Silakkakannat tippuneet 1980-luvun huippuvuosista

Silakkakannat olivat huipussaan 1980-luvulla. Kimmo Seppälä

ESS

Luonnonvarakeskuksen (Luke) uuteen kalakantaraporttiin on koottu tiedot silakan, kilohailin, turskan, lohen, siian, kuhan ja ahvenen tilasta vuonna 2019. Raportti sisältää myös ennusteen kalakantojen tämän ja ensi vuoden tilasta.

Itämeren silakkasaalis vuonna 2019 oli 334 000 tonnia. Saalis on noin 30 prosenttia pienempi kuin 1980-luvun alun huippuvuosien saaliit. Pääaltaan ja Suomenlahden silakkakanta on edelleen vahvempi kuin vuosituhannen vaihteessa. Pohjanlahden silakan kaikuluotausaineiston tarkistusten vuoksi arvio kannan tilasta viivästyy. Syksyn 2019 kaikuluotauksissa Selkämerellä silakan biomassa arvioitiin hieman suuremmaksi ja yksilömäärä pienemmäksi kuin edellisenä vuonna. Suomen silakkasaalis, josta 63 prosenttia saatiin Selkämereltä, oli 110 000 tonnia.

– Kaikuluotaustulosten valossa Selkämeressä on viime vuosina syntynyt useita melko hyviä silakkavuosiluokkia. Tätä voisivat selittää vähäjäiset talvet ja vuoden 2018 lämmin kesä, erikoistutkija Jari Raitaniemi kertoo Luken tiedotteessa.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut