Valmista tänä vuonna kuusenkoristeet marengista ja piparkakuista – syötävät koristeet ovat myös ekologisia

Värjätystä pikeeristä saa helposti näyttäviä koristeita. Purkissa tai tuubissa myytävät pastavärit eivät löysytä pikeeriä ja leviävät tasaisesti. Mikko Makkonen

Anna Sievälä

Joulukuusi on monessa kodissa joulun näyttävin koriste.

Nykyisin sen oksille asetellaan koristeeksi esimerkiksi sähkökynttilöitä, muovisia ja metallisia palloja sekä kimaltelevaa nauhaa.

Perinteisimpiä kuusen koristeita ovat kuitenkin erilaiset jouluherkut, kuten omenat, karkit ja piparkakut.

Jos kaipaat joulukuusen koristeluun vaihtelua, kokeile tänä vuonna palata perinteiden äärelle ja ripusta oksille syötäviä koristeita. Kun kuusessa roikkuu jouluherkkuja, hyvää naposteltavaa on tarjolla käden ulottuvilla koko ajan.

Syötävät koristeet ovat myös ekologinen tapa saada vaihtelua kuuseen: ylimääräistä roskaa ei synny, kun koristeet voi joulun jälkeen hävittää kahvipöydässä.

Marengista tehdyt joulukoristeet säilyvät hyvin, kunhan niitä säilyttää suojattuna. Mikko Makkonen

Piparkakku on perinteisistä perinteisin kuusen oksalla roikkuva herkku.

Piparit ovat kauniita koristeita jo sellaisinaan, mutta pikeerillä ja nonparelleilla koristelemalla niistä saa erityisen näyttäviä.

Onnistuneeseen pikeeriin on pari niksiä: käytä huoneenlämpöisiä valkuaisia ja malta vatkata riittävän pitkään, jotta massa on kuohkeaa ja jämäkkää.

Mitä yksityiskohtaisempia koristeluita haluat tehdä, sitä enemmän pikeeriin täytyy laittaa tomusokeria.

Tämän jutun reseptillä saat pikeeriä, joka leviää sen verran, että sitä voi käyttää koko piparkakun kuorruttamiseen. Jos haluat tehdä kovin yksityiskohtaisia pursotuksia, lisää tomusokeria puoli desilitraa kerrallaan massaan, kunnes se tuntuu jämäkämmältä.

Pikeerin pursotukseen voi käyttää tavallista pakastuspussia, jonka kulmaan on leikattu reikä. Leikkaa kuitenkin aluksi mahdollisimman pieni reikä, jotta pystyt testaamaan, minkä kokoista pursotusta haluat tehdä.

Tavallisesta ruokakaupasta saatavat pastavärit sopivat hyvin pikeerin värjäämiseen. Ne leviävät tasaisesti eivätkä tee massasta löysää. Lisää väriä aina vähän kerrallaan, jotta pystyt säätelemään, kuinka voimakkaan värin haluat.

Kun kuusenkoristeet ovat syötäviä, herkut ovat jouluna aina käden ulottuvilla. Mikko Makkonen

Myös marengitsopivat kuusen koristeluun.

Niidenkin tekemisessä lämpöiset valkuaiset ja maltti vatkauksessa ovat avain onnistumiseen. Marengit täytyy malttaa myös kuivattaa riittävän vii­leässä uunissa, jotta ne eivät ala ruskistua.

Pastavärit ovat hyviä maren­kienkin värjäyksessä, ja koristeet voi tehdä hyvissä ajoin, sillä ne säilyvät pitkään kuivassa ja pölyltä suojatussa paikassa.

Nonparelleilla saa tehtyä kauniita koristeluja ilman huipputason pursotustaitojakin. Mikko Makkonen

Marenkikoristeet

noin 10 isoa koristetta

2 kananmunan valkuaista

1 dl sokeria

koristeluun pastavärejä

1. Laita huoneenlämpöiset valkuaiset kulhoon ja vatkaa niitä, kunnes valkuaisista muodostuu jämäkkää vaahtoa. Lisää joukkoon sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes sokeri on liuennut joukkoon kokonaan.

2. Värjää marenkivaahto pastavärillä haluamasi väriseksi. Jos haluat monenvärisiä koristeita, jaa vaahto ensin muutamaan kulhoon ja värjää jokainen erikseen. Lisää pastaväriä tippa tai lusikankärjellinen kerrallaan, jotta voit säädellä värin tummuutta.

3. Laita marenkivaahto pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla vuoratulle pellille esimerkiksi renkaita ja sydämiä. Marenki ei leviä, joten koristeet voi pursottaa melko tiiviisti.

4. Paista marenkeja 125-asteisessa uunissa noin tunti. Jos käytät kiertoilmaa, lämmitä uuni 100-asteiseksi. Kokeile tunnin jälkeen, ovatko marengit pinnalta kuivuneita. Jos marengit ovat vielä kostean tuntuisia, jatka paistoaikaa.

5. Anna marenkien jäähtyä rauhassa ja pujota jäähtyneisiin marenkeihin narut. Säilytä koristeita kuivassa paikassa pölyltä suojattuna.

Piparkakut kuuseen

noin 30 kappaletta

500 g piparkakkutaikinaa

1 kananmunan valkuainen

1,75 dl tomusokeria

pari tippaa sitruunamehua

koristeluun pastavärejä ja erilaisia nonparelleja

1. Kaulitse piparkakkutaikina ja painele siitä haluamasi muotoisia piparkakkuja. Tee jokaiseen piparkakkuun pieni reikä esimerkiksi pillillä, jotta pystyt pujottamaan narun valmiisiin koristeihin.

2. Paista piparkakut joko käyttämäsi reseptin tai valmiin taikinapakkauksen ohjeen mukaan.

3. Valmista pikeeri piparkakkujen koristelua varten. Vatkaa huoneenlämpöinen valkuainen ensin kevyeksi vaahdoksi ja lisää sen joukkoon 1 dl tomusokeria. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on jämäkkää. Lisää loput tomusokerit ja vatkaa vielä, kunnes vaahto on tasaista ja kiiltävää. Lisää joukkoon pari tippaa sitruunamehua ja vatkaa tasaiseksi.

4. Jaa pikeeri niin moneen kulhoon kuin haluat eri värejä koristeluun. Värjää jokainen pikeeri pastaväreillä – lisää pastaväriä tippa tai lusikankärjellinen kerrallaan, jotta voit säädellä värin tummuutta.

5. Laita jokainen pikeeri omaan pakastepussiinsa tai pieniin pursotinpusseihin. Leikkaa pussin kulmaan pieni reikä pursottamista varten. Tee aluksi hyvin pieni reikä ja suurenna sitä tarvittaessa, sillä koristelu on hankalaa, jos reikä on liian suuri.

6. Koristele piparkakut pikeerillä ja nonparelleilla. Anna pikeerin jähmettyä kokonaan, mieluusti yön yli.

7. Pujota jokaiseen koristeeseen naru ja säilytä piparkakkuja kuivassa paikassa pölyltä suojattuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.