Sormet multaan – puutarhanhoito lisää onnellisuutta

Jokainen puutarhaharrastaja tietää, miten hyvä olo tulee, kun mullan alta ponnistaa jotakin pientä vihreää. Pirjo Kamppila

Milja Kungas

Puutarhanhoito lisää onnellisuutta, ainakin jos on uskominen Fiskarsin tuoreeseen onnellisuuskyselyyn. Sen mukaan puutarhanhoitoa harrastavat ihmiset ovat paitsi onnellisempia kuin ne jotka eivät harrasta, ja näkevät myös puutarhanhoidon olevan yksi onnellisuutta tuova tekijä.

Mitä kauemmin puutarhassa viettää aikaa, sen onnellisempi on.

– Tutkimuksemme mukaan onnellisimmat puutarhurit kertoivat viettävänsä keskimäärin 4,4 tuntia viikossa puutarhanhoidon parissa – puoli tuntia enemmän kuin vähemmän onnelliset puutarhurit, kertoo Fiskarsin kuluttajatutkimuksesta vastaava tutkimuspäällikkö Niina Tiittanen.

Helsingin yliopiston aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, että tämän päivän yhteiskunnassa elämämme on hyvin pirstoutunutta, ja keskittyminen häiriintyy. Huotilainen korostaa, että on tärkeää osata hyödyntää tilaisuudet rauhoittumiseen sekä työelämässä että vapaa-ajalla.

Puutarhanhoidon myönteiset vaikutukset stressitasoihin ja itsetuntoon on havaittu monesti ja Huotilainen ymmärtää miksi.

– Kun olemme jatkuvasti erilaisten virikkeiden ympäröimiä, mielemme ja kehomme joutuvat eräänlaiseen hätätilaan. Puutarhanhoito antaa meille mahdollisuuden irrottautua kiireisestä elämästämme ja muodostaa yhteyden luontoon – palata juurillemme.

Kyselystä selvisi, että 85 prosenttia puutarhanhoitoa harrastavista koki puutarhanhoidon tekevän heidät onnellisemmiksi. Intohimoisiksi puutarhureiksi luokitelluista vastaajista jopa 95 prosenttia koki puutarhanhoidon tekevän heidät onnellisiksi.

– Tutkimuksessamme selvisi myös, että niiden vastaajien joukossa, jotka eivät harrastaneet puutarhanhoitoa oli kaksi kertaa enemmän onnettomia ihmisiä kuin puutarhureiden. Puutarhanhoito näyttää siis olevan täydellinen vastapaino nykyajan aiheuttamaan stressiin, sillä se vaatii keskittymistä ja tarjoaa konkreettisen saavutuksen tunteen, Tiittanen sanoo.

Vastaajia oli yhteensä 4 075 Suomesta, Tanskasta, Ranskasta, Saksasta, Norjasta, Ruotsista, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.