Heinolalaisen Mama's Cafen naiset testaavat reseptejään ruokakirjaa varten – "Teemme perheemme suosikkiruokaa dolmaa kerran viikossa"

Thaere Ahmadi ja Hauda Shwan esittelevät dolmaan tulevia raaka-aineita ennen kuin ne laitetaan kattilaan. Mirja Hussain

Chiméne Bavard

HeiMo-kahvilan keittiössä käy kuhina, kun kolme naista pilkkoo tiukkaan tahtiin kasviksia pieniksi kuutioiksi. Menossa on kerran viikossa kokoontuva monikulttuurinen Jyränkölän Mama's cafe, jossa eri puolilta maailmaa olevat naiset tapaavat toisiaan ruuanlaiton ja yhdessäolon merkeissä.

Tälle kertaa naiset kokkaavat Lähi-idässä suosittua dolmaa. Pääkokkina häärää Irakista Suomeen kolme vuotta sitten tullut Hauda Shwan, joka on kantanut keittiöön kassikaupalla raaka-aineita.

Dolman tekeminen vie aikaa. Raaka-aineita haudutetaan kattilassa 30-45 minuuttia. Mirja Hussain

– Dolmaan tulee paljon erilaisia vihanneksia, riisiä, härkäpapuja, keitettyä naudanlihaa, sitruunahappoa, tilliä ja mausteita. Kun kaikki on pilkottu, aineet sekoitetaan isoksi massaksi, jolla täytetään munakoisoja, pieniä paprikoita ja kesäkurpitsaa. Täytteen ympärille kääritään myös viininlehtiä ja paksoin lehtiä. Sitten kaikki ladotaan kattilaan ja haudutellaan, Hauda Shwan selostaa.

Shwanin mukaan dolma on hänen kotimaassaan juhlaruoka, jota pakataan usein retkille mukaan. Vaikka mausteisen mutta terveellisen aterian tekemiseen menee aikaa useampi tunti, hän kertoo valmistavansa sitä Heinolassakin kerran viikossa.

– Se on yksi perheemme lempiruuista, kahden lapsen äiti kertoo.

Dolman ohje on menossa syksyllä julkaistavaan Mama's Cafen reseptikirjaan, johon kerätään noin 30 ruokaohjetta toiminnassa mukana olevilta naisilta. Kirjan ei ole tarkoitus olla perinteinen kokkauskirja vaan tärkeämpiä ovat naisten tarinat ja muistot ruokiin liittyen.

– Kirjaan ei tule tarkkoja desimittoja. Naiset saavat kirjoittaa ohjeensa itse. Olemme huomanneet, että Mama's cafen naisilla on kärsivällisyyttä hauduttaa ruokaa pitkään. Raaka-aineitakin on aina paljon. Ruuanlaitto on heille todella yhteisöllistä, ohjaajat Pia Valkjärvi ja Katja Tamminen sanovat.

Hauda Shwan on pilkkonut ison kasan kasviksia dolmaa varten. Mirja Hussain

Mama's cafe on ollut tärkeä henkireikä monelle muualta tulleelle äidille. Kävijöitä on viikoittain 10–15, ja lapsetkin saa ottaa mukaan. Hauda Shwan on tullut paikalle aina kun on pystynyt.

– Tykkään käydä täällä, koska opin samalla suomea ja suomalaisesta kulttuurista. Olemme tehneet suomalaisia ruokiakin, hän kertoo.

Osa dolman massasta kääritään paksoin lehtiin. Mirja Hussain

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua
 2. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 3. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 4. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 5. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 6. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan
 7. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 8. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 9. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 10. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 11. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 12. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 13. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 14. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 15. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.