Egypti jäi kokonaan pois matkanjärjestäjien listoilta – Turkkia myydään halvalla

Aaro Virolainen

Suomalaiset valmismatkojen järjestäjät ovat karsineet Egyptin kokonaan pois ohjelmistostaan vastoin muita Pohjoismaita.

Matkoja ei tehdä edes Punaisenmeren rannalle Hurghadaan ja Marsa Alamiin, joiden turvallisuustilanne on ulkoministeriön mielestä vakaa. Siinaita, jossa sijaitsevat esimerkiksi Sharm-el-Sheikhin ja Nuweiba, UM kehottaa välttämään. Suorempi kehotus olla matkustamatta koskee Siinain pohjoisosia ja Egyptin länsiosia.

Suurista matkanjärjestäjistä asiakkaitaan Egyptiin lennätti pisimpään Finnmatkat, joka karsi Hurghadan ja Marsa Alamin pois tammikuun puolivälissä.

– Suomalaisia tämä kohde ei kiinnostanut. Meillä oli oma suora lento Egyptiin, ja kysyntä oli niin vähäistä, ettei se kannattanut, toteaa viestintäpäällikkö Julia Melnik.

Tammikuun puolivälissä hyökkääjät haavoittivat kolmea turistia hotellissa Hurghadassa.

Valmismatkalaisia kävi viime vuonna Egyptissä 8 650, kun huippuvuonna 2010 ennen arabikevättä matkoja tehtiin 70 000, kertoo Matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Suurista matkanjärjestäjistä Egyptiin lennätti viime vuonna vain Finnmatkat, jonka pohjoismaalaiset sisaryhtiöt järjestävät matkoja yhä.

Vuonna 2013 valmismatkoja tehtiin vain noin 3 500, ja tuolloin matkoja järjesti ainakin Tjäreborg, jonka pohjoismaalaiset sisaryhtiöt järjestävät matkoja yhä.

Mäki-Fräntin mukaan Egyptissä mietitään epätoivoisesti keinoja matkanjärjestäjien ja turistien luottamuksen palauttamiseksi.

– Tiedän, että alueen matkailuyrittäjät ovat hyvin epätoivoisia.Levottomuudet ovat tyrehdyttäneet pakettimatkat myös Tunisiaan, jonne Isis teki kaksi tuhoisaa iskua viime vuonna surmaten 70 ihmistä. Toinen tehtiin Soussessa ja toinen museossa Tunisissa.

Tällä erää Suomessa vain Detur näyttää tarjoavan valmismatkoja Tunisiaan. Niiden ajankohta on ensi syksy.  UM:n mukaan terrori-iskujen vaara on kohonnut Tunisiassa, ja maassa on voimassa paitsi hätätila myös öinen ulkonaliikkumiskielto.

Viime vuonna Tunisiaan tehtiin Suomesta enää alle 1 800 valmismatkaa, kun vielä vuonna 2010 matkoja tehtiin yli 15 600.

Myöskään Marokkoa ei näy pakettimatkojen listalla.

–?Marokko on ollut satunnaisesti joidenkin matkanjärjestäjien tarjonnassa, mutta se ei ole koskaan noussut samalle tasolle kuin Tunisia ja Egypti, Mäki-Fränti sanoo.

Lähi-idässä valmismatkakohteita ovat esimerkiksi Israel ja Jordania sotaa käyvän Syyrian naapurissa.

Mäki-Fräntin mielestä suomalaiset eivät edelleenkään ole säikyimmästä päästä.

– Mitä tutumpi kohde on, sen turvallisempana sitä pidetään. Mitä kauempana kohde on tai mitä vieraampi se on, sitä helpommin se jää mieleen negatiivisesta uutisoinnista.

Turkin suosiota alueen levottomuudet eivät ole Mäki-Fräntin mukaan nakertaneet. Nyt Turkkia myydään kuitenkin varsin edullisesti myös maakuntakentiltä.

Esimerkiksi kiertomatkat Kappadokiaan ja Lykiaan huhtikuussa ja toukokuussa maksavat alle 250 euroa Jyväskylästä ja Joensuusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.