Egypti jäi kokonaan pois matkanjärjestäjien listoilta – Turkkia myydään halvalla

Aaro Virolainen

Suomalaiset valmismatkojen järjestäjät ovat karsineet Egyptin kokonaan pois ohjelmistostaan vastoin muita Pohjoismaita.

Matkoja ei tehdä edes Punaisenmeren rannalle Hurghadaan ja Marsa Alamiin, joiden turvallisuustilanne on ulkoministeriön mielestä vakaa. Siinaita, jossa sijaitsevat esimerkiksi Sharm-el-Sheikhin ja Nuweiba, UM kehottaa välttämään. Suorempi kehotus olla matkustamatta koskee Siinain pohjoisosia ja Egyptin länsiosia.

Suurista matkanjärjestäjistä asiakkaitaan Egyptiin lennätti pisimpään Finnmatkat, joka karsi Hurghadan ja Marsa Alamin pois tammikuun puolivälissä.

– Suomalaisia tämä kohde ei kiinnostanut. Meillä oli oma suora lento Egyptiin, ja kysyntä oli niin vähäistä, ettei se kannattanut, toteaa viestintäpäällikkö Julia Melnik.

Tammikuun puolivälissä hyökkääjät haavoittivat kolmea turistia hotellissa Hurghadassa.

Valmismatkalaisia kävi viime vuonna Egyptissä 8 650, kun huippuvuonna 2010 ennen arabikevättä matkoja tehtiin 70 000, kertoo Matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Suurista matkanjärjestäjistä Egyptiin lennätti viime vuonna vain Finnmatkat, jonka pohjoismaalaiset sisaryhtiöt järjestävät matkoja yhä.

Vuonna 2013 valmismatkoja tehtiin vain noin 3 500, ja tuolloin matkoja järjesti ainakin Tjäreborg, jonka pohjoismaalaiset sisaryhtiöt järjestävät matkoja yhä.

Mäki-Fräntin mukaan Egyptissä mietitään epätoivoisesti keinoja matkanjärjestäjien ja turistien luottamuksen palauttamiseksi.

– Tiedän, että alueen matkailuyrittäjät ovat hyvin epätoivoisia.Levottomuudet ovat tyrehdyttäneet pakettimatkat myös Tunisiaan, jonne Isis teki kaksi tuhoisaa iskua viime vuonna surmaten 70 ihmistä. Toinen tehtiin Soussessa ja toinen museossa Tunisissa.

Tällä erää Suomessa vain Detur näyttää tarjoavan valmismatkoja Tunisiaan. Niiden ajankohta on ensi syksy.  UM:n mukaan terrori-iskujen vaara on kohonnut Tunisiassa, ja maassa on voimassa paitsi hätätila myös öinen ulkonaliikkumiskielto.

Viime vuonna Tunisiaan tehtiin Suomesta enää alle 1 800 valmismatkaa, kun vielä vuonna 2010 matkoja tehtiin yli 15 600.

Myöskään Marokkoa ei näy pakettimatkojen listalla.

–?Marokko on ollut satunnaisesti joidenkin matkanjärjestäjien tarjonnassa, mutta se ei ole koskaan noussut samalle tasolle kuin Tunisia ja Egypti, Mäki-Fränti sanoo.

Lähi-idässä valmismatkakohteita ovat esimerkiksi Israel ja Jordania sotaa käyvän Syyrian naapurissa.

Mäki-Fräntin mielestä suomalaiset eivät edelleenkään ole säikyimmästä päästä.

– Mitä tutumpi kohde on, sen turvallisempana sitä pidetään. Mitä kauempana kohde on tai mitä vieraampi se on, sitä helpommin se jää mieleen negatiivisesta uutisoinnista.

Turkin suosiota alueen levottomuudet eivät ole Mäki-Fräntin mukaan nakertaneet. Nyt Turkkia myydään kuitenkin varsin edullisesti myös maakuntakentiltä.

Esimerkiksi kiertomatkat Kappadokiaan ja Lykiaan huhtikuussa ja toukokuussa maksavat alle 250 euroa Jyväskylästä ja Joensuusta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut