Uusi tutkimus: Iäkkäiden luusto hyötyy kevyestäkin liikunnasta

Kevytkin liikunta edistää iäkkäiden luustoterveyttä, selviää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdystä tutkimuksesta. Teemu Vestovuo

Iäkkäiden luut hyötyvät kevyestä liikunnasta, selviää tuoreessa Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa. Vähän liikkuvien iäkkäiden kevyt liikkuminen oli yhteydessä lonkan alueen vahvempaan ja tiheämpään luukudokseen. Luustoterveydelle edullisena pidettyjä kovia tärähdyksiä ei tutkittaville juuri kertynyt.

– Olimme yllättyneitä, että kevyt liikkuminen oli selvästi yhteydessä reisiluun luun lujuuteen, mutta kovatehoinen liikkuminen tai tärähdykset eivät, väitöskirjatutkija Tiina Savikangas liikuntatieteellisestä tiedekunnasta kommentoi yliopiston tiedotteessa.

Reisiluun lujuus on merkittävä lonkkamurtumalta suojaava tekijä, ja luuston kestävyys onkin tärkeää niin iäkkään itsensä kuin yhteiskunnankin kannalta. Lonkkamurtumat ovat iäkkäillä yleisiä, ja ne voivat johtaa pitkiin sairaalajaksoihin ja huomattavaan toimintakyvyn alenemiseen.

Aktiivisuusmittarilla mitattua liikkumista analysoitiin tutkimuksessa useilla eri tavoilla, niin liikkumisen tehoon kuin yksittäisten tärähdysten voimakkuuteen perustuen.

– Tässä tutkimuksessa vain kevyt liikkuminen oli yhteydessä luuston parempaan kestävyyteen, mutta aiempi tutkimusnäyttö kannustaa kuitenkin tekemään mahdollisuuksien mukaan voimaharjoittelua ja esimerkiksi hyppelyä tai reippaita pyrähdyksiä kävelylenkin lomassa, Savikangas muistuttaa.

Ikääntyneet ovat nuortuneet 30 vuodessa – 75- ja 80-vuotiaiden kunto on kohentunut merkittävästi

Lasten ja nuorten arkiliikunta väheni – pandemia vaikutti iäkkäiden liikuntaan pelättyä vähemmän

Vanhat ovat nuortuneet, ja vireitä vuosia on entistä enemmän – käsityksemme vanhuudesta ovatkin käyneet vanhanaikaisiksi: "Yhteiskunta pyrkii syrjäyttämään 75-vuotiaat ja jopa nuoremmatkin"

Kommentoi

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut