Pasha ja kulitsa - maukasta pääsiäisperinnettä

Tästä vähän perinnettä pääsiäispöytään. Mervi Pasanen

Mervi Pasanen

Vanhoihin pääsiäisperinteisiin kuuluvat pasha ja pääsiäispulla kulitsa. Nämä kaksi asiaa nautitaan yhdessä. Kumpikaan ei ole vaikea tehdä, mutta moni lankeaa ostamaan pashansa valmiina kaupan maitokaapista ja joutuu nauttimaan sen ilman asiaankuuluvaa lisuketta eli pääsiäispullaa.

Tämän asian voi korjata. Tässä ohjeet.

1. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa huoneenlämmössä pehmennyt voi ja sokeri. Lisää joukkoon mausteet, rahka, munat ja kermavaahto.

2. Lusikoi massa sideharsolla vuorattuun muottiin. Peitä hyvin ja laita yöksi valumaan jääkaappiin. Sideharson puutteessa voit käyttää suodatinpusseja. Avaa ne ja vuoraa muotti niillä.

3. Kumoa valunut pasha vadille. Irrota sideharso ja korista pasha. Perinteinen koriste on punainen tuohus eli ortodoksinen kirkkokynttilä, mutta värikkäät pääsiäisrakeetkin käyvät. Tarjoa kulitsan kanssa.

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, lisää hiiva, suola. Sekoita hyvin. Lisää sokeri, munat ja sulatettu voi sekä mausteet. Alusta taikinaksi. Laita taikina vuokaan, kohota vähintään puoli tuntia peitettynä ja vedottomassa paikassa. Voitele munalla, tee kuorituista manteleista kukkakuvio pinnalle tai koristele mantelirouheella.

2. Paista 200 asteessa vajaa tunti eli kunnes kulitsa on kypsynyt. Kokeile kypsyyttä tikulla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut