Kirurgit varoittavat suositusta ravintolisästä: "Pitäisi olla tietoa, mitä käyttää"

Omega 3-rasvahappovalmisteilla on vaikutuksia myös kirurgin työhön. Anssi Hietamaa

Emmi Tuomisto

Suositut omega 3 -rasvahappoa sisältävät kapselit ovat kirurgian näkökulmasta vaarallisia.

Päijät-Hämeen keskussairaalan erikoislääkärit traumatologian, sydän- ja verisuonikirurgian ja ortopedian aloilta ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että kapselit vaikeuttavat leikkauksia, sillä ne lisäävät verenvuotoriskiä. Kapseleiden tarkoitus on estää veren hyytymistä ja siinä ne myös toimivat.

Jos leikkaus suunnitellaan etukäteen, potilaalta kysytään hyvin tarkkaan onko hän käyttänyt omega 3 -valmisteita ja niistä pitää pitää taukoa ainakin viikko, ehkä pidempäänkin. Aina leikkauksesta ei kuitenkaan tiedetä viikkoa etukäteen.

- Jos potilas leikataan päivystyksessä, leikkaus tehdään tietysti kapseleista huolimatta, mutta verenvuoto on aina riski leikkauksessa, traumatologian erikoislääkäri Arno Sipponen sanoo.

Rasvahappovalmisteiden käyttäminen voi osoittautua haitalliseksi onnettomuustilanteissa muutenkin. Lääkäreiden mukaan ainakin teoriassa kaatuneella voi olla suurempi riski saada aivoverenvuoto tai menettää verta onnettomuudessa, koska valmiste pyrkii estämään veren hyytymisen.

- Hankala kysymys kannattaako valmistetta käyttää vai ei. Jos on taipumus verisuonitukoksiin tuote on hyvä, mutta kirurgiselta kannalta se on ilman muuta riski, sydän- ja verisuoni kirurgian erikoislääkäri Janne Jokinen sanoo.

Lääkäreiden toive on, että ihmiset ymmärtäisivät, että omega 3 -kapselit eivät ole mitä tahansa lisäravinteita, vaan niillä on oikeasti vaikutusta. Ongelma on kuitenkin se, että kapseleita voi ostaa vapaasti vaikka ruokakaupasta, joten myyjällä ei ole mahdollisuutta kertoa tuotteen vaikutuksista eikä keskustella siitä, onko se tarpeen.

- Aika liberaalisti ihmiset niitä syövät. Pitäisi olla tietoa siitä, mitä käyttää.

Omega 3 -rasvahappoja saa luonnostaan myös margariineista, öljystä ja rasvaisesta kalasta, kuten lohesta. Näiden ruokien syöminen ei kuitenkaan ole riski edes leikkauspotilaalle, ja niiden syöminen on osa ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.