Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Erilainen karavaanaripari: Matkapatonki-blogin pitäjät ajavat Ranskaan karkuun karaokea ja suomalaista leirielämää

Matkajärjestäjien mukaan yhä useampi haluaa matkustaa lomallaan aikuisten kesken ilman lapsia. K-18-hotellien suosio on nousussa, ja "Matkalla kahdestaan" on yksi Lahden Messukeskuksessa pidettävien Caravan-messujen teemoista tänä vuonna.

Lauantaina messuilla vierailivat puhumassa nokialaiset Mikko Hammar ja Susanna Heikkilä, jotka pitävät Matkapatonki-blogia matkailuautoilusta. Pariskunta on autoillut varsinkin Ranskassa, mutta Suomeen he lensivät lauantaiksi Sveitsistä. Kone takaisinpäin lähtee vielä samana iltana.

Kolme vuotta yhdessä ollut pariskunta lähti heti kokeilemaan suhteen kestävyyttä matkailuautoillen oltuaan yksissä vasta pari kuukautta. Alussa retkiautona toimi rakenneltu pakettiauto, ja eläminen reissun päällä oli alkeellisempaa kuin nyt. Mutta Heikkilä hurahti harrastukseen heti.

- Siinä näkee niin paljon lyhyessä ajassa. Emme koskaan ole samassa paikassa yhtä yötä pidempään, emmekä yövy leirintäalueilla. Meille harrastuksen pääpointti ei ole sosiaalisuus vaan liikkuvuus, Heikkilä kertoo.

Reissujen aikana sitä oppii toisesta kaikenlaista uuttakin.

- Susanna kuorsaa enemmän kuin ennen, Hammar sanoo.

- Toiseen tutustuu ylipäätään syvemmin kuin ehkä muuten, kun ollaan koko ajan pienissä neliöissä, Heikkilä sanoo.

Hammar pakotettiin nuorempana mukaan matkoille

Mikko Hammar on pariskunnasta se osapuoli, joka on houkutellut toisen puoliskon mukaan harrastukseen. Hammarin perhe on reissannut matkailuautolla Euroopassa monen monta kertaa, ja Hammar oli mukana vielä teini-iässäkin.

- Olihan se ajoittain pakkopullaa, pyöriä kuusi metriä pitkässä tilassa 15-vuotiaana pari vuotta vanhemman siskon kanssa. Tilanteet sujuivat vaihtelevalla menestyksellä. Mutta jälkikäteen olen ollut kiitollinen, että minut pakotettiin mukaan matkoille. Ilman niitä en olisi tajunnut, miten hieno harrastus tämä on, Hammar kertoo.

Ravintola-alalla työskentelevä pari on ehtinyt reissata neljällä erilaisella autolla. Nyt heillä on vuoden 2012 vuosimallia oleva Fiat Pössl 2WIN, joka on kokonsa puolesta luokiteltu retkeilyautoksi. Pienemmällä autolla pääsee näppärämmin kapeisiinkin paikkoihin parkkiin. Fillaritelineessä kulkevat mukana polkupyörät, ja vaatteita ostetaan paikan päältä kerralla puolen vuoden tarpeisiin. Niinpä pesuloitakaan ei juuri tarvitse käyttää, vaikka niitä eurooppalaiskaupungeissa onkin hyvin tarjolla.

- Autoon mahtuu yllättävän paljon tavaraa. Kokkaamme kaikki ruoat auton keittiössä, emmekä käy juuri koskaan ulkona syömässä ulkomaillakaan. Ei meidän ole tarvinnut säästää reissuja varten, Hammar kertoo.

Leirintäalue-elämä karaokeineen ja viinipäniköineen ei kiinnosta

Auto on aina pihassa lähtövalmiina ja pakattuna, jos sattuu tulemaan vaikka kolmen päivän loma, ja tekee mieli lähteä jonnekin. Mutta suomalainen karavaanarielämä leirintäalueilla ei kiinnosta heitä.

- Se on sellaista karaokelaulantaa ja viinipäniköiden kumoamista, Hammar sanoo.

Heikkilän mielestä Suomessa ei ole niin paljon nähtävää. Hän on kiinnostunut historiasta, antiikin ajasta ja vanhasta arkkitehtuurista, eikä nuorella Suomella ole juuri tarjota sellaista silmänruokaa. Pariskuntaa ärsyttää myös suomalaisten asenne karavaanareita kohtaan.

- Meitä pidetään tien tukkeina ja yleisinä harmin aiheuttajina. Tämä ei ole trendikäs harrastus, Heikkilä ja Hammar sanovat.

Hammarin mielestä Suomessa harrastajien kattojärjestö SF-Caravan puuttuu liikaakin siihen, miten asiat pitäisi tehdä.

- Haluamme omalta osaltamme viedä viestiä eteenpäin, että matkailuautoilu sopii nuorillekin, ja että matkaa voi taittaa perinteisestä poikkeavalla tavalla, Hammar sanoo.

Nuori pariskunta kuuluu Suomessa vähemmistöön, sillä karavaanareiden keski-ikä huitelee 58 vuoden tuntumassa.

- Monet tuttavat ja lähipiiri ihmettelevät harrastustamme, mutta ulkomailla emme ole mikään kummajainen. Ranskassa matkailuautoilu on erittäin tavallista, ja erilaisia majapaikkoja karavaanareille löytyy useita tuhansia, he kertovat.

Vinkki kiinnostuneille: vuokraa tai lainaa ensin

Matkailuautoon on asennettu yhteistyökumppanin toiveesta seurantalaite, jonka avulla heidän matkareittiään voi seurata netissä reaaliajassa.

Lajista kiinnostuneille pariskunta suosittelee ensin auton vuokraamista tai lainaamista, sillä kaikille harrastus ei sovi. Jos auton päättää ostaa, kannattaa valita sopivan kokoinen kulkuneuvo ja ehdottomasti mieluinen, eikä mitä tahansa kärryä. Kun sitten reissuun pääsee, on runko hyvä suunnitella valmiiksi, mutta aikatauluja ei kannata lyödä lukkoon liian tiukasti.