Lahtelaisen 15-vuotiaan Emilia Paavilaisen Minna Canth -juhlavuoden kunniaksi suunnittelema kuosi tulee Eurokankaan mallistoon

Tiirismaan koulun yhdeksäsluokkalaisen Emilia Paavilaisen suunnittelema Samanarvoiset-kuosi puhuu tasa-arvon puolesta Minna Canthin henkeen. Sami Lettojärvi

Milja Kungas

Lahtelainen Emilia Paavilainen, 15, ei ollut uskoa korviaan, kun kuuli, että hänen suunnittelemansa kuosi pääsee Eurokankaan tuotantoon.

Eurokangas ja Minna Canth -seura järjestivät suunnittelukilpailun Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Tiirismaan koulun yhdeksättä luokkaa käyvän Emilia Paavilaisen suunnittelema kangaskuosi on yksi neljästä designkuosista, jotka on valittu viime syksynä järjestettyyn kilpailuun osallistuneista töistä.

– Olin tosi yllättynyt. En olisi uskonut, että voin voittaa sillä, että piirrän tikku-ukkoja, Emilia Paavilainen kertoo.

Kilpailuteema oli vapaus, rakkaus ja tasa-arvo – teemalla haluttiin kunnioittaa Minna Canthin merkittävää elämäntyötä tasa-arvon edistäjänä ja nostaa esille suomalaista suunnitteluosaamista.

Emilia Paavilaisen suunnitteleman kuosin nimi Samanarvoiset kuvastaa sen sisältöä hyvin.

– Halusin piirtää erinäköisiä ja erivärisiä tyyppejä, jotka kuitenkin ovat kaikki samalla viivalla.

Kutsu myös Minna Canth -juhlavuoden pääjuhlaan

Kilpailuun osallistui ammattisuunnittelijoita ja koululaisia kymmenillä erilaisilla kuoseilla. Paavilainen piirsi alkuperäisen työnsä mustalla tussilla.

– Voittajien joukkoon valikoitui upea kokonaisuus erilaisia kuoseja niin tarinoiltaan kuin visuaaliselta ilmeeltään. Erityinen ilon aihe oli lahtelaisen Tiirismaan koulun koko oppilasryhmän osallistuminen kilpailuun ja yhden voittajatyön löytyminen sitä kautta. Opettaja otti yhteyttä hiukan ennen kilpailuajan päättymistä ja kysyi, vieläkö ennättää osallistua, Eurokankaan ostopäällikkö Riitta Fagerlund kertoo.

Samanarvoiset-kuosi tulee Eurokankaan mallistoon puuvillakankaana ja puuvillatrikoona. Sami Lettojärvi

– Olen ollut tässä työssä kymmenen vuotta, eikä ainakaan tänä aikana ole ollut koululaisen suunnittelemaa kuosia tuotannossa, Fagerlund jatkaa.

Samanarvoiset-kuosi, kuten myös muut voittajakuosit, Kaisa Koivurannan suunnittelema Rajaton sekä Maija Fagerlundin suunnittelemat Anna ja Homsantuu ja Katkaistu kangas tulevat mallistoon maaliskuussa.

Emilia Paavilainen ja muut kilpailussa menestyneet suunnittelijat on kutsuttu myös 18.3. järjestettävään Minna Canth -juhlavuoden pääjuhlaan Helsingin Kansallisteatteriin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Paikallispubin kellarista se lähti –  Pienimuotoisesta olutharrastuksesta on kasvanut 25 vuodessa Saimaa Brewing Company, joka tuottaa 1,8 miljoonaa litraa olutta vuodessa
 2. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 3. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 4. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 5. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 6. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 7. Rajoitusten höllentäminen ei tuonut ryntäystä takaisin Veikkauksen pelikoneiden äärelle
 8. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 9. Sään puolesta lomalotto ei suosinut tänä vuonna heinäkuussa lomailleita – yöt olivat Lahdessa viileitä, myös sateita oli tavallista enemmän
 10. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 11. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 12. Valtteri Bottas kurvasi toiseksi Britannian gp:n vapaissa harjoituksissa Silverstonen radalla
 13. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 14. Helleraja rikkoutui Lahdessa lauantaina, myös sunnuntaille luvassa aurinkoa
 15. Kaasujalka oli jälleen raskas Viitostiellä Heinolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.