Kymmenen vinkkiä sähkön säästöön kotona

Lämpimällä vedellä lotraaminen on kotitalouden suurin sähkösyöppö. Sähkölämmitteisessä talossa myös asunnon pitäminen lämpimänä maksaa paljon.

Kotitaloudella sähkön säästäminen on taloudellinen asia: jokainen käytetty kilowattitunti maksaa. Mutta energian säästäminen on muutakin: vain siten, että jokainen - yksityinen ihminen, yritys tai kunta - kantaa vastuunsa säästöstä, voidaan vähentää ilmastopäästöjä.

Kodinkoneet ja -laitteet muuttuvat koko ajan energiatehokkaammiksi. Uutta laitetta hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota energiamerkintöihin.

Suuri osa sähköstä kuluu suomalaisissa kotitalouksissa lämmitykseen ja tällöin lämmityksestä muodostuu merkittävä osa asumiskustannuksia. Kodeissa voi olla kaukolämmitys, maalämmitys tai suora sähkölämmitys. Erilaiset lämpöpumput ja matalaenergiarakentaminen yleistyvät Suomessa. Lisäksi markkinoille tulee jatkuvasti uusia ratkaisuja, joilla voidaan optimoida kodin lämmitystä.

Suurimmat säästöt tehdään kuitenkin arjen pienillä valinnoilla.

1. Yleensä keittiöstä löytyvät astianpesukone, pakastin, jääkaappi, mikroaaltouuni, uuni ja liesi.

Helppo tapa säästää energiaa on suosia uusia energiatehokkaampia laitteita. Laitteiden oikealla sijoittamisella säästyy euroja. Älä laita kylmälaitteita lämpöpattereiden eteen tai lämpöä tuottavien kodinkoneiden - lieden, uunin tai astianpesukoneen - viereen. Varmista, että ilma kulkee kylmälaitteiden päällä ja ympärillä. Lue tarkoin asennusohje, että etäisyydet komeroista, seinistä ja katosta ovat oikein.

2. Puhdista säännöllisesti kylmälaitteiden ovien tiivisteet.

Jääkaappi ja pakastin kestävät näin huollettuina huomattavasti pidempään, eikä kylmä karkaa. Kaapit on myös helpompi pitää puhtaina ilman huurre- ja jääriitekerrosta.

3. Älä tuuleta asuntoa liesituulettimen avulla eli käytä sitä vain ruokaa laittaessasi.

Huoneen lämmin ilma karkaa muuten ulos.

4. Älä aseta raskaita huonekaluja suoraan lämpöpattereiden eteen.

Ne estävät lämmön pääsyn keskemmälle asuntoa.

5. Tarkista ikkunoiden ja ovien tiivisteet.

Jos ikkunoista vetää, tiivistä ne talveksi.

6. Älä pidä huoneiston lämpötilaa liian korkealla.

Jo yhden asteen pudotus laskee lämmityskuluja jopa viisi prosenttia.

Jos olet pidempään pois kotoa, laske lämpötilaa. Verhot vastaavat yhtä lisälasia ikkunaan. Laita verhot eteen kylminä öinä.

7. Hyödynnä pyykinpesussa eko-ohjelmia, joilla säästät sähkössä ja vedenkulutuksessa.

Pese täysiä koneellisia. Jos mahdollista, kuivaa pyykit ulkona tai parvekkeella äläkä kuivausrummussa tai -kaapissa. Suorista pyykit jo narulla. Näin ehkä vältyt silittämiseltä tai mankeloinnilta.

8. Suosi valaistuksessa energiasäästölamppuja.

Älä pidä lamppuja turhaan päällä, vaan sammuta valot poistuessasi huoneesta. Pihavaloja on hyvä ohjata hämäräkytkimellä, liiketunnistimella tai ajastimella.

Lamppujen watit kertovat niiden sähkönkulutuksesta. Esimerkiksi 60 watin lappu vastaa kolmea 20 watin lamppua. Valaise kotiasi vain tarpeesi mukaan ja nauti tunnelmavalaistuksesta.

9. Keskivertokodista löytyy televisio, digivastaanotin, kotistereot, tietokone, kannettava tietokone ja ehkä myös stereot.

Viihde-elektroniikassa kannattaa suosia energiapihejä vaihtoehtoja. Sulje laitteiden virta kokonaan, kun et käytä niitä. Valmiustila kuluttaa sähköä yllättävän paljon. Kannettava tietokone syö yleensä vähemmän sähköä kuin pöytäkone. Käytä sellaisia jatkojohtoja, joista voit katkaista useamman laitteen virran kerralla.

Kun lataat sähkölaitteiden akkuja, irrota laturi seinästä käytön jälkeen.

10. Opettele säätämään ja käyttämään lattialämmitysjärjestelmääsi oikein.

Näin vältät ikävät yllätykset sähkölaskussa, etenkin märkätilojen sähköisessä lattialämmityksessä.

Lähde: Nordic Green Energy, motiva.fi

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut