Heinolalaisella Reetta Joskalla on vain yhdet tennarit ja 254 paria korkokenkiä - "Joskus kiljun ääneen onnesta hyvän parin löytäessäni"

Myös yksivuotias siskonpoika Väinö Joska osaa nauttia korkokenkien ihanuudesta. Mirja Hussain

Chiméne Bavard

254 korkokenkäparia omistava Reetta Joska on saanut tänä talvena useana aamuna soiton isältään, joka on varoittanut liukkaasta kelistä ja kehottanut tytärtään laittamaan jalkaansa turvalliset kengät. Reetta Joskan kotona on vain yhdet kumisaappaat, lenkkarit ja muutamat matalapohjaiset kengät. Korkokenkiä 14-vuotiaasta lähtien ostanut nuori nainen kulkee talvella korkeakorkoisissa saapikkaissa tai nilkkureissa.

Reetta Joska jaksaa seistä korkokengillä koko päivän. Vain lenkillä hän laittaa juoksukengät jalkaan. Mirja Hussain

– Korkokengät kuuluvat persoonaani. Korkkarit ovat kauniita ja ne jalassa ryhti pysyy hyvänä. En osaa mennä lähikauppaankaan muuta kuin korkokengät jalassa, Reetta Joska sanoo hymyillen.

Reetta Joska ei juokse merkkikenkien perässä. Usein hän tekee löytöjä netistä tai kenkäkauppojen alehyllyistä. Mirja Hussain

Kenkälaatikoiden ja vaaterekkien keskellä elävä Reetta Joska epäilee innostuksen korkokenkiin lähteneen osittain äidin esimerkistä. Äidillä on aina ollut paljon korkokenkiä, joita hän käyttää edelleen ahkerasti. Kenkien ostelu pääsi kunnolla vauhtiin, kun Reetta Joska muutti Helsinkiin, missä kukaan ei ihmettele toisten vaatteita tai kenkiä.

Viime viikon löytö. Nämä kengät jalassa Reetta Joska juhlisti toisen kirjansa julkaisua. Mirja Hussain

Näyttävien korkkareiden ystävä

Uutuuksien ja tiettyjen merkkikenkien metsästämisen sijaan Reetta Joska tekee kenkälöytöjään nettikaupoissa, kirpputoreilla ja kenkäkauppojen ale-hyllyiltä. Joskus vastaan ei tule mitään ostettavaa pariin kuukauteen, jollakin reissulla mukaan tarttuu useammat kengät. Veronpalautusrahoilla ostetaan ensin korkokengät, vasta sen jälkeen maksetaan laskuja.

– Tärkeintä on kokea ihastuminen kenkään ensisilmäyksellä. Joskus kiljun ääneen onnesta hyvän parin löytäessäni. Pidän yleensä näyttävistä, persoonallisista ja värikkäistä kengistä. Mustia korkokenkiäkin löytyy yhdeksän paria, Joska kertoo.

- Jos joskus erehdyn naimisiin, häissäni minulla on nämä kengät, Reetta Joska sanoo. Mirja Hussain

Monet Reetta Joskan tuttavista ihmettelevät naisen kenkäkokoelmaa, mutta kengistä tulee paljon myös positiivista palautetta tuntemattomilta. Korkokengillä on ollut iso rooli Joskan kirjoittamassa Korkojen kapina -blogissa ja kahdessa kirjassa, joista tuoreimman, , julkistamistilaisuutta vietettiin viime viikolla.

– Kirjan yhdellä päähenkilöllä on paljon kenkiä ja vaatteita, mistä tulee riitaa puolison kanssa. Minulta löytyvät kultaiset korkokengät vilahtavat myös kirjassa, Joska paljastaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.