Kansainvälinen leipomoketju avaa ensimmäisen Suomessa sijaitsevan kahvilansa Lahteen

Kroatian kansallisherkku burekia voi nauttia suolaisen tai makean täytteen kera.

Aleksi Sammalisto

Lahden keskustan kahvilatarjonta täydentyy kroatialaisella Mlinar-leipomolla. Välimeren ja Balkanin niemimaan makukulttuureita edustava leipomo-konditoria avautuu 16. maaliskuuta Lahden Kuvapalatsin aulaan Vapaudenkatu 13:een.

Mlinar on vuonna 1903 perustettu kroatialainen leipomoketju, jolla on yli 250 myymälää kolmella eri mantereella ja 13 eri maassa. Lahden myymälän myötä Suomesta tulee 14. maa, jonka Mlinar valloittaa.

Ensimmäinen askel Lahdesta

Lahden myymälän toiminnasta vastaavat yhdeksän vuotta Suomessa asuneet unkarilaiset Eva Szabo (toimitusjohtaja), Ferenc Kovacs (puheenjohtaja) ja Aron Kovacs (myyntijohtaja).

– Mlinar on enemmän leipomo kuin kahvila. Toki erilaisia kahvejakin löytyy, mutta pääosin tarjoamme leipomo- ja konditoriatuotteita. Valikoima on laaja ja tuotteet ovat erilaisia kuin mitä Suomessa yleensä löytyy, viestittää Szabo sähköpostitse.

Suomalainen ruisleipä ja kardemummakorvapuusti maistuvat Szabon mukaan ihanilta, mutta valikoima on hänen mielestä melkein samanlainen kaikkialla.

Mlinarin kautta Lahteen rantautuu uudenlainen makumaailma ja tyyli.

– Olemme tehneet kovasti töitä sen eteen, että saimme oikeudet avata Mlinar-leipomon Suomeen. Lahti on vilkas kaupunki, jonka ravintola- ja kahvilamaailma on uudistunut nopeasti. Vuokrat ovat täällä edullisemmat kuin Helsingissä. Jos Mlinar menestyy Lahdessa, niin voimme ottaa seuraavan askeleen ja avata myymälän myös Helsingissä.

Uunituoreena suoraan napaan tai take away

Vapaudenkadun myymälään tulee 21 istumapaikkaa. Leipomotuotteita voi syödä paikanpäällä tai ottaa mukaan.

Monipuolisen valikoiman tuotteista 90 prosenttia paistetaan myymälän omassa uunissa. Suolaisten ja makeiden syötävien lisäksi erilaiset kahvit, suklaajuomat ja teet kuuluvat Mlinarin tuotevalikoimaan.

Paikan erikoisuus on Kroatian kansallisruoka "burek".

– Se on uunissa valmistettu ja lämpimänä tarjottava lehtitaikinapiiras, jonka täyte voi olla suolainen tai makea. Suolaisia täytteitä ovat naudanliha, kananliha, tuorejuusto, pinaatti, meksikana ja peruna. Makeita puolestaan omena, kirsikka ja suklaa, Szabo luettelee.

Myös omena-, kirsikka- ja rahkatäytteinen struudeli sekä maissi- ja perunaleipä tarjoavat toisenlaisen makuvaihtoehdon ruisleivän ja korvapuustin ystäville.

Leipomo-konditoria

Mlinar

Kroatialainen leipomoketju. Yli 250 myymälää ympäri maailmaa. Kroatiassa toimii yli 170 myymälää. Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa yli 70 myymälää. Mlinarin lippulaivamyymälä löytyy Saksasta Münchenin keskustorilta. Kyseessä oli ensimmäinen Kroatian ulkopuolelle avattu myymälä. Myymälät Kroatian ulkopuolella: Slovenia (22), Bosnia (9), Unkari (6), Sveitsi (6), Slovakia (4), Saksa (2), Australia (2), Dubai (2), Pakistan (1), Malta (1), Oman (1), Serbia (1).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.