Influenssaan kuolee vuosittain Suomessa satoja, jälkitaudit hengenvaarallisia

Epidemia ei ole vielä alkanut. Yleensä influenssakauden huippu on tammikuussa.

Kausi-influenssarokotukset ovat käynnistymässä riskiryhmille. Agata Anttonen

Sari Vanninen

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tilannut Suomeen 1,7 miljoonaa influenssarokotetta, ja rokotteiden jakelu on käynnissä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sairaala-apteekkeihin ja lääkekeskuksiin. Kunnat tilaavat rokotetta riskiryhmiin kuuluville asukkailleen sairaala-apteekeista ja lääkekeskuksista.

Lisäksi rokotteiden valmistajilta tulee influenssarokotteita apteekkimyyntiin tukkureiden kautta. Myös isot yksityiset terveyspalveluyritykset tilaavat influenssarokotteita sairaala-apteekkeihinsa, joista niitä jaetaan ketjujen toimipisteisiin.

Riskiryhmiin kuuluvat saavat influenssarokotteen maksutta. Näitä ovat muun muassa 65 vuotta täyttäneet, 6-35 kuukauden ikäiset lapset, raskaana olevat sekä sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

- Kunnat ovat aloittelemassa riskiryhmien rokotuksia. Rokotukset ovat kiivaimmillaan käynnissä lokakuun lopussa ja marraskuun alussa, kertoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksiköstä.

Myös sosiaali- ja terveydenhuollon ja lääkehuollon henkilöstö sekä varusmiespalvelusta suorittavat saavat maksuttoman rokotuksen.

- Aiemmin influenssa lähti leviämään varuskunnista, mutta nykyisin näin ei tapahdu, koska lähes kaikki varusmiespalvelusta suorittavat ottavat kausi-influenssarokotuksen, sanoo Puumalainen.

Riskiryhmien ulkopuolelle kuuluvat voivat hankkia rokotteen itse lääkemääräyksellä apteekista, ja rokote pistetään esimerkiksi terveyskeskuksessa. Monilla työpaikoilla rokotteen saa työterveyshuollon kautta.

- Emme tiedä, paljonko yksityisen sektorin kautta rokotetaan, sillä yksityiset toimijat eivät yleensä käytä tietojärjestelmiä, joista saisimme tietoja rokotusrekisteriin, huomauttaa Puumalainen.

Viime vuonna maksuttoman influenssarokotuksen otti 47 prosenttia yli 65-vuotiaista. Alle 3-vuotiaista rokotteen sai 32 prosenttia.

Rokote suojaa parhaiten

THL:n mukaan rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Se torjuu terveillä työikäisillä 5-8 influenssa kymmenestä, lapsilla 5-9 influenssaa kymmenestä ja ikääntyneillä joka toisen influenssan.

Rokote myös vähentää influenssasta johtuvia kuolemia, sairaala- ja laitoshoitopäiviä sekä jälkitauteja, joita ovat korvatulehdukset, keuhkokuumeet ja keuhkoputkentulehdukset.

Laboratoriossa varmistettuja influenssan aiheuttamia kuolemia on Suomessa kymmeniä vuosittain. Todellinen määrä on kuitenkin paljon suurempi.

- Se on vähintäänkin satoja. Influenssakauden ylikuolleisuuden perusteella määrä voi olla jopa 500-1 000 vuodessa, arvioi Puumalainen.

Influenssassa hengenvaarallisia voivat olla jälkitaudit, etenkin bakteerien aiheuttamat keuhkokuume ja verenmyrkytys.

Influenssa on vaarallinen huonokuntoisille, iäkkäille ihmisille, joilla perussairaudet voivat äkillisesti huonontua influenssan aikana.

- Kuitenkin joka vuosi myös perusterveitä ihmisiä - lapsia, nuoria ja työikäisiä - joutuu tehohoitoon influenssan takia, muistuttaa Puumalainen.

Influenssaan on olemassa myös viruslääkkeitä, jotka lyhentävät taudin kestoa sekä vähentävät jälkitautien riskiä.

Toistaiseksi vain yksittäisiä tautitapauksia todettu

Rokote antaa suojan kausi-influenssaa vastaan noin kahden viikon kuluessa rokottamisesta. Tällä hetkellä Suomessa ei vielä esiinny influenssaepidemiaa. Tartuntatautirekistereihin on ilmoitettu vain muutamia influenssa A- ja B-löydöksiä. Osa tartunnoista on todennäköisesti saatu ulkomaanmatkoilta.

Myöskään Euroopassa ja Yhdysvalloissa influenssaepidemia ei ole vielä alkanut. Influenssaa kuitenkin esiintyy Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa sekä Qatarissa.

Eteläisellä pallonpuoliskolla Australiassa ja Uudessa-Seelannissa influenssakausi on edelleen käynnissä.

Yleensä A-influenssan huippu Suomessa osuu tammikuuhun.

- A-influenssa lähtee yleensä leviämään joulun jälkeen ja huippu osuu tammikuuhun, kun joululoman jälkeen koulut ja päiväkodit avautuvat, kertoo Puumalainen.

Influenssaan sairastunut henkilö erittää virusta hengitysteihinsä. Tauti leviää tehokkaasti ahtaissa tiloissa kuten kouluissa ja päiväkodeissa pisaratartuntana yskiessä tai aivastaessa tai kosketustartuntana käsien välityksellä nenää niistäessä.

Omaa tartuntariskiä voi pienentää pesemällä käsiä vedellä ja saippualla.

Influenssan oireita ovat nopeasti nouseva kuume ja siihen liittyvät lihaskivut, päänsärky ja huonovointisuus. Lisäksi esiintyy kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta. Lapsilla voi lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Poliisi selvisi Orimattilassa moottoritien aamuruuhkasta hyvin, ihmiset noudattivat annettuja ohjeita – katso video Lahdenväylän rajatarkastuspisteeltä
 2. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa, tyhjennys- ja nosto-operaatio haittaa edelleen liikennettä
 3. Apotin tuottanut Epic hävisi kilpailutuksen – Cerner toimittaa jättimäisen tietojärjestelmän neljälle sairaanhoitopiirille
 4. 30.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, seitsemän potilasta sairaalassa
 5. Kurkkiiko nalle ikkunasta? Lähetä kuva ESS:lle
 6. Miksi Singapore torjui koronan muita paremmin? "Johtaminen ja ohjeiden toimeenpano ulottuvat aivan ruohonjuuritasolle", sanoo maassa vuosia asunut
 7. Päijät-Hämeen Ateriapalvelut pinnisti viime vuonna voitolle
 8. Kinos-yhtiö pitää kiinni Ranta-Kartanon viihdekeskuksen aikataulusta Lahdessa – "Koronalla todennäköisesti aika vähän vaikutusta"
 9. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä
 10. Lähihoitaja Tytti Söderlund-Syrjälä tekee osa-aikatyötä syöpäosastolla – työ on rankkaa, ja rahat ovat usein vähissä: "Pitää miettiä tarkkaan, mitä kaupasta ostaa"
 11. Peruttu ja siirretty on aiemminkin – viisi poikkeustilannetta, jotka ovat järisyttäneet urheilutapahtumia
 12. Lukijalta: Antakaa arvostusta ja eläkettä kotiäideille
 13. Vuorotteluvapaa oli asikkalalaiselle Hanna Rossille henkisesti rikasta aikaa ja mahdollisuus kokeilla uutta
 14. Lahden Sylvia-koti avaa syksyllä erityislapsille suunnatun lastensuojeluyksikön – "Tällaisellekin toiminnalle on kysyntää"
 15. Iitissä jännitetään MotoGP-kisan kohtaloa, Kärkölä aloittamassa yt-neuvottelut – ESS kysyi pienten kuntien johtohahmoilta, miten arki pyörii koronakriisin keskellä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Pesuhuoneessa syttyneestä tulipalosta huomattavia vahinkoja Lahdessa
 3. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 4. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa, tyhjennys- ja nosto-operaatio haittaa edelleen liikennettä
 5. 30.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, seitsemän potilasta sairaalassa
 6. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 7. Rattijuoppo törmäili kaistaa vaihtaessaan Lahdessa
 8. Uudenmaan raja Nelostiellä ruuhkaantui työmatkaliikenteessä – katso video Lahdenväylän tarkastuspisteeltä
 9. Lukijalta: Hanhia rääkätään tahallaan puistoissa
 10. Uusimaa eristetty: Poliisi tarkastaa Nelostien liikennettä Orimattilan rampilla - katso video
 11. Moni apteekkari elää nyt kuluttavia aikoja – muutoksia toimintaan on tehty jo esimerkiksi Lahden Keskusapteekissa ja Ykkösapteekissa – "Ensimmäisen kerran yöunet menivät toissa yönä"
 12. 28.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 26 - yksi keskussairaalan potilas altistui tartunnalle
 13. Koronavirustartuntojen ehkäisy: 10 ohjetta, joita jokaisen on nyt syytä noudattaa
 14. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä
 15. Seurakunta laittoi pystyyn puhelinpäivystyksen koronan ahdistamille ja juttuseuraa kaipaaville lahtelaisille – "Puheluja on tullut muutamia päivässä, mutta ei ruuhkaksi asti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.