Ivalojoki on yksi Euroopan parhaista melontajoista

Ivalojokea pidetään yhtenä Suomen hienoimmista melontajoista, ja se kuuluu jopa Euroopan parhaimmistoon. Matala, vähävetinen ja kivikkoinen Ivalojoki on laskukelpoinen koko kesän ajan.

Kaikissa koskissa Toloskoskeen asti on varauduttava väistämään vedenalaisia kiviä. Suositeltavin melontaosuus on Kutturasta Ivaloon, 70 kilometriä.

Kutturan kohdalla Pirttinivassa matala joki virtaa rauhallisesti.

Saarnaköngäs kannattaa tutkia ennen laskua maalta, joen oikealta rannalta. Rannalta katsoen on koskessa nähtävissä selvä väylä. Kosken niskalla on kuoppa, missä näkyy pari pitkulaista kiveä veden peitossa, aivan vastapäisen kallion juuressa.

Saunakosken niskalle näkyy Kultalan riippusilta. Lasku aloitetaan aivan oikeasta rannasta. Riippusillan alla aloita siirtyminen vasemmalle puolelle ja edelleen Kultalan rantaan. Kultalan ranta on pientä kiveä, siihen on hyvä rantautua. Kultalassa on autio- ja vuokratupa sekä väentuvan varaustupa.

Merimiestenkosken jälkeen laskee Ivalojokeen oikealta Sotajoki. Jokien yhtymäkohdassa on hyvä leiripaikkatasanne ja noin 400 m Sotajokivartta ylöspäin, itärannalla Liljeqvistin autiotupa. Myös myöhemmin Ritakoskella on autio- ja vuokratupa. Joki madaltuu Ritakosken jälkeen.

Tulentekopaikkoja on Kyläjoen, Appisjoen, Sotajoen ja Louhiojan suussa. Valtion mailla Ylä-Lapissa on Metsähallitus sallinut tulen teon risuja ja oksia käyttäen ilman erillistä lupaa. Maapuiden eli maahan kaatuneiden vähäarvoisten puiden ottoon ja käyttöön tarvitaan maapuulupa, jonka saa lunastaa palvelupiste Kiehisestä tai Ivalon palvelupisteestä. Huollettuja tulentekopaikkoja toivotaan käytettävän aina, kun se on mahdollista.

Metsäpalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty myös rakennetuilla tulentekopaikoilla. Retkikeitintä saa kuitenkin käyttää.

Telttailu on sallittu jokamiehenoikeuden mukaan.

Autio- ja varaustupia reitillä ovat Kyläjoen päivätupa, Ivalojoen Kultalan uudehko kämppä Kultalan Stationin pihapiirissä (sisältää autio- ja vuokratuvan). Kultalan väentupa on muuttunut varaustuvaksi. Liljeqvistin autiotupa sijaitsee Sotajoen itärannalla noin 350 metriä Ivalojoesta. Ritakosken autio- ja vuokratupa sijaitsevat Ivalojoen pohjoisrannalla noin 3 km Sotajoen suusta itään. Louhiojan autiotupa sijaitsee Ivalojoen eteläpuolella, noin 400 metriä joesta Ivalojokeen laskevan Louhiojan länsipuolella.

Kanoottivuokrausta sekä opaspalveluja tarjoavat Ylä-Lapin ohjelmapalveluyritykset vuokraavat kanootteja ja tarjoavat opaspalveluja. Kalastusluvat voi hankkia Metsähallituksen asiakaspalvelupisteistä.

Lähde: Ivalojoen melontareitin (70 km) reittiselostus nettisivuilla luontoon.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.