Vegaanin veri kelpaa luovutukseen, kunhan ruoka on riittävän rautaista

Erityisruokavaliot eivät ole este verenluovutukselle. Veripalvelun rautalisät ja tarjoilupöydän antimet sopivat myös gluteenittomalle tai vegaaniselle luovuttajalle.

Rautaa saa muustakin ruuasta kuin punaisesta lihasta ja sisäelimistä. Esimerkiksi palkokasvit ja pähkinät ovat rautapitoisia ruokia. Arkistokuva. Risto Aalto

Sanni Laine

Verenluovuttajat täyttävät ennen jokaista luovutusta kyselyn ulkomaan matkoista, seksikerroista, sairauksista ja päihteistä. Yleisin syy, jonka takia verta ei pääsekään luovuttamaan, on kuitenkin veren matala rautapitoisuus. Naisilla rautaa täytyy olla vähintään 125 grammaa verilitraa kohden, miehillä luovutusraja on 135.

Vuonna 2018 Lahden veripalvelun toimipisteelle rekisteröityi noin 10 200 luovuttajaa, joista noin 1000 ei päässyt luovuttamaan. Heistä kolmasosalla syynä oli liian matala hemoglobiini.

Rautaa muustakin kuin punaisesta lihasta

Veri voi olla luonnostaan vähärautaista. Myös runsaat kuukautiset, keliakia tai stressaava elämäntilanne laskevat veren rautapitoisuutta. Raudanpuute johtuu vain harvoin vähärautaisesta ruoasta.

– Rautapitoinen ruoka yleensä parantaa hemoglobiinia, mutta luonnostaan matalaan rauta-arvoon ei pelkällä ruokavaliolla pysty hirveästi vaikuttamaan, kertoo Lahden veripalvelun vastaava sairaanhoitaja Tarja Järvinen.

Rautaa saa erityisen paljon punaisesta lihasta ja sisäelimistä. Kasvispainotteinen tai vegaaninen ruokavalio ei vie luovutuskelpoisuutta, sillä myös palkokasvit, pähkinät, kananmuna ja täysviljat ovat rautapitoisia ruokia.

Kasvisruoan suosion kasvu näkyy veripalvelun toimipisteissä. Lahdessa tarjoilupöydässä on sopivia leivänpäällisiä niin sekäsyöjille kuin vegaaneillekin, ja henkilökunnalta pyytämällä saa maidotonta ja gluteenitonta syötävää. Luovutuksen jälkeinen rautalisäkin käy kaikille, sillä se on vegaaninen, gluteeniton, hiivaton ja makeuttamaton. Rautatablettikuuri korvaa luovutuksessa menetettyä rautaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.