Lahtelainen perinneruoka koko maan tietoisuuteen: Suomen Lidleissä myydään lihamukia

Aleksi Sammalisto

Lihamuki on ruokalaji, joka vangitsee itseensä jotakin olennaista lahtelaisuudesta. Se on ankaralla tavalla suora asiassaan. Se ei häpeä olla oma itsensä. Lihamuki ei pyydä anteeksi. Lihamuki katsoo haastavasti silmiin. Kyseessä on lahtelaisen alkuvoiman osoitus.

Näillä lauseilla toimittaja Teppo Koskinen kuvaili lahtelaista perinneruokaa Etelä-Suomen Sanomissa tammikuussa 2014.

Viisi vuotta myöhemmin, kuluvan vuoden alussa, lahtelaisten grillikioskien vakiotuote rantautui myös yhden Euroopan suurimman päivittäistavaraketjun kylmähyllyihin.

Lahtelaisesta ruokakulttuurista vaikutteita ammentanut Chef Select lihamuki kuuluu tätä nykyä Suomen kaikkien 181 Lidl-myymälän valikoimaan.

– Idea tuotteelle on haettu Lahden ravintolamaailman tarjonnasta. Olemme erittäin iloisia, että olemme voineet tuoda lahtelaisen pikaruokaherkun koko Suomen tietoisuuteen ja saataville, kommentoi Lidl Suomen ostopäällikkö Arto Lähdesmäki sähköpostitse.

Lähdesmäen mukaan Lidlin lihamukin tuotekehityksessä on pyritty ottamaan parhaan mukaan mallia lahtelaisesta esikuvastaan.

– Joitain kompromisseja olemme joutuneet kuitenkin tekemään, koska tuote tulee päivittäistavarakaupan hyllylle ja sen tulee täyttää elintarvikealan sekä meidän omien laatuvaatimustemme kriteerit.

Muki maistuu muuallakin

Kotimaisesta lihasta valmistettu ja tomaattisella BBQ-chipotlekastikkeella sekä jalopenoilla ryyditetty kokonaisuus ei ole ainakaan toistaiseksi myynnissä ulkomailla.

Suomessa häpeilemätön lahtelainen alkuvoiman osoitus on tehnyt hyvin kauppansa myös Päijät-Hämeen ulkopuolella.

– Lihamuki on otettu vastaan hienosti ja asiakkaamme ovat keskustelleet siitä sosiaalisessa mediassa innostuneesti. Lidlissä haluamme aina aika ajoin yllättää asiakkaitamme hieman erikoisemmilla tuotteilla, Lähdesmäki toteaa.

Lidl Suomen valikoimasta löytyy erätuotteena myös muutamien muiden kaupunkien tai maakuntien perinneherkut, kuten tamperelaisten nimikkoruoka mustamakkara ja Savoon miellettävät muikku- ja lohikukot.

Onko uusia paikallisruokia ideoitu?

– Kuuntelemme asiakkaidemme tuotetoiveita ja ideoimme uusia tuotteita yhdessä tavarantoimittajiamme kanssa. Mahdolliset uudet tuotteet ovat luonnollisesti vielä yrityksemme sisäistä tietoa, Lähdesmäki huomauttaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Lihamukin maailmanmestaruus Monsteriukolle - katso video, jolla mies lappaa käsin 1,2 kiloa lihaa alle kuudessa minuutissa 9.2.2019 18:33
  2. "Lahessa pitää syödä aina lihamuki" - kokki Tomi Björck ei tingi entisen kotikaupunkinsa paikallisherkusta 3.11.2018 12:30
  3. Lahtelaiset jäävät ilman Lihamuki-patsasta - adressin tavoite jäi 27 000 allekirjoituksen päähän 1.9.2017 12:32

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut