Etlarin eväät: Sienipatonki

Poimi sieni kokonaisena, joko kiertäen tai varovasti nyhtäisten irti maasta, silloin näet myös sammaleen alla piilossa olevat tuntomerkit.

Sienipatonki

3 dl vettä

1 tl sokeria

0,5 tl suolaa

n. 6 dl sämpyläjauhoja

1 pussi kuivahiivaa (11 g)

0,5 dl juoksevaa margariinia

Täyte:

1 l paloiteltuja mietoja sieniä, esim. herkkutatteja, mietoja haperoita tai kantarelleja

2 rkl öljyä

2 dl hienonnettua purjoa

1 dl ruohosipulisilppua

suolaa, pippuria ja rakuunaa

2 dl juustoraastetta

1. Sekoita kuivahiiva jauhoon. Lisää lämpimään (42 °C) veteen sokeri, suola ja osa jauhosta.

2. Lisää margariini ja loput jauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja anna kohota.

3. Pane sienet pannulle ja kuumenna, kunnes suurin osa sienistä irtoavasta nesteestä on haihtunut.

4. Lisää joukkoon öljy, purjo ja ruohosipuli. Hauduta hetki. Mausta suolalla, pippurilla ja rakuunalla. Anna jäähtyä.

5. Jaa taikina kolmeen palaan. Kauli jokainen pala suorakaiteen muotoiseksi levyksi, levitä päälle täytettä ja ripottele täytteen pinnalle juustoraastetta.

6. Rullaa levy patongiksi pitkältä sivulta aloittaen. Anna kohota hetki.

7. Leikkaa kohonneiden patonkien pintaan muutama vino viilto. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.