Ahvenen käsittely riippuu sen käyttötavasta. Fileinä nautittuna ahven perataan ja fileoidaan poistaen siitä myös nahka.
Ahvenfileet ja hernesose
Hernesose:
500 g herneenpalkoja
0,5 dl öljyä
0,5 tl kuivattua minttua tai tuoretta 1-2 rkl
ripaus suolaa ja mustapippuria
Ahvenfileet:
600 g ahvenfileitä
1 tl suolaa, mustapippuria myllystä
Paistamiseen: 25 g voita ja 1 rkl öljyä
1. Silvi herneet ja keitä suolalla maustetussa vedessä noin 3 minuuttia.
2. Jäähdytä herneet juoksevan kylmän veden alla ja valuta hyvin.
3. Kaada herneet sauvasekoittimen korkeareunaiseen kulhoon. Soseuta herneet.
4. Valuta joukkoon öljy koneen käydessä. Mausta mintulla, suolalla ja pippurilla.
5. Kuivaa ahvenfileet ja mausta ne suolalla.
6. Paista fileet useassa erässä voi-öljyseoksessa pannulla 2–3 minuuttia per puoli.
7. Pyyhi pannu puhtaaksi paistokertojen välissä. Rouhi paistettujen fileiden pinnalle mustapippuria.
8. Tarjoa hernesoseen kanssa.