Lahtelainen perheyritys kyltittää loistoristeilijän, linja-auton ja kodit jo kolmannessa polvessa

Tässä saattaa olla Lahden iloisin perheyritys. Petri, Toni, Tiina ja Niko Lahtinen ovat yhtä kuin Kilpi-Koskinen. Jos talosta puuttuu numero, täältä löytyy. Katja Luoma

Mervi Pasanen

Ketä kiinnostaa, mikä talon numero on?

– No ainakin postinkantajaa, taksikuskia, kylään kutsuttuja vieraita ja hätätilan sattuessa paloauton ja ambulanssin kuljettajaa, luettelee Petri Lahtinen. Hän on kilpiä ja talonumeroita valmistavan Kilpi-Koskisen toimitusjohtaja.

Toki tulijoille voi selittää, että meille on ihan helppo löytää, se on vaalea talo, pihassa iso tammi ja vihreä auto. Mutta oikeasti selkeästi merkitty numero talon nurkalla tai portinpielessä helpottaa kaikkia edellä kuvattuja löytämään perille.

Joskus kyse voi olla minuuteista ja silloin on entistä tärkeämpää, että esimerkiksi paloauto osuu kerralla oikeaan pihaan, eikä käy ensin naapurissa. Tilattu taksikin on kiva saada omaan pihaan, eikä harhailemaan kotikadulla pitkin poikin.

Nyt myös kuluttajille

Lahtelaisyritys on tähän asti palvellut lähinnä yrityksiä, joiden kilpitarpeet ovat monipuoliset. Yritykseltä onnistuu niin kullattu numero loistoristeilijän sviitin oveen kuin tehdasalueen opasteetkin.

Tänä vuonna yritys päätti laajentaa kuluttajapuolelle ja aloitti sen Raksa-messuilta. Ideana on tarjota myös kuluttajille yksilöllistä palvelua.

– Kilven suunnittelu alkaa tietokoneella ja asiakas voi tilata ihan millaisen kilven haluaa. Teemme kilpiä useilla erilaisilla valmistusmenetelmillä, nuoret yrittäjät Niko ja Toni Lahtinen kertovat.

Karibian loistoristeilijän luksussviitin kyltti on kullattu. Katja Luoma

Talon numeron voi leikata vaikka kappaleesta asvalttia, se voi olla laserkaiverrus, tarra tai vesileikkurilla muotoon leikattu. Parhaillaan yrityksessä on työn alla maailmankartta, joka leikataan paksusta metallilevystä ja käydään asentamassa asiakkaan seinälle.

Yksilöllisen talonumeron tai opasteen voi tilata vaikka mökkitien varteen. Arkkitehdin suunnitteleman talon seinään pitää ehkä saada tyyliin sopiva kyltti.

Pojat jatkavat työtä

Yrityksessä tehdään kilpiä jo kolmannessa sukupolvessa ja se ainoa Koskinen on äiti Tiina Lahtinen, omaa sukua Koskinen. Hänen vanhempansa Tuula ja Timo Koskinen perustivat yrityksen 35 vuotta sitten.

Pojat Niko ja Toni Lahtinen ovat kasvaneet kilpien keskellä.

– Perheemme asui Paimelassa ja yritys sijaitsi kotimme pihapiirissä. Kävimme pajalla ennen kouluun lähtöä ja suoraan koulusta tultua, he kertovat.

Alussa jälkipolvi autteli minkä osasi, muun muassa maalaamalla. Nyt on heidän vuoronsa johtaa firmaa, sillä isä on enää vain toimitusjohtaja ja kohta ei enää sitäkään.

Niko ja Toni Lahtinen kasvoivat kilpien maailmaan. Yritys sijaitsi veljesten kodin pihapiirissä ja koulu matkat kulkivat kilpipajan kautta. Katja Luoma

– Minusta tulee ihan vain työntekijä, hän kertoo.

Yritys valmistautuu parhaillaan muuttamaan uusiin toimitiloihin. Kilpifirman muutosta tulee iso urakka, mutta se pitää tehdä.

– Pitää laajentua, uudet koneet tarvitsevat lisää tilaa, Niko Lahtinen sanoo.

Yritys työllistää tällä hetkellä kymmenen henkilöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.