Näin valmistat puutarhasi talvea varten - kahdeksan vinkkiä

Puutarhassa riittää syksylläkin tekemistä. Kokosimme ammattilaisen ajankohtaisvinkit satokauden kunniaksi.

Janne Urpunen

Perunan varret kannattaa leikata pois pari viikkoa ennen sadonkorjuuta. Sillä saadaan mukulaan kokoa ja kuorta paksummaksi, ja perunan säilyvyys varastossa paranee.

Myös porkkanan säilyvyys paranee kuoren vahvistuttua. Jos syksy on lämmin, sadonkorjuuta ei kannata kiirehtiä. Lanttu, nauris ja mukulaselleri eivät vioitu ensimmäisistä pakkasistakaan.

Palsternakan, maa-artisokan ja juuripersiljan voi jättää kasvupaikalleen talveksi ja sadon korjata keväällä.

Ennen varastointia perunan mukuloita pidetään alle 18 lämpöasteessa auringonvalolta suojassa pari viikkoa, jotta kuori paksuuntuu ja mukulan elintoiminnat hidastuvat. Vain hyväkuntoiset mukulat siirretään kylmävarastoon, jonka lämpötila on +4-5 astetta.

Kolhiutuneet juurekset syödään ensimmäisenä, ehjät varastoidaan. Juuresten paras varastointilämpötila on pari lämpöastetta.

Varasto pitää olla hyvin ilmastoitu, eikä liian kostea. Maakellarissa juureksia voi säilyttää turpeessa tai hiekassa. Parvekkeella säilytystä voi kokeilla styroxilla vuoratussa turvelaatikossa.

Syyslannoitus tehdään sadonkorjuun jälkeen. Aikaa on niin kauan, kun kasveissa on vihreät lehdet. Kaupoissa myydään fosfori- ja kaliumpitoista syyslannoitetta, joka sopii yleisimmille kasveille.

Lannoite ja muut mahdolliset maanparannusaineet lisätään ennen maankääntöä. Maa käännetään lapionterän syvyydeltä. Savimaan voi jättää kokkareiseksi roudan murennettavaksi.

Vielä syyskuussa voi istuttaa sipulikukkia, perennoja, pensaita ja puita, kunhan ne ehtivät juurtumaan ennen pakkasia. Kastelua ei tarvita niin paljon kuin keväällä tai kesällä, ja taimiakin voi saada edullisemmin.

Talvivalkosipulit istutetaan myöhään syksyllä.

Pensaan ja puun siirto voidaan tehdä sen jälkeen, kun se on pudottanut lehtensä, mutta ajoissa niin, että sillä on riittävästi aikaa juurtua ennen talvea. Mukaan kannattaa ottaa mahdollisimman paljon juuripaakkua.

Mahlaa vuotavat puut, kuten kirsikka, koivu, luumu ja vaahtera, leikataan syksyllä, jos niitä on ensinkään syytä leikata. Muita pensaita ja puita ei yleensä suositella leikattavan syksyllä, etteivät ilmassa runsaina leijuvat homeitiöt iske arkoihin leikkuupintoihin.

Nurmikko leikataan viimeisen kerran hyvissä ajoin ennen pakkasia. Puiden lehdet voi jättää nurmikolta haravoimatta, mutta ne kannattaa ajaa ruohonleikkurilla silpuksi. Näin tuetaan toivottua pieneliötoimintaa. Tarvittaessa nurmikko lannoitetaan ja ilmastetaan.

Suurin osa kasvijätteestä kelpaa sellaisenaan puutarhajätekompostiin, mutta haitallisimpien kasvitautien ja tuhoeläinten vioittamia kasveja ei pidä kompostoida. Niiden loppusijoituspaikka on jäteasema. Metsään tai joutomaille puutarhajätettä ei saa viedä. Puutarhajätettä jäteasemalle kuskattaessa kuorma on peitettävä niin, etteivät taudinaiheuttajat tai mahdolliset vieraslajit karkaa luontoon.

Keväällä, uuden kasvukauden kynnyksellä, puutarhurilla on yleensä niin kiire, ettei puutarhatyökalujen ja -koneiden huoltoon tahdo löytyä aikaa.

Mehustaja Anitta Helin ennustaa, että omenamehua tehdään tänä vuonna viimevuotista vähemmän. Viena Kytöjoki

Lähteet: Marttojen puutarha-asiantuntija Heidi Ovaskan haastattelu ja martat.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 2. Lahden Renkomäessä hurjasteltiin huomattavia ylinopeuksia lauantaina
 3. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 4. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 5. Lukijalta: Lahden kuninkaalliset Branta Von Leucopsikset
 6. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä
 7. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 8. Sunnuntaina on Katja Melkon mahdollisuus kirjoittaa historiaa – suomalaiset naisravivalmentajat ovat nousseet kohti Ruotsin kärkeä
 9. Koronamaskihuijauksista mustan pörssin kauppaan – Rikollisten kekseliäisyys on ennenkin kukkinut kriisiaikoina
 10. "Haluan, että leipomukseni maistuvat parhailta ikinä" – Koronakriisi sai kotileipurit villeiksi, ja nyt leivonnan asiantuntija kertoo syyn
 11. Biojätekokeiluun tullut satoja hakemuksia Päijät-Hämeessä – "Paljon positiivista kaikua"
 12. "Riskinä ovat rasitusvammat" – Salmelan kesässä esittäytyvä Eliya Zweygberg luo tavallisista metalliverkoista ainutlaatuista eläintaidetta
 13. Pyhä-Häkki vie kulkijan suomaisemiin ja vanhan metsän keskelle – metsäsopulikin viihtyy kansallispuistossa
 14. Aki Jörgensenin kolumni: Vietettiin perinteisin menoin
 15. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.