Säästä energiaa kesälomalla: 6 vinkkiä pienempään sähkölaskuun

Tyhjässä kodissa kasvaa turhaan sähkölasku.

Iida Muhonen

Jos kesäloma kuluu reissussa tai mökillä, kannattaa huolehtia siitä, ettei tyhjässä kodissa kasva turhaan sähkölasku.

Vattenfall ja Motiva tarjoavat vinkkejä kodin energiansäästöön.

1) Lämmitys

Kesällä kodissa ei tarvitse pitää lämmitystä päällä. Reissun ajaksi kannattaa sammuttaa myös kylpyhuoneen lattialämmitys. Lattialämmitystä ei kuitenkaan kannata ottaa pois päältä koko kesän ajaksi, jos asunnossa oleskellaan, sillä lämmityksen avulla märkätilat kuivuvat paremmin.

Muista myös tarkistaa, etteivät vesihanat jää tiputtamaan.

Lämmitys kuluttaa kodeissa eniten energiaa. Kotien energiankulutuksesta 68 prosenttia menee lämmitykseen. Toiseksi eniten energiaa (14 prosenttia) vie käyttöveden lämmitys.

2) Sähkölaitteet

Kaikki sähkölaitteet pitää irrottaa pistorasioista, kun kotoa ollaan lähdössä pidemmäksi aikaa. Valmiustilaan asettaminen ei riitä. Irrota pistorasiasta televisio, tietokone, laturit, kahvinkeitin ja muut keittiölaitteet. Muista irrottaa myös jatkojohdot!

Irrottamalla töpselit pistorasioista säästät sähköä ja suojaudut sekä pölypaloilta että ukkosvaurioilta. Sulakkeiden irrottaminen tai pääkytkimen kääntäminen ei suojaa ukkoselta.

3) Kylmälaitteet

Kylmälaitteet vievät lämpimässä kodissa paljon sähköä. Jos jääkaappi on mahdollista tyhjentää kesäreissun ajaksi, kannattaa se tehdä.

Jos kodissa on useita pakastimia, voi pakasteet siirtää yhteen pakastimeen, jolloin toisen voi sulattaa odottamaan syksyn satoa.

4) Ilmanvaihto

Ilmanvaihtokone hyrrää turhaan täysillä tyhjässä kodissa. Aseta kone poissaolon ajaksi minimiteholle ja muista ottaa tuloilman lämmitys pois päältä.

Jotta asunto ei kuumene kesähelteillä, kannattaa ikkunoiden eteen vetäistä verhot ja kaihtimet. Näin säästää asunnon jäähdytyksessä kotiin palatessaan.

5) Vanhat laitteet

Kodin vanhentunutta ja sähköä syövää elektroniikkaa voi viedä käyttöön kesämökille. Jos mökillä ei olla kuin kesäaikana, jää laitteiden kuluttama ylimääräinen energia vähäiseksi. Kun vanhat laitteet ottaa käyttöön mökillä, niiden elinkaari tulee hyödynnettyä. Samalla suurella käytöllä olevat kodin sähkölaitteet saa vaihdettua uudempiin ja energiatehokkaampiin.

6) Nykytekniikka avuksi

Kotiaan voi nykyään vahtia etänä älylaitteiden avulla. Vahti voi hälyttää matalasta sisälämpötilasta tai vesivahingosta. Varkaat pysyvät poissa automaattisesti syttyvien ja sammuvien valojen avulla.

Sähkön kulutusta mittaava palvelu kertoo, jos jokin sähkösyöppö on jäänyt päälle.

Lähteet:

Vattenfall

Motiva

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 2. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 9. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 10. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 11. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 12. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 13. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 14. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 15. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.