Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa kuolinsiivous - 10 vinkkiä!

Kuolinsiivous on ensi kuulemalta kauhea sana. Aiheesta kokonaisen kirjan kirjoittanut ruotsalainen Margareta Magnusson muistuttaa, että vaikka sana on uusi, puuha on ikivanhaa. Yleensä kuolinsiivous tehdään jonkun kuoltua. Kun on viisas, siivouksen voi hoitaa myös etukäteen.

”Olisi kauheaa, jos jonkun muun pitäisi siivota kotini minun kuoltuani”, Magnusson kirjoittaa.

80 ja 100 ikävuoden välillä oleva kirjailija on itse tehnyt kuolinsiivouksen edesmenneiden vanhempiensa, anoppinsa ja miehensä tavaroille ja käy parhaillaan läpi omia tavaroitaan.

Tässä hänen vinkkejään:

1. Kuolinsiivous tekee arjestasi helpompaa.

Perusteellinen siivous ja tarpeettomista tavaroista eroon hankkiutuminen tuo kotiin tilaa.

2. Kuolinsiivouksen tekeminen itse säästää rahaa sekä perheesi ja ystäviesi aikaa.

Ajattele kuolinsiivousta tavallisena arkisena puuhana ja muista ohessa nauttia kaikista sinulle rakkaista asioista. Älä uppoudu kokonaan kuolinsiivoukseen.

3. Tavaroiden karsiminen kannattaa aloittaa ennen kuin vanhuuden vaivat iskevät.

Kun ullakko on siivottu, on aikaa pelata petankkia, sulkapalloa ja bridgeä. Elämän on siis tarkoitus jatkua kuolinsiivouksen jälkeen.

4. Aloita kellarista ja ullakosta sekä eteisen kaapista ja vaatekomeroista.

Niihin kertyy helposti ylimääräistä tavaraa. Kirjaa ylös, mitä varastoista löytyy. Kutsu omaan kotiin muuttavia lapsenlapsia tai tuttavia kylään ja esittele hänelle tavaroita, joista haluat luopua.

5. Jos saat kutsun juhliin, älä osta emännälle kukkia, vaan lahjoita hänelle jotakin kotoasi.

Älä kuitenkaan tyrkytä läheisillesi tavaroita, jotka eivät sovi heidän tyyliinsä.

6. Aloita karsiminen suurista esineistä.

Tavarat voi luokitella esimerkiksi huonekaluihin, vaatteisiin, kirjoihin ja liinavaatteisiin. Aloita sellaisesta luokasta, johon kuuluu paljon esineitä ja johon ei liity tunteita. Esimerkiksi vaatteet on helppo luokka aloittaa.

7. Jos olet muuttamassa, karsi samalla.

Aloita antamalla jokaiselle huoneelle oma ruutupaperi, johon kirjoitat otsikoksi huoneen nimen. Jokaiseen paperiin tulee neljä saraketta, joihin huonekalut ja esineet merkitään: annetaanko pois, heitetäänkö roskiin, jääkö se taloon vai lähteekö uuteen asuntoon.

8. Hankkiudu eroon salaisuuksista.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi kirjeitä tai päiväkirjoja, joissa on sellaisia salaisuuksia, jotka aiheuttaisivat läheisillesi surua tai harmia.

9. Kerää itsellesi rakkaat asiat poisheitettävien laatikkoon.

Laita laatikkoon asioita, joita säilytät ainoastaan itseäsi varten: vanhoja rakkauskirjeitä, ohjelmalehtisiä ja matkamuistoja. Aarrelaatikon päälle teksti ”Heitä pois”. Jälkeenjääneet voivat miettiä, haluavatko tutustua laatikon sisältöön vai hankkiutua siitä suoraan eroon.

10. Käy tavarasi läpi, muistele niitä hetki ja anna sitten pois kaikki, mitä et tarvitse.

Olen huomannut, että on mukavaa viettää hetki aikaa tavaroiden kanssa vielä viimeisen kerran ennen kuin hankkiudun niistä eroon.