Katriina Partanen huomauttaa, että kalan pyynti- tai nostopäivä ei kerro paljoakaan kalatuotteen laadusta. ”Vaikka kala olisi pyydetty eilen, sen laatu ei ole parhaimmillaan, jos sitä ei ole käsitelty ja kuljetettu oikein.” Jussi Vierimaa

Miksi suomalaiset suosivat norjalaista lohta eivätkä kotimaista kalaa? Katriina Partanen tietää ilmiön syyn: sitä syödään, mitä tarjolla on

Kotimaisen, kestävästi tuotetun kalan tarjontaa ja kulutusta halutaan merkittävästi lisätä. Suomalaisten kalankulutustavat perin pohjin tunteva Partanen pitää tavoitetta hyvin kunnianhimoisena.

Sanni Haikarainen

Suomi on tuhansien järvien maa ja sijaitsee meren rannalla, mutta kauppojen kalatiskejä hallitsee norjalainen viljelty lohi. Vielä 1980-luvun alussa puolet Suomessa kulutetusta kalasta oli kotimaista. Nyt tuontikalan osuus on yli 80 prosenttia, josta puolet tulee Norjasta.