Lahden talot vähensi puolessa vuodessa CO2-päästöjään 77 tonnia - ympäristösäästöt vähentävät osaltaan vuokrankorotuspaineita

Isännöintipäällikkö muistuttaa, että ympäristöä säästävistä toimista seuraa myös taloudellisia vaikutuksia, kun vuokrankorotuspaineet vähenevät.

Marja-Liisa Aidantausta

Lahden Talojen asukkaat ovat osallistuneet jo usean vuoden ajan ympäristötalkoisiin. Myös uusi MiniMoi!-kilpailu on tuonut rohkaisevia tuloksia: ensimmäisen puolen aikana Lahden Talojen hiilidioksidipäästöt alenivat 96 kiinteistössä yhteensä 77 tonnia.

Luvut lasketaan lämmityksen, lämpimän käyttöveden ja sähkön tuottamiseen tarvittavan energian ja jätehuollon tuottamista hiilidioksidipäästöistä.

- Suurin osa hiilidioksidipäästöistä tulee asuntojen lämmityksestä. Mahdollista ylilämpöä kannattaakin leikata säätämällä lämpöpattereiden termostaattiasetuksia pienemmälle, ei tuulettamalla. Toinen keino on kiinnittää huomiota veden tarkempaan käyttöön, jolloin huomaamattaan tulee vähentäneeksi myös lämmintä käyttövettä, kertoo isännöintipäällikkö Matti Koskinen säästökeinoista.

Lahjakortteja palkinnoksi

Lahden Talojen järjestämä kilpailu kestää 12 kuukautta. Menestyneiden kiinteistöjen asukkaille on luvassa aiempien kilpailujen tavoin muun muassa lahjakortteja.

Koskinen muistuttaa, että ympäristöä säästävistä toimista seuraa myös taloudellisia vaikutuksia, kun vuokrankorotuspaineet vähenevät.

MiniMoi!-kilpailu jatkaa Lahden Talojen järjestelmällistä ympäristötyötä asukkaiden kanssa. Kolmevuotinen Luukuta oikein -lajittelukilpailu päättyi toukokuussa. Kilpailun tuloksena sekajätteen määrä pieneni 30 litrasta 23,6 litraan asukasta kohti viikossa.

- Olemme keskittyneet eri hankkeissa niihin asioihin, joihin asukas voi itse vaikuttaa. Tavoitteena on saada pysyvä muutos asukkaiden kulutus- ja käyttötottumuksiin.

Lisäksi Lahden Asuntojen uudiskohteet Sorvarinkatu 8 ja 10 sekä Vanhatie 53 olivat ensimmäiset asuinrakennuskohteet, jotka rahoitettiin Kuntarahoituksen vihreällä rahoituksella. Kerrostalot ovat lähes nollaenergiataloja. Niiden energialuokka (B) on kerrostaloille harvinainen toiseksi paras luokka. Rakennuksissa on useita energiatehokkuutta tukevia yksityiskohtia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 2. Lahden Renkomäessä hurjasteltiin huomattavia ylinopeuksia lauantaina
 3. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä
 4. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 5. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 6. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 7. THL: Suomessa todettu 33 uutta koronavirustartuntaa, kuolleiden määrä kasvoi neljällä
 8. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 9. Lukijalta: Lahden kuninkaalliset Branta Von Leucopsikset
 10. Sunnuntaina on Katja Melkon mahdollisuus kirjoittaa historiaa – suomalaiset naisravivalmentajat ovat nousseet kohti Ruotsin kärkeä
 11. Koronamaskihuijauksista mustan pörssin kauppaan – Rikollisten kekseliäisyys on ennenkin kukkinut kriisiaikoina
 12. "Haluan, että leipomukseni maistuvat parhailta ikinä" – Koronakriisi sai kotileipurit villeiksi, ja nyt leivonnan asiantuntija kertoo syyn
 13. Biojätekokeiluun tullut satoja hakemuksia Päijät-Hämeessä – "Paljon positiivista kaikua"
 14. "Riskinä ovat rasitusvammat" – Salmelan kesässä esittäytyvä Eliya Zweygberg luo tavallisista metalliverkoista ainutlaatuista eläintaidetta
 15. Pyhä-Häkki vie kulkijan suomaisemiin ja vanhan metsän keskelle – metsäsopulikin viihtyy kansallispuistossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.