sillä välin kun asiakasta palvellaan tiskillä. Joskus jompikumpi joutuu odottamaan, pihvi tai asiakas.

Lounasasiakkaat ovat vakioporukkaa kulmakunnan yrityksistä, eläkeläisiä ja ohikulkijoita.

Baarissa on hiljaisempaa kuin ennen. Kun ovi aukeaa kello seitsemän, välttämättä ketään ei tule heti aamusta.

- Kun kadun toisella puolella toimi kiinteistöhuolto, baari oli heti aamusta ihan täynnä. Miehet pitivät työmaakokouksen täällä. Ja sitten kävivät lumimiehet, eli auraajat, jotka olivat auranneet koko yön. Silloin ei ollut mitään muuta paikkaa auki näin aikaisin.

- Saako teiltä vielä mustalaisleikettä, asiakas kysyy, kun keittiö on jo kiinni.

- Saa, huomenna taas, Merja Ikonen vastaa. Kysyttyyn leikkeeseen tulee naudanleikkeen lisäksi kinkkua, suolakurkkua, sipulia, tomaattisosetta ja kermaa.

Jännä-Jussissa on kaksi listaa: vaihtuva lounaslista ja sitten tilauksesta tehtävien ruokien lista. Jälkimmäisessä ovat lihapullat ja perunamuusi, sekä klassiset leikkeet, joista suurin osa ravintoloista on tänä päivänä luopunut. Päivän pannu, Jussinpannu, auraleike, wieninleike... täältä ne löytyvät. Ranskanperunaa ei saa. Talon perunat on joko keitetty, paistettu tai muussattu.

- Lounaslistalla on salaatteja ja kasviskeittoja myös, niitä kysytään paljon. Kyllä meillä näkyvät myös nämä muotidieetit eli vähähiilihydraattista pitäisi olla, Merja Ikonen kertoo.

Yksi kysyy vähärasvaista, toinen vähähiilihydraattista. Paitsi kun lounaslistalla on uunimakkaraa.

- Silloin jopa niin sanotut nirsot naiset unohtavat dieetit, Merja Ikonen paljastaa.

60 toimintavuotta on pitkä aika baarille. Kun se avasi ovensa, elettiin vuotta 1955. Maailma oli kovin erilainen. Autot isoja, muoti upeaa.

Kaurismäkeläinen, on joku kuvaillut baarin tunnelmaa. Helsingin Kalliossa tämä olisi hipstereiden suosikkimesta, jossa käytäisiin fiilistelemässä. Jännä-Jussi ei ole kumpaakaan. Se on kuusi vuosikymmentä tehnyt perustehtäväänsä. Tarjoillut konstailematonta kotiruokaa.

Niin se tekee vastakin, tosin Merja Ikonen on luvannut jäädä pitämään kaikki vuosien aikana kertyneet kesälomat heti, kun viides omistaja ilmaantuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.