Kriisit heijastuvat matkailukartalle - Kuuban ja Dubain suosio kasvaa, perinteiset kohteet pitävät pintansa

Dubain matkailu on kasvussa. Karim Sahib / Lehtikuva

STT

Vaikka Lähi-idän jännitteet ja muut alueelliset kriisit ovat vaikuttaneet suomalaisten matkailutottumuksiin, ne eivät välttämättä ole vähentäneet matkustushaluja. Myös Keski-Euroopan suurkaupungit houkuttavat edelleen lisääntyneistä pakolaismääristä ja terroriuhasta huolimatta.

– Ihmiset ovat entistä valveutuneempia ja tietoisia siitä, että maailmalla kuohuu, tiivistää Suomen matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Mäki-Fräntin mukaan kriisien näkyvin vaikutus on se, että matkavaraukset tehdään entistä myöhemmin. Suomalaiset myös selvittävät kohteeseen mahdollisesti liittyviä riskejä entistä huolellisemmin.

Kriisit ovat tavallaan myös laajentaneet suomalaisten maailmankuvaa ja pakottaneet ottamaan kantaa kaukaisiltakin tuntuviin tapahtumiin.

– Nyt kun kaikenlaista tapahtuu ihan tutuissa matkakohteissa, joissa käydään joka vuosi, se tuo ne tapahtumat lähemmäs. Uutiset kiinnostavat ihan eri tavalla kuin ennen, Mäki-Fränti sanoo.

Viime vuosien ehkä suurin muutos suomalaisten matkailuasenteissa juontuu vuoden 2011 arabikeväästä ja sitä seuranneista levottomuuksista, sillä entiset suosikkikohteet Egypti ja Tunisia eivät enää houkuta. Vielä jokin aika sitten näiden kohteiden sijaan valittiin tuttu ja turvallinen Kanaria.

– Nyt Arabiemiraatit ja Dubai ovat selvästi sellainen talvikohde, joka on kasvussa. Sinne on paljon tarjontaa ja suoria lentoja.

Mäki-Fräntin mukaan myös Kreikka on pitänyt pintansa, vaikka turistisaarille rantautuvat pakolaisveneet ovat olleet uutisten tuttua kuvastoa jo pitkään. Samoin Turkki on kiinnostanut edelleen, tosin Istanbulin viimeviikkoisen pommi-iskun vaikutuksia turismiin on vielä vaikea arvioida.

Yleensä yksittäinen tapahtuma ei vaikuta tutun kohteen suosioon pitkällä aikavälillä. Edes Pariisin terrori-isku ei tehnyt pysyvää lommoa turistikaupungin maineelle.

– Se näkyi viikon tai kaksi. Matkatoimistoille tuli satunnaisia kyselyjä siitä, voiko matkan peruuttaa.

Sen sijaan esimerkiksi jatkuvat uutiset Pekingin myrkyllisestä ilmasta nakertavat Mäki-Fräntin mukaan selvästi kaupungin houkuttavuutta.

Myös alueellisten jännitteiden lieventyminen näkyy matkailualalla. Tästä kertoo se, että suomalaisten mielenkiinto Kuubaa kohtaan on kasvanut nopeasti maan lämmiteltyä suhteitaan Yhdysvaltoihin.

Aurinkomatkojen viestinnästä vastaava Annina Metsola kertoo, että vaikka esimerkiksi Kos ja Lesbos joutuivat viime kesänä vastaanottamaan suuren määrän pakolaisia, saarten suosio ei ole notkahtanut.

– Totta kai pakolaiset näkyivät viime kesänä Kosin katukuvassa, mutta eivät hotellialueilla tai retkillä.

Metsolan mukaan asiakkailta saatu palaute kertoo ennen kaikkea myötätunnosta pakolaisia kohtaan. Rahoja ei vaadittu takaisin.

Metsolakin vahvistaa, että kyselyjä kohteiden turvallisuudesta tulee entistä enemmän. Matkakohteiden valinnassa seurataan hänen mukaansa tarkasti ulkoministeriön ohjeita ja säädöksiä. Kohteiden turvallisuutta kartoitetaan myös paikallisten yhteistyökumppaneiden avustuksella.

Metsola muistuttaa, että suurissa kaupungeissa tapahtuvat terrori-iskut eivät välttämättä näy rantalomakohteessa mitenkään.

– Esimerkiksi Thaimaan lomakohteissa ei näy kaikki se, mitä Bangkokissa tapahtuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.