Lempeämpi kuin kahvi, vahvempi kuin tee - Mate on terveellinen vaihtoehto kofeiinivajeeseen. Näin se tehdään - video

Maten ulkonäkö ei viehätä kaikkia. Antti Sepponen

Laura Pylvänäinen

Pyöreästä kupista pillillä juotava mate voi herättää ohikulkijan uteliaisuuden. Mitä ihmettä tuo hörppii? Mitä vihreää mömmöä kupin pohjalla on? Onkohan tuo edes laillista ainetta?

Epäluulo on turhaa. Kyseessä oleva juoma mate on eteläamerikkalainen juoma, jolla on esimerkiksi Argentiinassa ja Uruguayssa jopa suomalaista saunaa vastaava kansallissymbolin asema.

Mate voi olla toisen makuun pistävää ja kitkerää, kun taas toinen ihastuu juomaan välittömästi. Vaikka kyseessä ei ole tee, voisi makua kuvailla hieman vahvan vihreän teen kaltaiseksi. Viime aikoina erityisesti terveysintoilijat ovat alkaneet kiinnostua matesta, sillä sen väitetään olevan kahvia lempeämpi juoma aamuihin.

Mate valmistetaan yerba mate -puun lehdistä, jotka sisältävät noin puolet kahvipapujen kofeiinista, mutta tuplasti teelehtien verran. Mate ei kuitenkaan aiheuta tärinää, vatsavaivoja tai sydämen tykytystä verkkaisen juomatahdin ansiosta. Monet kahvista mateen siirtyneet kuvailevat maten virkistävän kahvia levollisemmin ja tasaisemmin. Mate ei myöskään aiheuta närästystä.

Punaviiniä ja vihreää teetä ylistetään niiden antioksidanttipitoisuuksien vuoksi. Matessa antioksidantteja on peräti kolme kertaa enemmän kuin punaviinissä ja kuusi kertaa enemmän kuin vihreässä teessä.

Tavallinen matenjuoja alkaa mahdollisesti huomata terveyseron parin viikon käytön kuluessa. Ruoansulatus nopeutuu ja diureettisena mate poistaa myös nestettä. Mate on saanut maineen jopa ”laihduttavana ihmejuomana”, mutta todellisuudessa mate itsessään ei laihduta, vaan vie nälän tunteen pois. Maten väitetään myös helpottavan krapulaa.

Suomessa matea voi ostaa teekaupoista ja terveysliikkeistä. Moni myös tilaa materouheensa ulkomailta internetin välityksellä. Teemäistä matea myydään tavallisissa ruokakaupoissa.

Katso videolta miten mate valmistetaan.

Aiheeseen liittyvää

  1. Voimajuoma vei jalkapalloilijan mennessään ensi-imaisulla 9.9.2015 21:05

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Heidi kamppaili oman jaksamisensa kanssa, kunnes sai avukseen Sinin

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut