Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Jätteitä lajitellaan mökillä laiskemmin kuin kotona – ruokajätettä ei saa heittää tunkioon tai avokompostiin

Mökillä jätteitä lajitellaan laiskemmin kuin kotona, selviää Biolanin kyselystä. Vastaajista 60 prosenttia sanoo, että on hommassa selvästi leväperäisempi mökillä kuin kotona.

Moni heittää mökillä keittiön biojätteet sekajätteeseen. 24 prosenttia vastaajista kertoo heittävänsä vapaa-ajan asunnon biojätteet tunkiolle tai avokompostiin. Biolan muistuttaa tiedotteessaan, että tunkiolle ei saa jätelain mukaan heittää ruokajätteitä. Jätelain mukaan sallittua ei ole sekään, että biojäte napataan mukaan ja viedään kotiin kompostiin tai biojätekeräykseen.

– Tunkio ja avokomposti ovat hiirille, rotille ja myyrille suoranainen kutsu herkkubuffetin ääreen. Mökin lähellä parveilee haittaeläimiä, joilla yleensä on vielä melkoinen lisääntymisnopeus ja vimma tunkeutua sisätiloihin, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula sanoo.

Vuonna 2011 säädetty jätelaki edellyttää kaikkia asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöjä liittymään kunnan järjestämään jätehuoltoon. Mökin biojäteongelmista pääsee eroon kompostorilla tai kompostoivalla kuivakäymälällä.

Biolanin aikaisemmin teettämän tutkimuksen mukaan joka neljännellä vapaa-ajan asunnolla on jo kompostoiva kuivakäymälä. Osa ihmisistä osaa ja muistaa hyödyntää kompostoivaa kuivakäymälää myös keittiön biojätteiden hävittämisessä.

– Kotioloissa olemme oppineet lajittelemaan jätteet jo melko hienosti. Mutta mökille siirryttäessä tapahtuu merkillinen taantuma. Keittiön biojätteitä osa onneksi vie mökilläkin kompostoriin tai kompostoivaan kuivakäymälään. Mutta jätteiden lajittelun osalta on vielä matkaa ennen kuin voidaan iloita ympäristöä kunnioittavasta vapaa-ajanvietosta, Riikka Kerttula toteaa.

Kesäkuun 2020 kyselyyn jätteidenkäsittelystä mökillä tuli 2638 vastausta.