Ajoaika, keli ja reitti – nappaa vinkit pääsiäisliikenteeseen

Pääsiäisen meno- ja paluuliikenteeseen kannattaa varautua hyvin suunnittelemalla ajon ajankohta, reitti ja pysähdykset. Leo Kinnunen

Ruska Paronen

Pääsiäisen pyhät aiheuttavat jälleen ruuhkia tieliikenteeseen. Suurimmat ruuhkat keskittyvät kiirastorstaille sekä toiselle pääsiäispäivälle.

ITM Finlandin tieliikennekeskus arvioi, että pääsiäisen menoliikenne on vilkkaimmillaan Etelä-Suomessa kiirastorstaina kello 13–19 ja pitkäperjantaina kello 9–14. Paluuliikenne on puolestaan vilkkainta sunnuntai-iltapäivän ja -illan aikana sekä toisena pääsiäispäivänä maanantaina kello 12–20.

– Autoja on huomattavasti enemmän liikenteessä kuin esimerkiksi hiihtolomien meno- ja paluuliikenteessä. Liikenne jonoutuu paikoin ja nopeudet laskevat liikenteen vilkkaimpien tuntien aikana, kertoo ITM Finlandin liikenteenohjauksen yksikön päällikkö Mika Jaatinen.

Kehätietyömaa aiheuttaa ruuhkaa

Päijät-Hämeessä suurimmat pääsiäisliikenteen ruuhkasumat sijoittuvat Heinolan seudulle ja eritoten, kun Heinolasta suunnataan pohjoiseen ja Lusin suuntaan. Hämeen poliisin ylikomisario Jouni Takala sanoo, että Lusiin päin mentäessä jonoja muodostuu erityisesti ohituskaistan väliosalle.

Takala muistuttaa myös, että Lahden kohdalla eteläisen kehätien työmaa ja sen nopeusrajoitukset tulevat varmasti ruuhkauttamaan liikennettä työmaan kohdalta. Työmaan ei kuitenkaan pitäisi hidastaa matkustusaikaa kuin muutaman minuutin, mikäli onnettomuuksia ei satu.

– Toivoisin malttia liikenteeseen. Jos varaa riittävästi matka-aikaa, eikä sovi mitään tiettyä perilläoloaikaa, niin maltti pysyy helpommin, Takala sanoo.

Koko Suomen mittakaavassa pääkaupunkiseudulta menoliikenne suuntautuu pääosin pohjoiseen kolmos- ja nelosteille. Liikennettä on runsaasti valtatiellä 3 Tampereen suuntaan, valtatiellä 4 Lahden ja Jyväskylän kautta Ouluun ja Kemiin sekä valtatiellä 5 Heinolasta Varkauteen. Paluuliikenne keskittyy samaan reittiin, mutta toisin päin.

Asiantuntijoiden vinkit pääsiäisliikenteeseen

Kesänopeusrajoitukset ovat pääsiäisen aikana voimassa koko maassa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista muistutetaan, että vaikka kesärenkaita ei ole vielä pakko vielä vaihtaa, on se jo aloitettu osassa Suomea, missä olosuhteet ovat puoltaneet renkaiden vaihtoa.

Erityisesti Etelä- ja Keski-Suomesta pohjoiseen suuntaavien kannattaa tarkistaa, kummat renkaat ovat paremmat määränpäässä vallitsevaan sääolosuhteeseen.

Poliisi valvoo tarkasti pääsiäisliikenteen nopeuksia ja ajotapaa. Katja Luoma

– Pääsiäisen automatkaa suunnittelevan kannattaakin muistaa, että keliolosuhteet lähtöpaikassa ja määränpäässä saattavat olla erilaiset ja vaihdella hyvinkin nopeasti, sanoo Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Myös Liikenneturva kannustaa pääsiäisliikenteeseen pyyhältäviä ennakointiin. Turvallisen matkanteon voi aloittaa jo ennen liikenteeseen lähtöä suunnittelemalla reitin ja tauotukset sekä nukkumalla hyvät yöunet.

– Kuljettajan on hyvä ennakoida ajamista jo ennen lähtöä. Se, mitä tekee matkaa edeltävinä päivinä vaikuttaa ajamiseen niin meno- kuin paluuliikenteessä. Vaikka vesilinja pitää ajopäivänä, voivat edellisen illan alkoholiannokset väsyttää ja vaikuttaa sitä kautta ajokuntoon, sanoo suunnittelija Mia Koski Liikenneturvasta.

Poliisi ilmoittaa valvovansa pääsiäisliikennettä tarkasti. Tarkkailun alla ovat erityisesti ajotavat ja -nopeudet.

Ajankohtaista tietoa liikenteestä

Traffic Management Finlandin ylläpitämästä maksuttomasta Liikennetilanne -palvelusta voi seurata liikenteen tilannetta reaaliaikaisesti koko Suomen mitalta. Palvelusta löytyvät muun muassa häiriötiedotteet sekä kelikamerat, kuin myös junien asemakohtaiset aikataulu- ja täsmällisyystiedot.

Palvelu löytyy osoitteesta https://liikennetilanne.tmfg.fi.

Traffic Management Finland on erityistehtäväkonserni, joka toimii liikenne- ja viestintäministeriön omistajaohjauksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 2. Naapurit paljastivat huumeviljelmän – lahtelaismies kasvatti kannabista asunnossaan
 3. Lappu luukulla ja ovet säpissä – katso kuvat koronaviruksen hiljentämästä Lahden keskustasta
 4. Milja Kungaksen Esalainen: "Äiti, en halua värittää yksin" – etätyökouluhoitopaikkakoti neljävuotiaan näkövinkkelistä
 5. Pääkirjoitus: Korona ei kaada kevään sotaharjoituksia
 6. 3.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Neljä uutta tartuntaa todettu, tartuntoja nyt yhteensä 41
 7. Pelicans-pomo myöntää palkkojen myöhästymisen, mutta kiistää osan Ylen tiedoista: "Tällaista emme ole viestittäneet"
 8. Padasjokelaissyntyinen journalisti Paula Vilén seuraa Atlantin takana kaikkien aikojen katastrofia – koronavirustartunta tappaa amerikkalaisia enemmän kuin Vietnamin sota
 9. Saksalaisyritys Layher sijoittaa toimintojaan Hollolaan – työllistää syksyllä noin 10 henkilöä
 10. Isä Jonas luotsasi Lahden ortodoksiseurakunnan pois kriisistä – kohta koko seurakunta lakkaa olemasta
 11. Mediatalo Keskisuomalainen lomauttaa koronaviruksen takia – johto leikkaa palkkojaan
 12. Espanjassa arki koronaviruskriisissä on yhä tiukempaa, kertoo Torreviejassa talvea viettävä lahtelainen Annika Ardin
 13. Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"
 14. Nastolassakin myyntinäyttelyä pitäneet taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle
 15. Kärkölän kunta aloitti ruokatarjoilun etäkoululaisille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.