Epidemia ei ole vielä alkanut. Yleensä influenssakauden huippu on tammikuussa.
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tilannut Suomeen 1,7 miljoonaa influenssarokotetta, ja rokotteiden jakelu on käynnissä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sairaala-apteekkeihin ja lääkekeskuksiin. Kunnat tilaavat rokotetta riskiryhmiin kuuluville asukkailleen sairaala-apteekeista ja lääkekeskuksista.
Lisäksi rokotteiden valmistajilta tulee influenssarokotteita apteekkimyyntiin tukkureiden kautta. Myös isot yksityiset terveyspalveluyritykset tilaavat influenssarokotteita sairaala-apteekkeihinsa, joista niitä jaetaan ketjujen toimipisteisiin.
Riskiryhmiin kuuluvat saavat influenssarokotteen maksutta. Näitä ovat muun muassa 65 vuotta täyttäneet, 6-35 kuukauden ikäiset lapset, raskaana olevat sekä sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.
- Kunnat ovat aloittelemassa riskiryhmien rokotuksia. Rokotukset ovat kiivaimmillaan käynnissä lokakuun lopussa ja marraskuun alussa, kertoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksiköstä.
Myös sosiaali- ja terveydenhuollon ja lääkehuollon henkilöstö sekä varusmiespalvelusta suorittavat saavat maksuttoman rokotuksen.
- Aiemmin influenssa lähti leviämään varuskunnista, mutta nykyisin näin ei tapahdu, koska lähes kaikki varusmiespalvelusta suorittavat ottavat kausi-influenssarokotuksen, sanoo Puumalainen.
Riskiryhmien ulkopuolelle kuuluvat voivat hankkia rokotteen itse lääkemääräyksellä apteekista, ja rokote pistetään esimerkiksi terveyskeskuksessa. Monilla työpaikoilla rokotteen saa työterveyshuollon kautta.
- Emme tiedä, paljonko yksityisen sektorin kautta rokotetaan, sillä yksityiset toimijat eivät yleensä käytä tietojärjestelmiä, joista saisimme tietoja rokotusrekisteriin, huomauttaa Puumalainen.
Viime vuonna maksuttoman influenssarokotuksen otti 47 prosenttia yli 65-vuotiaista. Alle 3-vuotiaista rokotteen sai 32 prosenttia.
Rokote suojaa parhaiten
THL:n mukaan rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Se torjuu terveillä työikäisillä 5-8 influenssa kymmenestä, lapsilla 5-9 influenssaa kymmenestä ja ikääntyneillä joka toisen influenssan.
Rokote myös vähentää influenssasta johtuvia kuolemia, sairaala- ja laitoshoitopäiviä sekä jälkitauteja, joita ovat korvatulehdukset, keuhkokuumeet ja keuhkoputkentulehdukset.
Laboratoriossa varmistettuja influenssan aiheuttamia kuolemia on Suomessa kymmeniä vuosittain. Todellinen määrä on kuitenkin paljon suurempi.
- Se on vähintäänkin satoja. Influenssakauden ylikuolleisuuden perusteella määrä voi olla jopa 500-1 000 vuodessa, arvioi Puumalainen.
Influenssassa hengenvaarallisia voivat olla jälkitaudit, etenkin bakteerien aiheuttamat keuhkokuume ja verenmyrkytys.
Influenssa on vaarallinen huonokuntoisille, iäkkäille ihmisille, joilla perussairaudet voivat äkillisesti huonontua influenssan aikana.
- Kuitenkin joka vuosi myös perusterveitä ihmisiä - lapsia, nuoria ja työikäisiä - joutuu tehohoitoon influenssan takia, muistuttaa Puumalainen.
Influenssaan on olemassa myös viruslääkkeitä, jotka lyhentävät taudin kestoa sekä vähentävät jälkitautien riskiä.
Toistaiseksi vain yksittäisiä tautitapauksia todettu
Rokote antaa suojan kausi-influenssaa vastaan noin kahden viikon kuluessa rokottamisesta. Tällä hetkellä Suomessa ei vielä esiinny influenssaepidemiaa. Tartuntatautirekistereihin on ilmoitettu vain muutamia influenssa A- ja B-löydöksiä. Osa tartunnoista on todennäköisesti saatu ulkomaanmatkoilta.
Myöskään Euroopassa ja Yhdysvalloissa influenssaepidemia ei ole vielä alkanut. Influenssaa kuitenkin esiintyy Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa sekä Qatarissa.
Eteläisellä pallonpuoliskolla Australiassa ja Uudessa-Seelannissa influenssakausi on edelleen käynnissä.
Yleensä A-influenssan huippu Suomessa osuu tammikuuhun.
- A-influenssa lähtee yleensä leviämään joulun jälkeen ja huippu osuu tammikuuhun, kun joululoman jälkeen koulut ja päiväkodit avautuvat, kertoo Puumalainen.
Influenssaan sairastunut henkilö erittää virusta hengitysteihinsä. Tauti leviää tehokkaasti ahtaissa tiloissa kuten kouluissa ja päiväkodeissa pisaratartuntana yskiessä tai aivastaessa tai kosketustartuntana käsien välityksellä nenää niistäessä.
Omaa tartuntariskiä voi pienentää pesemällä käsiä vedellä ja saippualla.
Influenssan oireita ovat nopeasti nouseva kuume ja siihen liittyvät lihaskivut, päänsärky ja huonovointisuus. Lisäksi esiintyy kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta. Lapsilla voi lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.