Kakalle pakastimeen, jäätynyt jätös ei haise

Pakastepöntössä on pakkasen kestävä ämpäri ja maatuva muovipussi. Kansi kiinni ja jätökset jäätyvät.

Satu Vikström

Pakastin on kätevä ratkaisu vähän kaikkeen. Ensin ostat raaka-aineet kaupan pakastealtaasta. Sitten valmistat ruoan tai kuumennat sen mikrossa. Syöt aterian, ja aikanaan menet vessaan, joka pakastaa jätöksesi. Totta, oikeasti.

Pakastevessaidean lienevät keksineet ruotsalaiset, mutta sitä on suunniteltu Suomessakin jo 1970-luvulla. Pakastekäymälöitä on valmistettu Forssassa vuodesta 2009.

- Pakastevessa ei haise. Se sopii kesämökille ja paikkoihin, joissa on sähkö, mutta ei viemäriä, kertoo tuotantojohtaja Sauli Hakala Coolcenter Oy:stä.

Mökkiläisten lisäksi pakastava pönttö on pikahelpotus esimerkiksi tornin nosturissa tai syvällä kaivoksessa työskentelevälle. Pakastevessa soveltuu myös vanhuksille ja liikuntarajoitteisille.

- Vessanpönttö on sähköllä toimiva pakastin, jonne tavara jäätyy. Laite koostuu vessanpöntöstä, jossa on pakkasen kestävä ämpäri ja sen sisällä maatuva muovipussi, Hakala selvittää.

Sähköä pakastekäymälä kuluttaa 40 watin sähkölampun verran. Pönttöön mahtuu pienen perheen vajaan viikon jätökset. Sen jälkeen laite tyhjennetään kompostoriin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut