Lempeämpi kuin kahvi, vahvempi kuin tee - Mate on terveellinen vaihtoehto kofeiinivajeeseen. Näin se tehdään - video

Maten ulkonäkö ei viehätä kaikkia. Antti Sepponen

Laura Pylvänäinen

Pyöreästä kupista pillillä juotava mate voi herättää ohikulkijan uteliaisuuden. Mitä ihmettä tuo hörppii? Mitä vihreää mömmöä kupin pohjalla on? Onkohan tuo edes laillista ainetta?

Epäluulo on turhaa. Kyseessä oleva juoma mate on eteläamerikkalainen juoma, jolla on esimerkiksi Argentiinassa ja Uruguayssa jopa suomalaista saunaa vastaava kansallissymbolin asema.

Mate voi olla toisen makuun pistävää ja kitkerää, kun taas toinen ihastuu juomaan välittömästi. Vaikka kyseessä ei ole tee, voisi makua kuvailla hieman vahvan vihreän teen kaltaiseksi. Viime aikoina erityisesti terveysintoilijat ovat alkaneet kiinnostua matesta, sillä sen väitetään olevan kahvia lempeämpi juoma aamuihin.

Mate valmistetaan yerba mate -puun lehdistä, jotka sisältävät noin puolet kahvipapujen kofeiinista, mutta tuplasti teelehtien verran. Mate ei kuitenkaan aiheuta tärinää, vatsavaivoja tai sydämen tykytystä verkkaisen juomatahdin ansiosta. Monet kahvista mateen siirtyneet kuvailevat maten virkistävän kahvia levollisemmin ja tasaisemmin. Mate ei myöskään aiheuta närästystä.

Punaviiniä ja vihreää teetä ylistetään niiden antioksidanttipitoisuuksien vuoksi. Matessa antioksidantteja on peräti kolme kertaa enemmän kuin punaviinissä ja kuusi kertaa enemmän kuin vihreässä teessä.

Tavallinen matenjuoja alkaa mahdollisesti huomata terveyseron parin viikon käytön kuluessa. Ruoansulatus nopeutuu ja diureettisena mate poistaa myös nestettä. Mate on saanut maineen jopa ”laihduttavana ihmejuomana”, mutta todellisuudessa mate itsessään ei laihduta, vaan vie nälän tunteen pois. Maten väitetään myös helpottavan krapulaa.

Suomessa matea voi ostaa teekaupoista ja terveysliikkeistä. Moni myös tilaa materouheensa ulkomailta internetin välityksellä. Teemäistä matea myydään tavallisissa ruokakaupoissa.

Katso videolta miten mate valmistetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 2. Naapurit paljastivat huumeviljelmän – lahtelaismies kasvatti kannabista asunnossaan
 3. Lappu luukulla ja ovet säpissä – katso kuvat koronaviruksen hiljentämästä Lahden keskustasta
 4. 3.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Neljä uutta tartuntaa todettu, tartuntoja nyt yhteensä 41
 5. Pelicans-pomo myöntää palkkojen myöhästymisen, mutta kiistää osan Ylen tiedoista: "Tällaista emme ole viestittäneet"
 6. Padasjokelaissyntyinen journalisti Paula Vilén seuraa Atlantin takana kaikkien aikojen katastrofia – koronavirustartunta tappaa amerikkalaisia enemmän kuin Vietnamin sota
 7. Saksalaisyritys Layher sijoittaa toimintojaan Hollolaan – työllistää syksyllä noin 10 henkilöä
 8. Isä Jonas luotsasi Lahden ortodoksiseurakunnan pois kriisistä – kohta koko seurakunta lakkaa olemasta
 9. Mediatalo Keskisuomalainen lomauttaa koronaviruksen takia – johto leikkaa palkkojaan
 10. Espanjassa arki koronaviruskriisissä on yhä tiukempaa, kertoo Torreviejassa talvea viettävä lahtelainen Annika Ardin
 11. Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"
 12. Nastolassakin myyntinäyttelyä pitäneet taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle
 13. Kärkölän kunta aloitti ruokatarjoilun etäkoululaisille
 14. Asikkalan kunta aloittaa yt-neuvottelut – ei irtisanomisia, lomautukset mahdollisia
 15. Kirjasto on kiinni, mutta luettava ei lopu – näin käytät kirjaston sähköisiä palveluita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.